Закрити
UA
Життя

ЗОЖ-Великодня: три корисні альтернативи паскам

Поділись:

Що пекти замість традиційних пасок, до яких ми так звикли?

До Великодня лишилася нічого — підготовка до свята йде повним ходом. І йдеться не лише про прибирання. Сучасна дівчина, яка стежить за своїм харчуванням, вперто шукає ідеальний рецепт паски, який не зашкодить її фігурі. Адже вона точно знає – такий існує!

posts-to-db-Фото 1
Ми попросили дипломованого нутріціолога ірландського Institute of Health Sciences, а також засновницю школи правильного харчування theBODY school Софію Рожко поділитися із редакцією Marie Claire коментарями чому класична паска не так корисна і як можна мінімізувати шкоду для свого здоров’я та постаті.

Нутриціолог також поділилася рецептами, які стануть смачною альтернативою і не завдадуть шкоди вашій фігурі – від звичайної корисної паски до дієтичної паски з сухофруктами і цукатами.

З Великоднем пов’язано багато давніх традицій, і у багатьох це свято асоціюється з ремнями. Але в класичній рецептурі, це – не найкорисніша страва: біле борошно, багато олії, цукру та ще дріжджі,

— каже Софія.

posts-to-db-Фото 2

Зробити так, щоб паска вийшла абсолютно легкою і корисною, звичайно, досить складно. Навіть за умови, якщо все вийде, ви все одно отримаєте не улюблені пасхальні ласощі, а просто ароматний хліб з цукатами. У цьому питанні все залежить від вашого бажання: пекти традиційну солодку випічку і з’їсти не більше 50 грамів на день, або спекти щільну і корисну пасху.

«Тут залежить від людини — готова вона відмовитися чи ні. Пам’ятайте – завжди можна зробити паску здоровішим! Ви можете модернізувати улюблений пасхальний рецепт за допомогою заміни таких інгредієнтів:

  • вершкове масло – будь-яка рослинна олія;
  • вершки, сметана – нежирний йогурт чи кефір;
  • пшеничне борошно – на борошно з високим вмістом клітковини (цільнозернове, спельтове)
  • білий рафінований цукор – на сухофрукти та мед

Але важливо пам’ятати, що корисна паска – це теж борошняний продукт, тому з ним теж переборщувати не варто. Можна зробити і сирну паску, це буде ще здоровішим варіантом”, — каже нутріціолог.

Як і обіцяли, ділимося з вами рецептами корисних пасок:

posts-to-db-Фото 3

Паска корисна

складові:

(На дві невеликі паски)

  • Цільнозернове пшеничне борошно – 2 склянки
  • Сухофрукти – 1 склянка
  • Рослинне (горіхове) молоко – 1.5 склянки
  • Сода – 1 ч. ложка
  • Морська сіль – 1 щіпка
  • Насіння анісу, кориці або шафрану – 1 чайна ложка
  • Лимонний сік – 2 ст. ложки

Приготування:

  1. Нагрійте духовку до 165 градусів.
  2. Підготуйте форми: змастіть їх олією.
  3. У глибоку миску просійте борошно (якщо у сіті щось залишиться, поверніть це борошно).
  4. Додайте спеції, морську сіль, соду та вимішайте.
  5. Додайте сухофрукти і добре перемішайте, щоб вони повністю вкрилися борошном.
  6. Влийте в миску з борошном приблизно 1,5 склянки горіхового молока та вимішайте. Якщо тісто вийде занадто крутим, із сухим борошном, додайте ще трохи. Але вливайте порціями, щоб тісто не стало рідким.
  7. Додайте|добавляйте| лимонний сік і ще раз акуратно перемішайте.
  8. Відразу ж розподіляйте за формами та відправляйте у піч. Випікайте близько 40 хвилин|мінути|. Останні 10 хвилин можна прикривати фольгою, щоб верхівка не підгоріла.
  9. Через 40 хвилин паски можна діставати, а після того, як охолонуть – виймати з форм.

Читайте також: ПСИХОЛОГІЯ ГОЛОДА: ШІСТЬ ПРИЧИН, ЧОМУ МИ ПЕРЕЇДАЄМО

posts-to-db-Фото 4

Паска дієтична на кефірі

Інгредієнти:

  • Кефір – 500 мл
  • Мед – 3 ст. ложки
  • Яйця – 3 курячі або 9 перепелиних
  • Сода – на кінчику чайної ложки
  • Оцет – 1 ст. ложка
  • Цільнозернове борошно – 400 гр
  • Сухофрукти, горіхи – за бажанням

Приготування:

  1. Змішуємо кефір, яйця, соду (погашену оцтом!), топлений мед.
  2. Тепер потрібно додати борошно. Все добре вимісити, щоб не було грудочок.
  3. Підготувати сухофрукти та горіхи, які потрібно подрібнити у блендері.
  4. Все змішати, вилити формами для пасок і випікати в духовці (180-200 ° С) 40-45 хвилин.
  5. Можна полити кремом із меду, нежирного йогурту та какао.

Читайте також: ПЕРЕЇДАННЯ: ЯК ПОБУТИСЯ ВІД ШКІДЛИВИХ ХАРЧОВИХ ЗВИЧОК

posts-to-db-Фото 5

Дієтична пасма з сухофруктами та цукатами

Інгредієнти:

  • Нежирний сир (до 5%) – 1 кг
  • Грецький йогурт 2,5-10% – 0,5 склянки
  • Сирний сир – 150 гр
  • Мед – 2 ст. ложки
  • Сухофрукти та цукати – за бажанням

Приготування:

  1. Беремо сир і кладемо його на 3-4 години під вагу, щоб стекла зайва рідина.
  2. Потім протираємо через сито.
  3. Сирний сир перетираємо з цукровою пудрою і додаємо до сиру. Туди ж викладаємо сметану або йогурт, сухофрукти та цукати.
  4. Все ретельно перемішуємо, викладаємо у спеціальну форму, в яку попередньо стелимо вологу марлю.
  5. Потім витримуємо 12 годин у холоді.

Джерела фото: unsplash.com