10 продуктів, які забезпечують організм вітаміном В6
Війна війною, а поповнювати баланс вітамінів та мінералів необхідно.
Весна – час, коли організм перелаштовується з зимового періоду на літній і тут з’являється така неприємність, як авітаміноз та нестача мінералів в організмі. Плюс стрес та постійна тривожність дають про себе знати.
Дотримання добре збалансованої дієти — це найпростіший спосіб отримувати поживні речовини та почувати себе добре. Але існує велика кількість вітамінові та мінералів, які потрібні нашому організму і які можуть не потрапляти в необхідній кількості. Сьогодні ми вирішили більш детально познайомити вас з таким нутрієнтом як В6 та розповісти, в яких продуктах його найбільше.
Вітамін B6, також відомий як піридоксин, відіграє важливу роль у нашому здоров’ї, зокрема допомагає організму засвоювати білки, вуглеводи та жири. Дослідження показують, що він позитивно впливає на серце, когнітивне функціонування, стимулюючи продукування цукру в крові, і може, навіть, зменшити симптоми ПМС та менструації.
Отже, скільки B6 потрібно, щоб почувати себе добре?
Рекомендована дієтична норма, або RDA, для чоловіків і жінок у віці від 19 до 50 років становить 1,3 мг. Вагітним і годуючим жінкам потрібно трохи більше, до 1,9-2 мг на день.
В яких продуктах міститься вітамін В6?
Індичка
Всього одна порція індички (близько 85 грамів) містить майже 50% вашої добової потреби у B6. Одночасно ви отримаєте інші поживні речовини, включаючи цинк і селен. Індичка є ідеальним видом м’яса, якщо ви дотримуєтесь правил здорового харчування, плюс, з неї можна зробити безліч смачних страв, починаючи з бульйону та, закінчуючи, шинкою для бутербродів.
Лосось
Морепродукти – улюблена їжа нутріціологів, оскільки в ній зібрана найбільша кількість компонентів, в тому числі й вітаміну В6. В одній порції лосося на 85 гр ви отримаєте близько 6 мг, або 35% добової норми вітаміну B6. Звичайно, лосось має багато інших корисних властивостей, включаючи омега-3, білок, вітамін D, калій і селен. Рекомендується додавати лосось до свого раціону двічі на тиждень. Він корисний як тушений, запечений в печі чи на грилі.
Нут
Якщо вам не подобається м’ясо та інші продукти тваринного походження, нут — чудове джерело вітаміну B6. Він універсальний і може використовуватися в вигляді хумусу, в овочевих міксах, супах, салатах та багатьох інших стравах. Не турбуйтеся занадто сильно про вибір між сушеним або консервованим нутом — і те й інше є чудовим варіантом.
Авокадо
Авокадо є ще одним чудовим рослинним джерелом B6, яке містить приблизно 20% добової норми. Він – джерело здорового жиру, клітковини та багатьох інших вітамінів і мінералів, таких як вітамін Е, С та калій.
Читайте також: Позбавитись всього: яку вагу безпечно скидати за місяць
Морква
Морква є чудовим джерелом багатьох поживних речовин, включаючи вітамін А і вітамін В6. Зробіть з неї свіжий салат, засмажте як гарнір чи перекусіть нею разом з хумусом, щоб отримати необхідну кількість вітаміну В6.
Жовтоперий тунець
Всього 90 грам жовтоперого тунця принесе 0,9 мг вітаміну B6, що становить понад 50% добової норми цієї важливої поживної речовини. Жовтоперий тунець також є джерелом білка і добре поєднується з салатами. Він чудово смакує, якщо засмажити на грилі. Але тут є застереження: не зловживайте тунцем через досить високий вміст ртуті.
Банани
З’ївши лише один середній банан, ви отримаєте близько 0,4 мг, або 25% вашої добової норми, вітаміну B6. Крім того, що банани є чудовим джерелом вітаміну B6, вони також є джерелом калію. Їх також легко їсти на ходу, плюс, вони недорогі — чудовий фрукт, який можна кинути в сумку як перекус, якщо ви зголодніли протягом дня.
Сир
Зернистий сир є чудовим джерелом вітаміну B6, що дає приблизно 12% вашої денної норми в одній порції. Ідеально його куштувати під час сніданку, або зробити з нього смузі, додавши сезонних фруктів.
Картопля
Картопля багата поживними речовинами, досить недорога і є універсальним продуктом, який можна готувати та вживати різними способами. Одна порція картоплі дає 0,4 мг вітаміну В6, або приблизно 25% добової норми.
Яловичий фарш
Якщо ви споживаєте м’ясо, яловичий фарш забезпечить необхідну кількість білка, заліза та інших поживних речовин, включаючи вітамін B6. У порції яловичого фаршу міститься близько 0,3 мг вітаміну B6, що становить 18% денної норми.