UA
RU

Оскар-2022: шепіт та крики на підтримку України

Редагувати переклад
У Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження кінопремії "Оскар". Головним тріумфатором стала стрічка "CODA: У ритмі серця" режисерки Сіан Гідер. Промови президента Зеленського, яку напередодні запропонували включити до церемонії, не було.

Пенелопа Крус

Промови президента Зеленського, яку напередодні запропонували включити до церемонії і за яку так агітував Шон Пенн не було. За інформацію Daily Mail, організатори хоч і мали відеозапис зі зверненням від команди Зеленського, але надали перевагу хвилині мовчання на знак підтримки «тих, хто продовжує боротися у темряві». Хвилину мовчання оголосила Міла Куніс, яка народилася в Україні. В своїй промові вона жодного разу не сказала слова «Україна», за що була розкритикована фолловерами у Twitter.

Оскар 2022

Однією із небагатьох, хто все ж озвучив слова підтримки зі сцени «Оскару», стала ведуча Емі Шумер. «В Україні відбувається геноцид. Жінки та трансгендери втрачають свої права…», – сказала вона перш ніж оголосити про появу Ентоні Хопкінса.

Підхід невтручання до вирішення війни в Україні викликав негайний потік критики глядачів. При цьому ведучі церемонії Емі Шумер, Реджіна Голл та Ванда Сайкс (вперше ведучими церемонії були три жінки) охоче критикували внутрішню політику США, торкалися гострих питань. Зокрема, пожартували про різницю у заробітній платі між чоловіками та жінками. Шумер зауважила: «Цього року Академія найняла трьох жінок для проведення заходу, тому що це дешевше, ніж найняти одного чоловіка».

Френсіс Форд Коппола

Самюель Лі Джексон

Натомість актори, режисери та інші дотичні до кіно люди висловлювали солідарність з Україною на червоному хіднику. Доповнювали свої образи блакитиними стрічками з написом #withrefugees (символ створений Верховним комісаром ООН  спрямований на підтримку сімей, які змушені залишити свої домівки через війну), значками, прапорцями тощо. Серед них режисери Паоло Соррентіно («Молодий Папа», «Велика краса»), Педро Альмодовар («Паралельні матері», «Все про мою матір»), Ґільєрмо дель Торо («Формула води»), актори Семюель Л. Джексон, Джеймі Лі Кертіс, Лів Ульман, Бенедикт Камбербетч тощо.

«Бачити дітей, похованих під руїнами театру, вагітних, які постраждали в пологовому будинку жахливо. Я просто не вірю, що це насправді відбувається«, – сказав Камбербетч в інтерв’ю The Guardian.

Бенедикт Камбербетч

Актор Джейсон Момоа з «Дюни'» з’явився на червоній доріжці з синьо-жовтою хустинкою, яка виглядала з нагрудної кишені його смокінга.

«Дуже дивно бути тут у смокінгах, знаючи, що відбувається в Україні», – зауважив продюсер «У руках пса» Еміль Шерман: «Це непростий час, з однієї сторони слідкуєш за тим, що відбувається в тій частині світу, й водночас святкуєш  досягнення кожного, хто створив цей фільм («У руках пса» — став переможцем в категорії «Найкращий режфсер». — Прим.ред.) і всі фільми тут сьогодні ввечері».

Приємний бонусом для кіноманів встого світу стала поява на церемонії Аль Пачіно, Роберт Де Ніро та Френсіс Форд Коппола. Цьогоріч стрічці «Хрещений батько» виповнюється 50 років. Свою промову режисер-легенда Коппола заінчив словами: «Viva Ukraine!».

Цьогоріч тріумфатором премії став фільм «Дюна». Стрічка зібрала шість нагород. Найкращим актором року був названий Вілл Сміт за роль у фільмі «Король Річард», який вперше отримав нагороду, не зміг стримати сліз та заплакав, а «Найкращою акторкою» стала Джессіка Честейн за роль у стрічці «Очі Теммі Фей».

Джессіка Честейн

Найкращою режисеркою стала Джейн Кемпіон («У руках пса»). До неї «Оскара» за режисуру отримували лише дві жінки — Кетрін Біґелоу («Володар бурі») і Хлоя Чжао («Земля кочевників»). У категорії «Найкращий фільм» статуетку отримала стрічка «CODA: У ритмі серця».

Джерелом натхненням для селебріті став культовий образ Шерон Стоун з церемонії «Оскара» 1998 року. Актриса прийшла на вручення премії у білій сорочці Gap та спідниці в пол Vera Wang. Fashion-прийом повторили Ума Турман (Bottega Veneta) та Зендея (Valentino). Також певно стилісти надихалися образом Синді Кроуфорд, у 1991 році вона «ризикнула» з’явитися на червоному хіднику в алій сукні з неймовірним декольте від Versace. Зробили ставку на червону, не зважаючи на ризик «злитися» з доріжкою — Трейсі Елліс Росс (Carolina Herrera), Аріана ДеБос (Valentino Haute Couture), Дженіфер Гарнер. Пастельні відтінки також виявилися серед фаворитів селебріті цієї церемонії. Від ніжно-рожевого до лазурно-блакитного. Сукні цих відтінків обрали Міла Куніс (Zuhair Murad), Ніколь Кідман (Armani Prive), Зої Кравіц (Saint Laurent). 

Зендея

До списку невдалих суконь потрапили Емі Шумер (Oscar de la Renta), Джада Пинкетт-Смит (Jean Paul Gautier Couture), Меггі Джилленгол (Schiaparelli) та сестри Голлі и Гейлі Бейлі у «голих» сукнях від Roberto Cavalli. Та лідерство у списку за Тімоті Шаломе. Його лук від Louis Vuitton порівняли з вбранням розпусного тореадора та конйертною сукнею Поли Абдул.

Лідерство з мемів впевнено тримають Ніколь Кідман, точніше фото її емоційної реакції на виголошення номінантів та ляпас від Вілл Сміт. Відомий американський актор вдарив в обличчя прямо на сцені свого колегу – Кріса Рока. Через те, що актор невдало пожартував про дружину Сміта – Джаду. Й прокоментував її голомозу зачіску цитатою з фільму «Солдаж Джейн». 

Вілл Сміт

Фото: twitter

Читайте також: РЕБЕЛ ВІЛСОН ЗРОБИЛА НЕПРИСТОЙНИЙ ЖЕСТ НА АДРЕСУ ПУТІНА. КАМБЕРБЕТЧ ПООБІЦЯВ ПРИЮТИТИ УКРАЇНЦІВ. BAFTA 2022 НЕ ДАЛА ЗАСУМУВАТИ.

Статьи по теме