Головна/Життя/ЗОЖ-Великодня: три корисні альтернативи паскам Що пекти замість традиційних пасок, до яких ми так звикли?
До Великодня лишилася нічого — підготовка до свята йде повним ходом. І йдеться не лише про прибирання. Сучасна дівчина, яка стежить за своїм харчуванням, вперто шукає ідеальний рецепт паски, який не зашкодить її фігурі. Адже вона точно знає – такий існує!
Ми попросили дипломованого нутріціолога ірландського Institute of Health Sciences, а також засновницю школи правильного харчування theBODY school Софію Рожко поділитися із редакцією Marie Claire коментарями чому класична паска не так корисна і як можна мінімізувати шкоду для свого здоров’я та постаті.
Нутриціолог також поділилася рецептами, які стануть смачною альтернативою і не завдадуть шкоди вашій фігурі – від звичайної корисної паски до дієтичної паски з сухофруктами і цукатами.
З Великоднем пов’язано багато давніх традицій, і у багатьох це свято асоціюється з ремнями. Але в класичній рецептурі, це – не найкорисніша страва: біле борошно, багато олії, цукру та ще дріжджі,
— каже Софія.
Зробити так, щоб паска вийшла абсолютно легкою і корисною, звичайно, досить складно. Навіть за умови, якщо все вийде, ви все одно отримаєте не улюблені пасхальні ласощі, а просто ароматний хліб з цукатами. У цьому питанні все залежить від вашого бажання: пекти традиційну солодку випічку і з’їсти не більше 50 грамів на день, або спекти щільну і корисну пасху.
«Тут залежить від людини — готова вона відмовитися чи ні. Пам’ятайте – завжди можна зробити паску здоровішим! Ви можете модернізувати улюблений пасхальний рецепт за допомогою заміни таких інгредієнтів:
- вершкове масло – будь-яка рослинна олія;
- вершки, сметана – нежирний йогурт чи кефір;
- пшеничне борошно – на борошно з високим вмістом клітковини (цільнозернове, спельтове)
- білий рафінований цукор – на сухофрукти та мед
Але важливо пам’ятати, що корисна паска – це теж борошняний продукт, тому з ним теж переборщувати не варто. Можна зробити і сирну паску, це буде ще здоровішим варіантом”, — каже нутріціолог.
Як і обіцяли, ділимося з вами рецептами корисних пасок:
Паска корисна
складові:
(На дві невеликі паски)
- Цільнозернове пшеничне борошно – 2 склянки
- Сухофрукти – 1 склянка
- Рослинне (горіхове) молоко – 1.5 склянки
- Сода – 1 ч. ложка
- Морська сіль – 1 щіпка
- Насіння анісу, кориці або шафрану – 1 чайна ложка
- Лимонний сік – 2 ст. ложки
Приготування:
- Нагрійте духовку до 165 градусів.
- Підготуйте форми: змастіть їх олією.
- У глибоку миску просійте борошно (якщо у сіті щось залишиться, поверніть це борошно).
- Додайте спеції, морську сіль, соду та вимішайте.
- Додайте сухофрукти і добре перемішайте, щоб вони повністю вкрилися борошном.
- Влийте в миску з борошном приблизно 1,5 склянки горіхового молока та вимішайте. Якщо тісто вийде занадто крутим, із сухим борошном, додайте ще трохи. Але вливайте порціями, щоб тісто не стало рідким.
- Додайте|добавляйте| лимонний сік і ще раз акуратно перемішайте.
- Відразу ж розподіляйте за формами та відправляйте у піч. Випікайте близько 40 хвилин|мінути|. Останні 10 хвилин можна прикривати фольгою, щоб верхівка не підгоріла.
- Через 40 хвилин паски можна діставати, а після того, як охолонуть – виймати з форм.
Читайте також: ПСИХОЛОГІЯ ГОЛОДА: ШІСТЬ ПРИЧИН, ЧОМУ МИ ПЕРЕЇДАЄМО
Паска дієтична на кефірі
Інгредієнти:
- Кефір – 500 мл
- Мед – 3 ст. ложки
- Яйця – 3 курячі або 9 перепелиних
- Сода – на кінчику чайної ложки
- Оцет – 1 ст. ложка
- Цільнозернове борошно – 400 гр
- Сухофрукти, горіхи – за бажанням
Приготування:
- Змішуємо кефір, яйця, соду (погашену оцтом!), топлений мед.
- Тепер потрібно додати борошно. Все добре вимісити, щоб не було грудочок.
- Підготувати сухофрукти та горіхи, які потрібно подрібнити у блендері.
- Все змішати, вилити формами для пасок і випікати в духовці (180-200 ° С) 40-45 хвилин.
- Можна полити кремом із меду, нежирного йогурту та какао.
Читайте також: ПЕРЕЇДАННЯ: ЯК ПОБУТИСЯ ВІД ШКІДЛИВИХ ХАРЧОВИХ ЗВИЧОК
Дієтична пасма з сухофруктами та цукатами
Інгредієнти:
- Нежирний сир (до 5%) – 1 кг
- Грецький йогурт 2,5-10% – 0,5 склянки
- Сирний сир – 150 гр
- Мед – 2 ст. ложки
- Сухофрукти та цукати – за бажанням
Приготування:
- Беремо сир і кладемо його на 3-4 години під вагу, щоб стекла зайва рідина.
- Потім протираємо через сито.
- Сирний сир перетираємо з цукровою пудрою і додаємо до сиру. Туди ж викладаємо сметану або йогурт, сухофрукти та цукати.
- Все ретельно перемішуємо, викладаємо у спеціальну форму, в яку попередньо стелимо вологу марлю.
- Потім витримуємо 12 годин у холоді.
Джерела фото: unsplash.com