Головне джерело вітаміну D, як відомо, сонце, але з настанням осінньо-зимового сезону ми спостерігаємо його все рідше.
Вітамін D бореться з низкою захворювань, серед яких панкреатит, гастрит, остеопороз, авітаміноз тощо, допомагає схуднути, рятує від старіння та недоумства. Ось чому вам варто додати до раціону більше продуктів з D.
У стандартній порції лосося, що подається в ресторанах, міститься від 361 до 685 МО (міжнародних одиниць) вітаміну D. А денна доза цих одиниць становить близько 600 на день. Якщо риба свіжа, тільки виловлена, то вітаміну в ній значно більше. Пам’ятайте про це, коли наступного разу вирушите за покупками.
Макрель, як і лосось, вважається жирною рибою. У стандартній порції макрелі міститься близько 360 МО вітаміну D. Якщо ви плануєте приготувати цю рибу, доповніть її такими натуральними спеціями як коріандр, кмин, фенхель.
Читайте також: КОРИСНИЙ СПИСОК: ПРОДУКТИ, В ЯКИХ ЗМІСТЬСЯ ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ БІЛКУ
У тунці знаходиться трохи менше МО вітаміну D – 236. Але ми повинні попередити вас, що тунець відноситься до видів риби, що накопичують ртуть. Щоб уникнути отруєння, їжте його не частіше ніж раз на тиждень.
Вітаємо любителів риби – у ній можна знайти найбільшу кількість вітаміну D. У сардинах кількість вітаміну вимірюється числом 272 МО. До них у компанію можна «покликати» помідори, свіжий базилік та лимонний сік.
У яйцях не так багато D, як би хотілося (всього 30 МО), але якщо ви не жалуєте рибу, то варто шукати альтернативне джерело вітаміну. D міститься в жовтках, а в парі з корисними жирами, білками, мінералами та іншими вітамінами він стає важливим компонентом ваших страв.
Читайте також: 5 ЖИРОСПАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ, ЩО ПОВИННІ БУТИ НА ВАШІЙ КУХНІ
Дивно, але факт – в ікрі також присутній вітамін D. Його кількість невелика – 22 МО. Але наступного разу, якщо ви вирішите себе побалувати цим делікатесом, втіштеся тим, що за таку ціну ви отримаєте не лише смакову насолоду, а й порцію вітамінів.
Гриби – єдина рослинна їжа, з якої ви можете взяти порцію вітаміну D, хоч і зовсім крихітну – 5 МО. Тому лікарі розглядають їх лише як доповнення до продуктів, рясним D.
Не кожен має можливість поласувати устрицями, але ми не могли не внести їх у свій список. Вони мінімальна кількість калорій, зате велика — корисних речовин. Серед яких 320 МО вітаміну D.
Крім вітаміну D (152 МО) у креветках також міститься Омега-3 жирні кислоти, які дуже корисні для нашого організму. Цей морепродукт можна додати в будь-яку страву, будь то паста, салат або закуска.
Джерело фото: unsplash.com, gettyimages.com