З приходом холодів організм стає вразливішим і потребує особливої підтримки. Щоб зміцнити імунітет, варто включити до раціону сезонні фрукти.
Які саме плоди принесуть максимум користі, розповіла wellness-coach, фундаторка фітнес-програми. Beauty Camp Ольга Сухова.
Щоб підтримувати здоров’я та тонус всього організму, до зимового раціону обов’язково потрібно включити сезонні плоди. На полицях супермаркетів можна знайти варіанти на будь-який смак, починаючи зі звичних нам яблук, груш та винограду та закінчуючи такою екзотикою, як манго, помело та маракуйя. Одні порадують яскравими фарбами та новими ароматами, інші допоможуть зміцнити організм і перенести зиму з легкістю і задоволенням. Що ж вибрати, коли розбігаються очі? Ось п’ять фруктів, які варто покласти в кошик, коли наступного разу підете до супермаркету чи ринку.
Апельсини, мандарини і лимони — криниця вітаміну С. Склянка апельсинового соку на сніданок (раджу не пити його на голодний шлунок) надає сил і енергії, а заразом покращує травлення. Мандарини також містять вітаміни D і К та сприяють спалюванню жиру та виведенню слизу з організму, тому дуже корисні при застудах та бронхітах. До того ж, сам запах цитрусових у будинку робить зимові вечори затишними.
Яскрава, соковита та стигла, вона містить йод, калій, залізо, вітамін С та магній. У морозний період її смак тільки розкривається, а пектин, на який багата м’якоть хурми, стимулює травлення та обмін речовин. Тим, хто не любить в’яжучу м’якоть, варто вибирати шарон. А ще хурму можна заморожувати. Після розморожування вона стає солодшою і не в’яже.
Цей фрукт зміцнює імунітет, підвищує рівень гемоглобіну та сприяє кровотворенню. Він також спалює жир, нормалізує тиск і допомагає впоратися із кашлем. Зерна граната можна їсти як самостійний десерт або прикрашати ними інші страви: ранкову вівсянку, муси, запечене м’ясо чи рибу, бутерброди з авокадо — що завгодно.
Вони зберігають свої корисні властивості протягом усієї зими: покращують травлення, надають сил та зміцнюють імунітет, а також сприяють нормалізації роботи травної системи та всього організму. Найбільш корисні, зрозуміло, сирі яблука, але для їх різноманітності можна запікати, посипавши корицею або іншими спеціями. Раджу поекспериментувати з сортами: вони по-різному розкриваються при запіканні.
Читайте також: ПЕРЕЖИТИ ЗИМУ: ЯК СПРАВИТИСЯ З АВІТАМІНОЗОМ В ХОЛОДУ
Ця ягода повна вітамінами групи В (В1, В2, В5, В6, РР), а також Е та К1. Вона допомагає справлятися із застудами, хворобами горла, посилює дію деяких антибіотиків та підтримує імунітет. Якщо ви не любите кисле, з журавлини можна готувати смачний домашній морс. Але пам’ятайте, що до складу морсу входить цукор, а отже, краще відмовитися від інших десертів, оскільки прості вуглеводи – не найкраще паливо і ніяк не допомагають підтримувати імунітет.
За вмістом йоду цей фрукт може змагатися із морепродуктами. Якщо ваша робота пов’язана з активною мозковою діяльністю, ця смарагдова ягода (так, фейхоа – ягода) стане корисним доповненням до звичного раціону. Завдяки високому вмісту вітамінів фейхоа рекомендують для зміцнення імунітету, а також для боротьби із застудами та грипом. Ще одна її корисна властивість — нормалізація роботи щитовидної залози, але це краще обговорити з лікарем.
Король фруктів містить бломерайн, що сприяє спалюванню жирів та кращому перетравленню білків. До корисних властивостей ананасу можна віднести можливість зупиняти запальні процеси, прискорювати загоєння ран. Солодкий і соковитий, він залишається низькокалорійним та практично не має протипоказань до вживання. Завдяки протизапальним властивостям ананас допомагає впоратися з ангіною, пневмонією, артритом, пієлонефритом, синуситом.
ківі
Кисляве, але при цьому солодке, ківі – криниця вітаміну С. В одній ягоді міститься його добова норма. Цей фрукт також може похвалитися високим вмістом калію, магнію та заліза, а також цукрів, органічних кислот та пектинів. Ківі допомагає організму спалювати жирові запаси та нормалізувати рівень холестеринів. А завдяки ферменту бломерайн, що міститься в м’якоті, ківі допомагає швидше та якісніше перетравлювати білкову їжу, зокрема м’ясо.
Не варто при перших холодах бігти в аптеку за таблетками від застуди або вітамінними комплексами. Згідно з останніми дослідженнями, ліків від застуди не існує (тільки для боротьби із симптомами), а ефективність синтетичних вітамінів поки що під питанням. Зате сезонні фрукти і ягоди точно добре засвоюються і допомагають пережити сувору погоду, на відміну від штучних речовин в капсулах. Та й смачніші вони, чого лукавити.
Джерело фото: gettyimages.com, unsplash.com