Закрити
UA
Життя

5 страв на Старий Новий рік від Євгена Клопотенка

Поділись:

Зима – дивовижна пора року. Тільки їй так спритно вдається зібрати за одним столом найулюбленіших, найближчих і тих, з ким ми рідко бачимося, але хочеться частіше. Та й атмосфера свята особлива.

Незабаром Старий Новий рік, а це означає, що потрібно приготувати щось дуже смачне. Тому ось добірка рецептів – неймовірних та дуже легких, які сподобаються кожному члену сім’ї.

Штрудель з мідіями та шпинатом

posts-to-db-Фото 1

Берете заморожене тісто. Робите найсмачнішу начинку з мідіями, шпинатом та фетою. Завертаєте. Запікаєте.

Інгредієнти на 1 штрудель (4-6 порцій): 500 г замороженого листового листкового тіста; 300 г заморожених мідій; 100 г листя шпинату; 100 г сиру фета; 20 г вершкового масла; щіпка каррі; сік половини лимона; 1 яйце (для змащування тіста); сіль, перець за смаком.

Як приготувати штрудель з мідіями:

1. Листя шпинату миємо, мідії розморожуємо, даємо воді стекти і обсмажуємо на сковорідці з вершковим маслом, додаємо щіпку солі, каррі та сік лимона. Тушимо мідії, поки вся рідина з них не випарується.

2. Додаємо половину листя шпинату в сковороду і гасимо буквально одну хвилину, поки вони не стануть м’якими. Знімаємо з вогню та відставляємо убік.

3. Листове тісто розморожуємо і розкочуємо на столі, посипаному борошном. Нам потрібно зробити тісто трохи тоншим, ніж воно було в упаковці.

4. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Викладаємо мідії зі шпинатом на тісто, що розкочує, і рівномірно розподіляємо по всій ширині. Додаємо другу половину свіжого листя шпинату та сир фета, порізаний невеликими кубиками.

5. Загортаємо тісто з начинкою в рулет, підгинаємо краї. Викладаємо штрудель на лист, застелений пергаментом, змащуємо його збитим яйцем і ставимо в духовку на 15-20 хвилин, або поки тісто не візьметься красивою золотою скоринкою. Дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, ріжемо і подаємо на стіл.

Читайте також: 5 РЕЦЕПТІВ ДЛЯ РОМАНТИЧНОЇ ВЕЧЕРІ ВІД ЄВГЕННЯ КЛОПОТЕНКА

Паштет з курячої печінки з фенхелем та кагором

posts-to-db-Фото 2

Цей паштет – сама ніжність із пряними зернами фенхелю та солодким кагором.

Інгредієнти на 4 порції: 500 г курячої печінки; 150 г фенхелю; 1 невелика цибулина; 70 мл кагору; сіль, перець за смаком; 100 г вершкового масла|мастила|.

Як приготувати паштет з курячої печінки.

1. На сковороді з половиною вершкового масла обсмажуємо подрібнену цибулю та фенхель, додаємо трохи солі та перцю. Викладаємо курячу печінку, зачищену від жиру, і обсмажуємо рівномірно з усіх боків, поки вона стане блідо-коричневого кольору.

2. Додаємо на сковорідку з печінкою кагор і даємо йому трохи упаритися – 3-4 хвилини.

3. Знімаємо з вогню і даємо трохи охолонути, потім перебиваємо в чаші блендера до однорідної консистенції. Пробуємо на сіль і при необхідності солимо.

4. Перекладаємо паштет у невеликий лоток чи керамічну ємність. Розтоплюємо другу половину вершкового масла в невеликій каструльці та заливаємо паштет олією. Зверху паштет можна прикрасити гілочкою чебрецю або лавровим листом. Відправляємо в холодильник щонайменше на 3 години, а краще на ніч.

Свинина з орегано та лимоном

posts-to-db-Фото 3

Лише свинина, орегано та лимон. Але це так приголомшливо. Особливо з пюре із баклажанів.

Інгредієнти: м’якуш свинини (ідеально підійде лопатка); сухий орегано; цедра одного лимона; сік одного лимона; сіль, перець за смаком; оливкова олія; баклажан та томати для гарніру.

