Ми живемо пліч-о-пліч з речами, які шкодять не тільки нам, а й планеті в цілому.
Рубрика “Sustainability Guide” включає не тільки інформацію та поради про те, як перестати бути жертвою швидкої моди та спонсорувати недобросовісні компанії, в ній ми також розповідаємо про стиль життя та прості кроки до переходу на “зелений” бік.
Якщо ви плануєте стати на шлях екологічності, тоді радимо вам почати з власного будинку. Ви неприємно здивуєтеся, коли дізнаєтесь, що нас оточують речі, яким не місце в обителі усвідомленої людини і які терміново потрібно викорінити зі свого життя. У нашому матеріалі ви дізнаєтеся, хто вони ці речі-шкідники і чим їх краще замінити.
Ці, на перший погляд, невинні рулончики з білим папером, є не такими вже й добрими друзями. Згодні, вони зручні у використанні, натурального походження, але якщо ви сортуєте сміття, тоді з паперовими рушниками так не вийде. Зазвичай, їх використовують, щоб витерти рідину, що розлилася, тому їх у мокрому вигляді вже не кинеш у паперовий сортувальний відсік, та й сушити ніхто їх не буде. Тому радимо вам використовувати для побутових цілей старі футболки: наріжте їх на невеликі ганчірки, вони також чудово вбирають воду, а ще шматочки тканини багаторазові. А якщо необхідно витерти руки або красиво засервіровувати стіл, тоді використовуйте красиві кухонні рушники: вони не тільки екологічніші, а й відмінний елемент декору.
Якщо паперові рушники просто складно сортувати після використання, то із фольгою все набагато складніше. Всім відомо, що вона на 99% складається з алюмінію і при нагріванні частки його потрапляють у їжу. Відповідно, алюміній потрапляє у легені, нирки і навіть у головному мозку, що провокує різні захворювання. Тож вона потенційно шкодить вашому здоров’ю!
Тому радимо вам переглянути свої погляди на використання фольги та спробувати викорінити її взагалі. Використовуйте для розігріву сковорідку, а якщо в рецепті вказано “загорніть у фольгу”, просто використовуйте дві форми, наприклад, в одне кладіть блюдо, а інший накрийте його. Також намагайтеся уникати фольгованих форм та судків.
Відомо, що харчова плівка зроблена із пластику, а йому не місце на нашій кухні. Згодні, що це зручна річ, але дуже токсична.
Тому радимо вам практичну альтернативу: вощені серветки. Їх роблять з натуральних тканин, найчастіше бавовни або льону, і просочують його бджолиним воском. Принадність таких серветок у тому, що вони добре обволікають посуд і не дають продуктам обвітрюватися. Можна також використовувати тканинні кришки на резинці.
Ці пакети також повністю складаються з пластику та потребують спеціальної переробки. Так, zip-пакети можна використовувати кілька разів, але це не скасовує його походження. Тому радимо вибирати для зберігання скляні судки або пакети, що миються, на замку, які ергономічні та екологічні.
Існує безліч досліджень про шкоду та користь мікрохвильової печі, але варто врахувати, що це спірний елемент техніки. Так, за допомогою НВЧ можна за хвилину підігріти їжу, але в цей час на неї впливають тисячі електромагнітних хвиль. Рішення тільки за вами, але якщо все ж таки зважилися — тоді радимо вам гріти їжу в духовці (тим більше, що сучасні духовки включають функцію підігріву) або просто на сковороді, додавши трохи води, щоб їжа не була сухою.
Пластикові трубочки давно повинні вийти з ужитку. Навіть картонні трубочки вже не вважаються настільки екологічними. Це та ж вторинна сировина, яку потрібно сортувати. Тому радимо використовувати багаторазові трубочки з нержавіючої сталі. Вони настільки круто виглядають, що постійно хочеться пити з них коктейлі.
Спонжі для макіяжу зручні і не бруднять рушником тушшю. Але вони також марнотратні та токсичні. Тому радимо придбати багаторазовий спонж для зняття макіяжу, наприклад, конняку.
Читайте також: Спонж конняку: Що це таке та які проблеми допоможе вирішити
Такі альтернативи зроблять вас на крок ближче до усвідомленого життя.