Домогтися здорової та сяючої шкіри неможливо лише за допомогою доглядових засобів та салонних процедур. Харчування – це основа основ!
Існують продукти, які небажано вживати, якщо у вас жирна шкіра. Це прянощі (перець, гірчиця, оцет), жирне м’ясо, ковбасні вироби, копченості, сало та вершкове масло. Солоне, гостре та смажене сприяють подразненню сальних залоз. Борошно, солодке, шоколад та кава також призводять до появи жирного блиску на обличчі.
Вживайте овочі, фрукти, гречану кашу, чорний хліб, відварену рибу, молочні продукти. Включайте в раціон свіжі листові овочі, білокачанну капусту, зелень, цибулю і зелений салат. Вони стримують вироблення шкірного сала. Їжте свіжі фрукти (крім бананів та винограду): яблука, груші, сливи.
Читайте також: ПРАВИЛА ДОГЛЯДУ ЗА ШКІРОЮ ДЛЯ ДІВЧИН-ПІДРОСТКІВ
Пам’ятайте, що проблеми зі шкірою можна і потрібно вирішувати за допомогою харчування – але не тільки! Необхідно ретельне дообстеження у гастроентеролога, дерматолога-косметолога, алерголога, щоб виключити приховані хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту та шкіри. Часто жирна шкіра буває у тих, хто має проблеми з кишечником, жовчним міхуром, шлунком та печінкою.
Запам’ятайте, що ідеального, однакового для всіх людей раціону харчування готових універсальних схем не існує. Скласти ідеальний саме вам раціон харчування можна лише після консультації лікаря, пройшовши ретельне обстеження.
Жирна шкіра потребує вітамінів. Для підвищення імунітету та тонусу потрібен вітамін C. Він міститься у багатьох фруктах та овочах: апельсинах, яблуках, капусті, чорній смородині, шипшині, абрикосах, персиках, хурмі, болгарському перці. Майте на увазі, що при термічній обробці вітамін C руйнується. А в продуктах тваринного походження вітамін С практично не міститься.
Регулює харчування шкіри, а також вміст у ній жирів та води вітамін E. Він також сприяє розгладжуванню рубців, покращує згортання крові, прискорюючи загоєння ранок. Міститься вітамін Е в рослинних оліях, пшениці, яєчних жовтках, молоці, печінці, зелених листових овочах, горіхах, насінні, авокадо.
Вітаміни групи B (В2 та В6) нейтралізують токсини, допомагають підтримувати свіжість та чистоту шкірного покриву. Вони містяться в яйцях, яловичині, бобових (сої, сочевиці, квасолі, бобах), моркві, помідорах, куразі та інших сухофруктах.