Закрити
UA
Краса

Суші: користь та шкода японської страви

Поділись:

Упевнені, що тут багато шанувальників суші та ролів, але чи знаєте ви, що насправді ховається за листком норі?
суші користь

Люди зазвичай вважають суші поживними та здоровими. Однак ця страва часто містить сиру рибу і, більше того, її регулярно їдять із соєвим соусом, який містить велику кількість солі. Зважаючи на ці фактори, можна подумати, що суші зовсім не корисні для нашого здоров’я, але ми пропонуємо разом розібратися з цим питанням і поставити всі крапки над «і».

Що таке суші?

Майже всі знають, що таке суші, який у них вигляд і які вони на смак. Суші – це рол з морських водоростей, наповнений вареним рисом, сирою або засоленою рибою та овочами. Зазвичай їх подають із соєвим соусом, васабі та маринованим імбиром.

Суші вперше стали популярними в Японії в 7-му столітті як спосіб зберігання морепродуктів. Очищену рибу пресували між рисом і сіллю і залишали для бродіння на кілька тижнів, доки вона не була готова до вживання. Приблизно в середині 17 століття в рис почали додавати оцет, щоб скоротити час бродіння і поліпшити його смак.

Ферментувати морепродукти перестали приблизно в ХІХ столітті, і тоді на рис почали класти сиру рибу. Це призвело до появи ранньої версії готових до вживання суші, яких ви звикли сьогодні.

Читайте також: ЧОМУ ВАМ ПОТРІБНИЙ ВІТАМІН В12?

Корисні властивості суші

Суші часто розглядають як корисну їжу, тому що вона має кілька багатих на поживні речовини інгредієнтів.

суші корисні властивості

Риба

Риба є хорошим джерелом білка, йоду та безлічі вітамінів та мінералів. Крім того, це один з небагатьох продуктів, які містять вітамін D. Більш того, риба містить омега-3 жирні кислоти, які необхідні нашому мозку і тілу для оптимального функціонування. Ці жири допомагають боротися з такими захворюваннями, як хвороби серця та інсульт. Риба також знижує ризик захворювання деякими аутоімунними розладами, розвитку депресії, втрати пам’яті та зору у літньому віці.

васабі

Васабі-паста часто подається разом із суші. Так як її смак дуже сильний, цю приправу їдять лише у невеликих кількостях. Він виготовлений з однойменного тертого стебла, який належить до того ж сімейства, що і капуста, хрін і гірчиця.

Васабі багатий бета-каротином, глюкозинолатами та ізотіоціанатами. Дослідження показують, що ці сполуки можуть мати антибактеріальні, протизапальні та протипухлинні властивості.

Однак через брак васабі у багатьох ресторанах використовується імітаційна паста, виготовлена ​​з комбінації хрону, гірчичного порошку та зеленого барвника. Цей продукт навряд чи має такі ж поживні властивості.

Морські водорості

Норі – це різновид морських водоростей, які використовуються для приготування суходолу. Він містить багато поживних речовин, у тому числі кальцій, магній, фосфор, залізо, натрій, йод, тіамін та вітаміни А, С та Е. Більше того, 44% його сухої ваги становить білок, який можна порівняти з рослинними продуктами з високим вмістом білка. , такі як соєві боби.

Тим не менш, один рол суші містить дуже мало морських водоростей, що не дозволяє задовольнити вашу щоденну потребу в поживних речовинах. 

суші шкода та користь

Маринований імбир

Солодкий маринований імбир, також відомий як гарі, часто використовується для очищення смаку між різними шматочками суші. Імбир є гарним джерелом калію, магнію, міді та марганцю. Крім того, він може містити певні властивості, які допомагають захистити організм від бактерій та вірусів. 

Дослідження також показують, що імбир може покращити пам’ять і допомогти зменшити нудоту, біль у м’язах, біль у суглобах, менструальний біль і навіть рівень холестерину в крові.

Шкідливі властивості суші

Як би сумно це не звучало, суші не настільки корисні, як ви могли б подумати.

