Ми не можемо приховати своєї радості, адже тепер можна їсти шоколад та приносити користь своєму здоров’ю.
Так Так Так! Це сталося! Вчені провели масштабне дослідження, яке довело, що шоколад приносить користь нашому здоров’ю. Шоколад має гарний смак завдяки поєднанню речовин, що підвищують настрій, включаючи кофеїн, теобромін, тирозин та триптофан.
Важливо вибирати темний шоколад з високим вмістом какао, тому що він приносить більше користі для здоров’я, ніж молочний, і в ньому міститься менше жиру та більше антиоксидантів, що добре позначається на фігурі. Нутриціолог Сейтанна Купер з Associate Nutritionist поділилася основними перевагами вживання шоколаду (в помірних кількостях, звичайно).
Читайте також: НА ЗБІР СЕБЕ: КОЛИ ВОДА НЕ ПРИНОСИТЬ КОРИСТЬ ОРГАНІЗМУ
Смак, запах та текстура шоколаду сприятливо впливають на ділянці головного мозку. Шоколад також містить триптофан – незамінну амінокислоту, яка стимулює вироблення серотоніну, природного антидепресанту. Експерти прирівнюють почуття, які він викликає, до тих, що ми відчуваємо в період закоханості. Недаремно ми заїдаємо стрес шоколадом – це природна реакція організму для отримання необхідної речовини в екстреній ситуації.
Вживання шоколаду може знизити кров’яний тиск, зменшити ризик появи інсульту та чинити протизапальну дію. Сейтанна Купер каже, що це пов’язано з високим вмістом у шоколаді хімічних речовин, які називаються флавоноїдами.
Флавоноїди також стимулюють організм виробляти більше оксиду азоту, який допомагає розширювати та розслаблювати кровоносні судини, і, як наслідок, знижує кров’яний тиск.
Флавоноїди, про які було сказано вище, також допомагають зупинити окислення LDL або поганого холестерину, що запобігає утворенню тромбів в артеріях. Флавоноїди містять більше 50% насиченого жиру, званого стеариновою кислотою, присутнього в какао-олії, яке не підвищує рівень холестерину і навіть може збільшити рівень «хорошого» холестерину в крові.
Теобромін — хімічна речовина, що міститься у шоколаді. Згідно з дослідженням, воно пригнічує напади кашлю, впливаючи на блукаючий нерв, який транслює повідомлення від центральної нервової системи до мозку. Таким чином, з’ївши кілька квадратиків чорного шоколаду, ви зможете заспокоїти нічний кашель або астматичні напади.
Читайте також: ЇЖА ДЛЯ РОЗУМУ: КОРИСНІ І ШКІДЛИВІ ПРОДУКТИ ДЛЯ МОЗКУ
Хімічна речовина, звана епікатехіном, виявлена в какао та зеленому чаї, також може допомогти захистити мозок від утворення липких білків або амілоїдних тілець, що розвиваються при хворобі Альцгеймера.
Ми всі знаємо, що занадто багато солодкої або жирної їжі може сприяти ожирінню та іншим проблемам зі здоров’ям, але гарною новиною для любителів шоколаду є те, що невелика його кількість може мати деякі переваги для здоров’я. Тому немає потреби почуватися винною в тому, що вам іноді хочеться шоколаду.
Дивно, але ж факт! Шоколад має здатність стимулювати працездатність ендотелію (клітин, що утворюють внутрішній шар кровоносних судин) та підвищує чутливість організму до інсуліну. За показниками інсуліну зазвичай визначають наявність цукрового діабету. Так що пару шматочків чорного шоколаду на день точно не завадять.
Цей солодкий продукт благотворно впливає на наші судини, тому його включають до раціону, коли необхідно підтримати здоров’я судинної системи. Часто, під час вагітності виникає така проблема, як ризик розвитку преелампасії, тобто процес ускладнення або зупинки кровопостачання плоду. На це впливає внутрішній кров’яний тиск, тому лікарі рекомендують їсти шоколад вагітним, щоб тримати під контролем показники пульсу та тиску.
Кількість флавоноїдів, що міститься в натуральному 86% чорному шоколаді, може створити захисний бар’єр для шкіри, який не пропускає ультрафіолету. Варто зазначити, що такий ефект буде досягнутий лише у разі використання шоколаду з максимальним вмістом какао.
Як правило, чим темніший шоколад (у його вмісті має бути мінімум 70% какао), тим вище вміст флавоноїдів. Флавоноїди зустрічаються в таких продуктах, як броколі, цибуля, фрукти, а також чай. Вони можуть допомогти захистити людей від деяких видів раку та серцевих захворювань.
Сейтанна Купер каже:
Швидше за все, ви отримаєте більшу кількість цієї речовини у темному шоколаді, какао або шоколадному лікері. Молочний шоколад має дуже мало флавоноїдів, а білого їх немає взагалі.
Не слід забувати, що надмірне вживання шоколаду може призвести до негативних наслідків. Шоколад – висококалорійний продукт, від якого легко з’являється зайва вага, а також можуть виникнути проблеми із серцево-судинною системою. Особливо варто уникати білого шоколаду, у складі якого зовсім немає корисного какао.
Також варто уважно вивчити з чого зроблений солодкий десерт, крім какао, в ньому можуть бути емульгатори та ароматизатори, які також негативно впливають на наш організм.
Фото: unsplash.com