Як приготувати свинину з орегано?

1. Шматок м’яса промиваємо, витираємо воду паперовим рушником і робимо глибокі поперечні надрізи, солимо і перчимо.

2. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Поступово змащуємо м’ясо оливковою олією, натираємо цедрою лимона і рясно сухим орегано. Поливаємо лимонним соком і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (до готовності).

3. Для гарніру запікаємо повністю баклажан в духовці 30 хвилин або поки він не стане м’яким, знімаємо шкірку, солимо, поливаємо оливковою олією, додаємо трохи томатів і подаємо разом з м’ясом.

Салат мімозу з тунцем та фенхелем

posts-to-db-Фото 4

Усім відома мімоза, але з тунцем, фенхелем, кремовим жовтком та без майонезу.

Інгредієнти на 2 порції: 2-3 великі картоплі; 2 яйця; 1 морква; 150 г консервованого тунця (у своєму соку); 1 невелика цибулина; 1 ст. л. великих панірувальних сухарів; 3 ст. л. оливкової або соняшникової олії; кілька гілочок фенхелю (можна замінити кропом); сіль, перець (за смаком).

Як приготувати салат мімоза з тунцем і фенхелем:

1. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Картопля та морква запікаємо в духовці до готовності (хвилин 30-40). Очищаємо, моркву трьом на тертці, а картопля ріжемо крупно. Цибулю ріжемо півкільцями і обдаємо окропом, щоб він був не дуже різким.

2. Яйця відварюємо протягом 4-х хвилин – потрібно, щоб жовток був досить м’яким. Охолоджуємо в холодній воді, чистимо і ріжемо на 2 частини.

3. Салат збираємо безпосередньо на тарілці – викладаємо картоплю, моркву, цибулю, тунець, яйця та гілочки фенхелю. Солимо, перчимо на смак, додаємо панірувальні сухарі і поливаємо оливковою або олією.

Читайте також: НЕЗВИЧАЙНІ РЕЦЕПТИ ДЛЯ НОВОРІЧНОГО СТОЛУ ВІД ЄВГЕННЯ КЛОПОТЕНКА

Кекс із мандаринами

posts-to-db-Фото 5

М’яке тісто, карамелізовані мандарин, горіхи та кремове коньячне просочення. Дуже по-зимовому.

Інгредієнти на 1 порцію: 124 г борошна; 125 г цукру; 150 г вершкового масла|мастила|; 150 г міксу з горіхів; 3 яйця; 4 мандарини; 1 ч. л. розпушувача; шоколад – за смаком.

Інгредієнти для “Бейліса”: 200 г молока, що згущує|згущає|; 50 г коньяку; 2 яєчні жовтки

Як приготувати кекс з мандаринами?

1. Частки мандаринів викладаємо в сковороду та посипаємо цукром (3 ст.л.). Карамелізуємо мандарини, щоб із них виділився сік: якщо цукор почне пригоряти, доливаємо трохи води.

2. Яйця збиваємо із цукром до білого.

3. Просіюємо в миску борошно.

4. Яєчно-цукрову суміш з’єднуємо з олією та перемішуємо. Нагріваємо суміш на водяній бані, поки олія не розтопиться. Додаємо в яєчно-масляну суміш борошно.

5. Додаємо мікс з горіхів та мандарини. Перемішуємо.

6. Форму для кексу змащуємо олією та викладаємо в неї тісто.

7. Випікаємо кекс у розігрітій до 180 ° С духовці 30-40 хвилин. Готовність кексу перевіряємо дерев’яною шпажкою

Коли кекс готовий, поливаємо його зверху кремом.

Процес приготування “Бейлісу”:

1. Згущене молоко заварюємо з жовтками на водяній бані, постійно помішуючи.

2. Коли маса загусне, вливаємо коньяк і добре перемішуємо.

Подаємо соус “Бейліс” до мандаринового кексу.

Готуємо декор з мандаринів: Топимо на паровій лазні шоколад. Після того занурюємо в шоколад часточки мандаринів з одного боку і викладаємо на пергамент: коли шоколад застигне, декор готовий.

Фото: Юлія Горін/надано прес-службою Євгена Клопотенка