Поки погода нестабільна, не варто довіряти +20 і розгулювати в одній лише футболці. У такий час легко підхопити вірус і злягти на кілька днів із хворобою. Якщо ви вже з таким зіткнулися, радимо не зволікати і окрім медикаментів включити до раціону кілька корисних продуктів.
Застуда або розлад шлунка – ще не привід переходити на воду і відмовлятися від їжі, все має бути в міру. Звичайно, певні продукти не варто їсти під час хвороби, але є й ті, які допоможуть швидше погладшати. Розповідаємо, що варто виключити з раціону на цей період, а що обов’язково додати.
Читайте також: Які продукти провокують здуття живота
Коли ми хворіємо, організму для повноцінного функціонування потрібно більше калорій. Погане самопочуття геть-чисто відбиває бажання їсти, але наскільки це правильно? Дуглас Калман, директор з досліджень у галузі харчування в Miami Research Associates, пояснює:
У разі підвищення температури тіла рівень метаболізму також підвищується. Тому найгіршим рішенням буде відмова їжі, тому що організму потрібне паливо для підтримки імунної системи».
Крім того, під час хвороби варто їсти регулярно, як і у звичайні дні. Споживання менше калорій, ніж зазвичай, може знизити здатність організму до боротьби з вірусами. Дослідження показують, що зниження споживання калорій під час хвороби не тільки збільшує сприйнятливість до грипу, але також погіршує симптоми та робить хворобу тривалішою.
Коли ви погано почуваєтеся і не хочете їсти, варто не забувати про достатню кількість води. Розділіть звичні порції на маленькі і їжте частіше. Таким чином, підтримувати відновлення організму буде простіше.
Читайте також: 10 продуктів, які мають бути в раціоні кожної жінки
Наші мами і бабусі мали рацію, коли при перших симптомах хвороби варили легкий, але ситний бульйон. Курка містить амінокислоту цистеїн, яка допомагає розріджувати слиз у бронхах, а гарячий бульйон запобігає зневодненню та бореться із запаленням у горлі. Крім того, курячий суп або овочевий бульйон допомагають організму боротися із застудою шляхом зменшення запалення.
Гарячий чай допоможе організму під час хвороби боротися з інфекціями завдяки природним антибактеріальним речовинам. Радимо вибирати трав’яні натуральні чаї. Відмінно підійде ромашка або чебрець. Чай – добрий помічник не тільки час застуди, але і при розладах шлунка. Напій допоможе заспокоїти біль у горлі та полегшить біль у кишечнику. Такі напої, як свіжозаварений чай або звичайна тепла вода з лимоном, ідеально впишуться в раціон під час хвороби.
Читайте також: 10 найкращих продуктів для здоров’я
Хоча вітамін С, що міститься у великих кількостях цитрусових, не завжди може вилікувати нежить, деякі дослідження показують, що він може допомогти зменшити тривалість або ступінь тяжкості простудних захворювань. Більше того, апельсини, лимони, грейпфрути та лайми містять флавоноїди, які допоможуть зміцнити імунну систему.
Звичайно, якщо вас спіткали проблеми зі шлунком, гостру їжу варто виключити з раціону до повного одужання, але з застудою все навпаки. Якщо турбують набряклі повіки та ніс, допоможуть спеції – ефективні природні протинабрякові засоби. Вживання в їжу перцю чилі, васабі або хрону полегшить неприємні симптоми.
Читайте також: Будь здоровий: 5 правил харчування, які можна сміливо порушувати
Коли справа доходить до проблем зі шлунком, вживання в їжу м’яких продуктів, що легко перетравлюються, достатня кількість води — найкращі способи швидкого одужання.
Несолоні крекери без добавок або тости – чудова їжа при проблемах зі шлунком. Ці продукти з високим вмістом крохмалю не погіршать проблему, допоможуть травленню та відновленню після розладу шлунка.
Читайте також: Продукти, яких варто уникати при боротьбі з депресією
Банани багаті калієм, якого не вистачає організму під час рясного потовиділення при грипі, блюванні або діареї. Головна перевага бананів у тому, що вони легко засвоюються організмом. Як бачите, банани не лише смачні, а й корисні!
дослідження показали, що імбир ефективний для запобігання нудоті та шлунковим захворюванням. Пити імбирний чай варто, щоб уникнути зневоднення організму і для полегшення проблем зі шлунком.
Читайте також: Які помилки в харчуванні призводять до проблем зі шкірою
Гостра їжа зі спеціями та цитрусові будуть корисні у боротьбі з грипом, закладеним носом і хворим на горло, але якщо ви зіткнулися з тяжкістю в шлунку — подібні продукти варто виключити з раціону. Грейпфрути, апельсини та лимони можуть дратувати слизову оболонку шлунка та викликати біль та дискомфорт.
Бажаєте з’їсти шоколадку чи тістечко, щоб підбадьоритися під час хвороби? Не радимо і пояснюємо чому. дослідження показують, що вживання цукру може посилити симптоми хвороби та знизити захисні функції імунної системи. Краще випийте чай з крекером, а солодке залиште до найкращих часів.
Читайте також: 5 тривожних симптомів жіночого здоров’я, які не можна ігнорувати
Хоч це і очевидно, але ми нагадаємо: під час проблем зі шлунком виключіть продукти з високим вмістом жирів. Вони ускладнять процес перетравлення їжі та можуть посилити хворобливі відчуття. Замість гамбургерів та картоплі фрі з’їжте продукти, багаті на вуглеводи та білком.
Джерело фото: gettyimages.com