Недаремно моряк Папай для суперсили в неміряних кількостях поглинав шпинат – у цій трав’янистій рослині велика кількість заліза.
Національний інститут здоров’я рекомендує жінкам віком від 19 до 50 вживати 18 міліграм заліза на день, а жінкам від 51 і старше — 8. Дефіцит цього корисного мікроелемента ви відчуєте відразу — у вас почнеться слабкість, дихання стане плутаним, ви страждатимете від головного болю . Радимо не доводити до такого стану і просто урізноманітнити свій раціон продуктами, багатими на залізо.
У сочевиці є не тільки залізо, що нас цікавить, а й білок і клітковина, що робить цю бобову рослину втричі корисною. А ви знаєте, що вам потрібно з’їдати всього 150 г сочевиці, щоб отримати 1/3 денної дози заліза? З нею можна готувати безліч страв, починаючи від супу та закінчуючи салатом. Нудно точно не буде!
Вчені з Ньюкаслського університету дійшли висновку, що люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, не стикаються з проблемою дефіциту заліза, чого не можна сказати про тих, хто віддає перевагу птиці та рибі. Проте переборщувати з червоним м’ясом не варто — лікарі вважають корисною дозу 500 грамів на тиждень.
Читайте також: Які вітаміни варто приймати, щоб бути здоровою і щасливою
Хто б міг подумати, що гарбузове насіння, до якого ми ставимося, скоріше, як до декоративного елементу страв, настільки корисні! Загалом у жмені цих «крихт» міститься 20% денної норми заліза. І це ще не все. У насінні гарбуза також є магній, цинк, мідь, а також велика кількість антиоксидантів, які успішно борються з великою кількістю хвороб.
Якщо вам потрібна безглютенова альтернатива рису, яка ще містить залізо, тоді познайомтеся (якщо ще не встигли) з кіноа. Єдиний нюанс, про який вам потрібно знати, – цю зернову культуру варто замочувати перед приготуванням або готувати на повільному вогні. А все тому, що кіно містить фітинову кислоту. В активному стані вона зменшує поглинання організмом заліза.
Якщо ви дбаєте про кількість заліза у вашому організмі, тоді миска відвареної броколі як гарнір подарує вам необхідні 10% від денної норми цього корисного мікроелемента. Ще один бонус: у броколі є вітамін С, який, крім іншого, допомагає залізу краще абсорбуватись.
Читайте також: ВІТАМІНИ І ХАРЧОВІ ДОБАВКИ: КОРИСТЬ І ШКОДА
У нас є гарні новини для вас! Темний шоколад містить антиоксиданти та, що найголовніше, залізо. В одній порції цієї «смачки» — 20% денної норми мікроелемента. Тільки не використовуйте цей факт як пояснення, чому ви їсте так багато шоколаду. Цей процес має і негативні сторони, наприклад збільшення рівня цукру в крові.
У фісташках в чотири (!) рази більше заліза, ніж в інших горішках, так що добре подумайте, перш ніж брати мигдаль або кешью. Смакові якості дозволяють їсти їх не тільки як додатковий елемент страви, але і як повноцінний снек.