Рафіновані вуглеводи та відсутність клітковини

Основним компонентом суші є білий рис, який очищений майже від усіх волокон, вітамінів та мінералів. Деякі дослідження показують, що високе споживання рафінованих вуглеводів (читайте – рису) і пов’язане з цим підвищення рівня цукру в крові можуть сприяти запаленню та підвищувати ризик розвитку діабету та серцевих захворювань.

Більш того, рис для суші часто готують із цукром. Доданий цукор та низький вміст клітковини означають, що вуглеводи суші швидко розщеплюються у вашій травній системі. Це може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові та рівня інсуліну, що може закінчитися переїданням.

Читайте також: КАЖЕ ЕКСПЕРТ: ПЛЮСИ І МІНУСИ ПОПУЛЯРНИХ ДІЄТ

Низький вміст білка і високий – жирів

Суші часто вважають дієтичною їжею. Тим не менш, багато видів суші готуються з використанням жирних соусів та смаженого тіста для темпури, що значно підвищує їхню калорійність.

Крім того, один шматок суші зазвичай містить дуже невелику кількість риби або овочів. Це робить його їжею з низьким вмістом білка та клітковини і, отже, не дуже ефективним для зменшення голоду та апетиту.

Якщо наступного разу вирішите пообідати суші, спробуйте додати до них місо-суп, сашимі або салат Вакамэ.

суші шкідливі властивості

Високий вміст солі

Суші зазвичай містять велику кількість солі. По-перше, рис, який використовується для його приготування, часто готують із сіллю. Крім того, копчена риба та мариновані овочі також просочені сіллю. Зрештою, в соєвому соусі дуже багато солі.

Занадто багато солі у вашому раціоні може збільшити ризик раку шлунка. Це може також сприяти підвищенню артеріального тиску у людей, які є чутливими до цього інгредієнта. Якщо ви хочете зменшити споживання солі, вам слід звести до мінімуму або уникати соєвого соусу, а також суші, приготовлені з копченою рибою, як-от скумбрія або лосось.

Наявність бактерій та паразитів

Вживання в їжу суші з сирою рибою може зазнати ризику зараження різними бактеріями і паразитами. Деякі види, які найчастіше зустрічаються в суші, включають сальмонели, різні бактерії, а також паразитів.

Єдине чинне правило полягає в тому, що певну рибу слід заморозити, щоб убити паразитів, перш ніж подавати у сирому вигляді. В одному недавньому дослідженні вивчалася сира риба, що використовується в 23 португальських ресторанах, і було встановлено, що 64% ​​зразків були забруднені шкідливими мікроорганізмами.

Щоб знизити ризик харчового отруєння, намагайтеся їсти суші в перевірених ресторанах, які з більшою ймовірністю дотримуються правил безпеки харчових продуктів. Ви також можете вибрати вегетаріанські роли або ті, що приготовані з вареної риби.

користь та шкода суш

Як винести максимальну користь із суші?

Щоб отримати максимальну користь від суші для вашого здоров’я, дотримуйтесь цих простих рекомендацій:

  1. Збільште споживання поживних речовин. Виберіть суші із коричневим рисом, а не з білим.
  2. Замовляйте конусоподібні рулетики (темаки), які містять менше рису, ніж традиційні роли.
  3. Збільште вміст білка та клітковини у вашій їжі. Додайте до суші едам, салат Вакам, суп-місо або сашими.
  4. Уникайте рулетів із вершкового сиру, соусів або темпури. Щоб створити хрумкий смак без цих шкідливих для здоров’я інгредієнтів, попросіть додаткові овочі.
  5. Скоротіть вживання соєвого соусу. Якщо ви чутливі до солі, уникайте соєвого соусу або злегка зануріть у нього суші.
  6. Замовляйте суші в авторитетних ресторанах, які, швидше за все, дотримуватимуться правил безпеки харчових продуктів.

Тепер ви знаєте, на що потрібно звертати увагу, щоб отримати від суші максимальну користь.

Фото: unsplash.com