UA
RU

Пологи вдома в умовах війни

Редагувати переклад
Лікарка та блогерка Катерина Доберніг (@pivneba) розробила інструкцію щодо того, як народжувати дитину поза межами лікарні. 
пологи не дома

Почалися перейми і лунають сирени? Ти не встигаєш до пологового?

💙витягай усі рушники, ковдри, обстелюй місце, де пройдуть пологи. Готуй 2-3 сухих ТЕПЛИХ рушників для немовляти, коли воно з‘явиться на світ.

💛кілька посудин з теплою водою і чисті ганчірки (поріжте простині і наволочки), простерилізуй (прокип‘яти) ножниці.

💙не лягайте на спину. Найкраще ходіть, якщо можете. Коли відчуєте сильний тиск в області копчика, біль в крижовій ділянці, відчуття, ніби хочете в туалет какати — це ВОНО, дитина опустилась низько в таз. Залишилось зовсім не довго.

💛Найменш травматична позиція — раком. Тоді найменший шанс, що розриви будуть глибокі і необхідно їх шити. Маленькі поверхневі тріщини, які не сильно кровлять, можна не зашивати.
Якщо раком фізично не можете витримати, то займайте ту позицію, яку зручно, але не лежіть горілиць, має бути напівсидяче положення.

💙правильно дихати! Нагадайте собі всі дихальні вправи з підготовчих курсів, ютуб роликів (првильне дихання при пологах)

💛в ідеалі — той, хто допомагатиме при пологах, подивиться в ютубі кілька відео «біомеханізм пологів».

💙 чисті ганчірки мочите в посудинах з теплою водою і прикладаєте легенько до промежини. Так промежина стане еластичнішою і менший ризик порватися.

💛коли дитина народилась — відразу кладемо мамі на живіт, накриваємо теплими рушниками. Якщо не плаче — трошки б‘ємо по попі. Якшо пуповина дозволяє — можна відразу посунути дитину ближче до соска. Вона почне сопіти і може навіть почати смоктати. Пуповину перерізуємо чистими прокип‘яченими ножницями після того, як вона перестала пульсувати або після народження плаценти (якщо довжина дозволяє)

💙 коли почнуться знову переймоподібні болі — відходить плацента. Помічник натискає на низ живота (над лобком), якщо пуповина при русі вилазить більше, а при відпусканні руки знову втягується — ще чекаєм. Зазвичай плацента народжується 20-30 хв після дитини. Якщо дуже сильна кровотеча, плацента не народжується більше45 хв, то шукайте негайно акушерку, пологовий, допомогу!!!

💛 не забудь — твій помічник часто миє руки з милом і в ідеалі має рукавиці

💙не забувай пити воду.

Фото та текст взяті з Інстаграм @pivneba

Читайте також: ЯК ДІЯТИ ПРИ ПОЛОГАХ У БОМБОСХОВИЩІ

#ВсеБудеУкраїна!

Статьи по теме