Чи не знаєте, чим цього року здивувати своїх гостей? Тоді вам просто потрібно прочитати цю статтю до кінця.
Здається, що фантазія зрадницьки нас покидає, коли настав час планувати новорічне меню. Адже хочеться, щоб страви були смачними. Чи не такими, як завжди. Бо свято. Тому мы разом із Євгеном Клопотенко вирішили полегшити вашу долю та склали добірку новорічних рецептів.
Можливо, звучить дуже складно. Але насправді приготувати галантин – простіше простого. Куряче філе, оливки, трохи вершків та лимонної цедри – виходить дуже ніжна холодна закуска.
Інгредієнти на 2 порції:
Як приготувати галантин з курки?
1. Куряче філе зачищаємо від жиру, розрізаємо ножем на 2 частини, але не до кінця. Відбиваємо кулінарним молотком, трохи солимо і перчимо.
2.Другий шматок філе використовуємо для начинки – подрібнюємо у чаші блендера, додаємо вершки, сіль та перець.
3. На відбите філе викладаємо курячий фарш, додаємо крупно порізані оливки та загортаємо філе в рулет. Обертаємо в чотири шари харчової плівки (дуже важливо, щоб вода не проникла всередину) та обв’язуємо краї кулінарною ниткою.
4. У великій каструлі доводимо воду до кипіння, потім зменшуємо вогонь, щоб вода ледве кипіла, і занурюємо рулет у плівці. Готуємо 45 хвилин, після чого дістаємо галантин, охолоджуємо та відправляємо у холодильник на ніч. Розвертаємо з плівки, ріжемо кружальцями і посипаємо лимонною цедрою
Хрумка буряк, маслянисте авокадо і винний соус з апельсином. Адже приголомшливо.
Інгредієнти на 2 порції:
Як приготувати салат з буряка та авокадо?
1. Готуємо винний соус. У невелику каструльку наливаємо вино, додаємо сік одного апельсина, філе половини апельсина та цедру чверті апельсина. Варимо на невеликому вогні, поки маса не випарується обсягом вдвічі.
2. Буряк миємо, чистимо, ріжемо тонкими пластинками і обсмажуємо на сковорідці гриль спочатку без олії. Коли буряк обсмажиться з двох сторін, додаємо на сковороду трохи олії.
3. Авокадо ріжемо навпіл, видаляємо кісточку, очищаємо від шкірки і ріжемо на часточки.
4. Обсмажуємо на сковороді гриль із невеликою кількістю рослинної олії. Досить кілька хвилин із кожного боку. Для подачі салату спочатку викладаємо на тарілку буряки, потім авокадо, філе апельсина, що залишилося, і поливаємо винним соусом. Солимо і перчимо на смак.
Страва-свято. Інакше його й не назвеш. Соковите м’ясо, кисло-солодкі, терпкі ягоди кизилу, хвойний розмарин і, як завершальний смаковий акцент, Чорнобрівці.
Інгредієнти на 4 порції:
Як приготувати м’ясний рулет у духовці?
1. Нашийок зачищаємо від плівок, розрізаємо таким чином, щоб він мав плоску форму і відбиваємо.
2. Гілочки розмарину просочуємо через м’ясо, поступово розподіляємо по шматку м’яса часник, пропущений через тиснення, солимо і перчимо.
3. Додаємо зверху кизил, тиск руками і пелюстки чорнобривців, згортаємо м’ясо в рулет і скріплюємо кулінарною ниткою або зубочистками.
4. Поливаємо рулет зверху оливковою олією та відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 20-25 хвилин. Важливо не пересушити м’ясо, усередині рулет повинен залишатися соковитим та рожевим.
5. Такий м’ясний рулет ідеально подавати з вишневим соусом чи гострим соусом чилі. А на гарнір приготуйте картопляне пюре чи запечені овочі.
Що може бути краще насичених трюфелів, що тануть у роті? Корисні трюфелі з буряків, авокадо та меду. Вони неймовірні.
Інгредієнти на 4 порції:
Як приготувати бурякові трюфелі?
1. У чаші блендера змішуємо варені буряки (якщо варіть її самі дайте їй добре охолонути в холодильнику), м’якоть авокадо, ванільний цукор, мед і вершкове масло кімнатної температури. Перебиваємо до одержання однорідної консистенції.
2. Додаємо 100 г темного какао-порошку і ще раз добре перебиваємо. Відправляємо суміш у холодильник на 1 годину.
3. Руками формуємо із шоколадно-бурякової маси невеликі круглі трюфелі (зручно набирати порцію за допомогою чайної ложки). Обкатуємо кожен трюфель у какао-порошку, викладаємо на тарілку і ставимо в холодильник на годину.
Не буває так, щоби зима, Новий рік і без глінтвейну. Солодкий, пряний, ягідний. До речі, груші, які варилися у вині, можна подавати окремо, як десерт.
Інгредієнти на 3 порції:
Як приготувати глінтвейн з ягодами?
1. У каструлю відповідного розміру виливаємо вино. У мене була одна пляшка червоного сухого, тому в процесі приготування глінтвейну та груш мені доводилося їх перевертати. Якщо взяти кілька пляшок вина, то груші повністю покриті, при цьому кількість цукру можна збільшити. Спецій буде достатньо, як у цьому рецепті.
2. У груш зрізаємо дно та чистимо від шкірки за допомогою економки. Пам’ятайте, що для цього рецепту нам потрібні тверді сорти груш.
3. Викладаємо груші у вино, додаємо цукор та спеції, цедру апельсина, доводимо до кипіння на середньому вогні, а потім зменшуємо вогонь і варимо протягом 15-20 хвилин.
4. За кілька хвилин до готовності додаємо ягоди ожини, після чого дістаємо груші і подаємо окремо, а глінтвейн з ягодами розливаємо по кружках, додавши в кожну часточку апельсина.
Фото: Юлія Горін/надано прес-службою Євгена Клопотенка