Великдень – це свято, яке завжди асоціюється з довгими застіллями, бо в цей день і завершується довга помірність у харчуванні для тих, хто дотримувався посту.
М’ясо, паски, яйця, молочні продукти – це серйозний струс для організму, а після тривалого обмеження – це не просто струс, а десятибальний землетрус.
Ми попросили дипломованого нутріціолога ірландського Institute of Health Sciences, а також засновницю школи правильного харчування theBODY school Софію Рожко поділитися із редакцією порадами, як харчуватися на Великдень і не набрати зайві кілограми.
Разом ми виділили топ 6 порад про те, як повернутися до звичного раціону після посту:
Насамперед необхідно повернути в раціон яйця та рибу. Після цього можна додати кисломолочні продукти та м’ясо. Якщо ви дотримувались суворої дієти і обмежували білок, а потім різко його впровадили в раціон, то тілу не вистачить ферментів, щоб усе це переварити. Так ви отримаєте: тяжкість, здуття, печію.
Читайте також: ЗОЖ-Великодня: ТРИ КОРИСНІ АЛЬТЕРНАТИВИ КУЛИЧІВ
Насичення приходить не відразу, а через 20 хвилин після того, як їжа потрапляє до організму. Тому найкраще не поспішати, а їсти повільно, насолоджуючись їжею. Вживайте їжу маленькими порціями – так ви уникнете неприємних відчуттів після.
Не треба готувати з великим запасом та “голодним поглядом”. Визначте скільки пасок і пасок ви здатні з’їсти і випеките/купіть таку кількість. Інакше буде велика спокуса з’їсти ще одну, а потім ще одну, і так до безкінечності.
Після такої кількості вуглеводів та білків додавання клітковини буде найрозумнішим рішенням. Вживайте багато овочів з кожним прийомом їжі, і їжа засвоюватиметься краще.
Якщо ви вживатимете алкоголь, то краще це робити в комбінації з овочами та нежирним білком (біле м’ясо, риба, нежирні види сиру, яйця, морепродукти). Оптимальна порція алкоголю на годину – це 150 мл вина або 50 г міцного алкоголю.
Читайте також: РЕЦЕПТ ТИЖНЯ: ВЕЛИКОДНІЙ КУЛИЧ З ЦУКАТАМИ
Святкові сніданки, що повільно перетікають в обіди та вечері, саме так це зазвичай і відбувається у святкові дні. Так, на Великдень ми їмо весь день, але важливо робити перерви. Чому це важливо? При постійному “під’їданні” ваш інсулін знаходиться на піку, і він не має часу, щоб знизитися. У результаті це може призвести до інсулінорезистентності, яка часто є причиною багатьох проблем із вагою.
Якщо сталося так, що першого ж дня ви все-таки переїли, то не звинувачуйте себе. Так, це буде великий удар по підшлунковому та всьому шлунково-кишковому тракті, але звинувачення не призведуть до покращення стану. Тому, щоб легше перенести наслідки наступного дня, вживайте легку їжу: овочі, нежирний білок (кисломолочні продукти), каші.
І головне – багато гуляйте. Поїли – виходьте на прогулянку, знову поїли – гуляйте ще хвилин 20. Тільки так ми зможемо пережити наступний тиждень без сильної шкоди для фігури та нашого організму.
Джерело фото: unsplash.com