Назва “рол” походить від англійського слова roll – рулет. Зазвичай начинка ролу обертається лист нори (висушені і подрібнені пресовані водорості), іноді тонкий омлет, соєву «папір» чи лист рослини перили. Все частіше зустрічаються роли, які скручують таким чином, що лист норі виявляється усередині, а рис чи начинка – зовні.
У традиційних ролах як начинка використовується один інгредієнт: лосось, вугор, краб або окунь, покритий рисом і туго загорнутий листя водоростей норі. Іноді в рулет кладуть овочеву, м’ясну та навіть фруктову начинку. Багатьом сподобаються і запечені домашні роли, які готують звичайним способом, але в самому кінці викладають на лист і заливають соусом. Смажені роли готуються в клярі на олії до утворення рум’яної скоринки.
Навчитися готувати японські роли ніколи не пізно, ми підкажемо, як приготувати їх у домашніх умовах – класичні з лососем та креветками, а також популярні роли «Каліфорнія» та «Філадельфія».
На 1 порцію: 30-50 г свіжого лосося (філе), 0,5 листа норі, 50 г відвареного рису для суші, 2 ст. л. рисового оцту, 3 ч. л. васабі, соєвий соус, маринований імбир.
Як приготувати роли з лососем у домашніх умовах:
1. Рис промити та відварити, згідно з інструкцією на упаковці. В окремому посудині змішати рисовий оцет із цукром та сіллю та поставити на вогонь. Помішувати, поки цукор та сіль не розчиняться. Додати оцет у рис та злегка розмішати дерев’яною лопаткою.
2. Покласти норі на бамбуковий килимок блискучою стороною донизу. Змочити пальці у воді та викласти рис на норі, залишаючи з одного краю 1,5 см вільного місця.
3. По центру рису викласти смужку васабі, зверху викласти рибу і звернути в тугий рулет.
4. Розрізати роли на 6 рівних частин і подавати з соєвим соусом та маринованим імбиром.
На 2 порції: 1 ст. рису, 3 листи норі, 150 г філе сьомги, огірок, 50 г кунжуту, 50 г маринованого імбиру, 100 мл соєвого соусу, 30 г васабі.
Як приготувати роли з сьомгою та огірком:
1. Промити рис кілька разів, доки вода не стане прозорою. Відварити, згідно з інструкцією на упаковці.
2. Нарізати сьомгу та огірок смужками. Розкласти на листи водоростей норі зварений рис, залишивши з краю 1,5 див вільного місця. Викласти в ряд сьомгу та огірок, після чого за допомогою бамбукового килимка закрутити все у рол.
3. Нарізати роли з сьомгою та огірком, попередньо трохи змочивши ніж. Подавати на стіл разом з васабі, імбиром, соєвим соусом та смаженим кунжутом.
Погодьтеся, найпопулярнішим у всьому світі видом японських ролів є Філадельфія. Цей рецепт був винайдений у США, але звідки пішла назва – від імені штату чи популярного крем-сиру – невідомо. Відомо тільки, що на початку 80-х років один американський суші-кухар запропонував такі ролі своїм клієнтам, і, на превеликий подив, поєднання риби та ніжного сиру буквально підкорило відвідувачів. Рол “Філадельфія” – це вид суші-урамаки, тобто “ролів навиворіт”. Начинка – обов’язково з вершковим сиром, до неї можна додати огірок і ікру.
На 4 порції: авокадо, огірок (за бажанням), 600 г філе сьомги, 2 ст. рису, 50 мл рисового оцту, водорості норі або капуста сибуки, 300 г крем-сиру, васабі, імбиру, соєвого соусу.
Як приготувати роли «Філадельфія» в домашніх умовах:
1. Рис промити, доки вода не стане прозорою, довести до кипіння, далі томити на маленькому вогні під закритою кришкою до готовності.
2. Нагріти на вогні рисовий оцет, додати|добавляти| 2 ст. л. цукру та 1 ч. л. солі. Довести до однорідної консистенції і вилити в рис.
3. Огірок та/або авокадо очистити від шкірки, видалити серцевину та нарізати соломкою.
4. Половину листа норі покласти на циновку матовою стороною вгору, рис рівномірно розподілити від центру до краю. Краї листа норі повинні бути порожніми приблизно на 1,5 см. Рис не прилипатиме до рук, якщо змочити руки у воді з оцтом.
5. Накрити заготовку другим килимком та перевернути. Килимок краще обмотати харчовою плівкою, щоб рис не залишався на циновці.
6. На лист норі викласти крем-сир та авокадо з огірком, згорнути все в рулет. На килимку рівним шаром розкласти філе риби, загорнути заготівлю роли за допомогою того ж килимка.
На 4 порції: 350 г рису, водорості норі, крабове м’ясо, ікра летючої риби тобіко (жовтогаряча), авокадо або свіжий огірок, японський майонез, васабі, маринований імбир.
Як приготувати рол «Каліфорнія» в домашніх умовах:
1. Промити рис і відварити відповідно до інструкції на упаковці.
2. Викласти норі на бамбуковий килимок блискучою стороною донизу. Змочити пальці у воді та рівномірно розкласти рис на норі, залишаючи з краю 1,5 см вільного місця.
3. Перевернути норі іншою стороною і покласти трохи васабі. Викласти очищені часточки авокадо, додати трохи майонезу. Поруч покласти м’ясо краба та акуратно згорнути рол.
4. Відкласти бамбуковий килимок і макнути рол в ікру леткої риби. Розрізати рол на рівні частини і подати із соєвим соусом та маринованим імбиром.