UA
RU

Small Talk: актор Андерс Даніельсен Льє про фільм «Найгірша людина у світі», успіх та хімію почуттів

Редагувати переклад
Сьогодні на екрани українських кінотеатрів виходить шведська стрічка «Найгірша людина у світі», яка ще минулого року потрапила до must see топових та поважних видань світу. Про роботу над фільмом, ставлення до успіху та хімії почуттів актор Андерс Даніельсен Льє розповів в ексклюзивному інтерв'ю  арт-журналістці Дарії Кибець.

Андерс Даніельсен Льє

Для кого, на вашу думку, важливо подивитися цей фільм?

Я думаю, цю стрічку буде цікаво дивитися багатьом різним аудиторіям, навіть різним віковим групам. Одна з речей, які мене дуже здивували після виходу картини, то це те, що її дуже тепло сприймали старші люди. Я був певен, що цей фільм переважно для молодих людей — того ж віку, що і Юлія, головна героїня. Думаю, їм було би легше провести паралелі з її кризою ідентичності. Але й старшим людям стрічка також сподобалася — вона нагадує їм про те, з чим їм доводилося стикатися, коли вони були молодші.

Це фільм про великі питання: життя, смерть, час, пошуки життєвого партнера. Це загальнолюдські питання, і через це він може зацікавити багатьох.

Чи його було би важливіше переглянути чоловікам чи жінкам?

Він важливий для обох статей. Я не думаю, що це винятково жіноче або чоловіче кіно. Воно виходить за межі ґендерних розбіжностей.

Small Talk: актор Андерс Даніельсен Льє про фільм «Найгірша людина у світі», успіх та хімію почуттів-Фото 2

Кадр з «Найгірша людина у світі», 2021

Як ви готувалися до ролі? Чи були ваш герой і його дії зрозумілими вам?

Конкретно в цьому фільмі все було цілком зрозуміло. Я раніше вже працював із режисером, Йоакімом Трієром, двічі. Ми обидва мали чітке уявлення про те, ким є цей персонаж. Тож особливої підготовчого дослідження не було. Єдине, що було для мене важливим — пропрацювати стосунки з головною героїнею, яку зіграла Ренате Рейнсве. Ми вже були знайомі раніше, але тепер провели багато часу разом, щоб пізнати одне одного краще. Для фільму було важливо, щоб їхні стосунки виглядали правдоподібно. Тож в основному моя підготовка полягала в тому, щоб тусувати з Ренате.

Що приваблює, а що дратує вас у сучасних жінках і чоловіках?

Вочевидь людям необхідно мати життєві прагнення, зацікавлення. Мені цікаво з людьми ініціативними, бо прагнення надають сенсу.

Що ви шукаєте в партнері, стосунках?

Такі питання не мають раціонального підходу. Ми, люди, обираємо, керуючись почуттями. Тут немає місця рацональності. Значну роль тут відіграють емоції, і хоча я вірю, що вони можуть мати якесь раціональне підґрунтя, але ми не завжди знаємо, чому приймаємо ті чи інші рішення, чому одна людина нас приваблює, а інша — ні.

Також важлива хімія…

І хімія, абсолютно точно! Але для мене все одно лишається загадкою, чому вона виникає між певними людьми. Це те, що я намагаюся аналізувати в своїй роботі: чому вона виникає з одними, але не виникає з іншими.

актор Найгірша людина на Землі

«З моїми дорогими колегами-акторами Ренате Реінсве та Герберт Нордрум святкуємо подвійну номінацію на «Оскар» за фільм «Найгірша людина у світі». Підписав актор фото в своєму акаунті. Фото instagram/ andersdanielsenlieofficial

Що для вас успіх, і хто для вас успішна людина?

Я не думаю про успіх лише як про сукупність досягнень. Наприклад, можна сказати, що людина, яка отримала багато нагород як актор, або ж багато на цьому заробила — об’єктивно дуже успішна. Але я бачу інакше.

Успіх — це більше про те, як стати тією людиною, якою ти бажаєш стати.

Успіх — це мати добрий характер, бути хорошою особистістю для людей довкола. Принаймні, я так думаю.

Можливо, для того, щоб це збагнути, треба чимало часу, та я думаю, що це дуже важлива відмінність. Для мене це не тотожно досягненням — кар’єрним чи якихось цілей. Це більше про зусилля для досягнення цілей, але не обов’язково саме досягнення.

Можливо, я не досягну в житті багатьох своїх цілей, та це неважливо — має значення те, що я прагну до них, намагаючись ставати кращим.

Small Talk: актор Андерс Даніельсен Льє про фільм «Найгірша людина у світі», успіх та хімію почуттів-Фото 4

Кадр з «Найгірша людина у світі», 2021

Чи маєте ви мрію?

Мабуть, найближче до того, що я б назвав метою свого життя — це стати співтворцем чогось такого, що люди пам’ятатимуть. Якщо я знімуся в якомусь фільмі, який люди переглядатимуть знову і знову навіть після моєї смерті, і знаходитимуть сенс у цьому фільмі, я досягну своєї найбільшої мрії.

Можливо, це те що відбулося з «Найгіршою людиною у світі»! Ця стрічка вже об’їздила світ, і в мене є відчуття, що вона мала значний емоційний вплив на багатьох людей. Тож хто зна, можливо, я своєї мрії вже й досяг (сміється).

Автор: Дарія Кибець

Переклад: Сергій Греков

 

Читайте також: ФІЛЬМ «НАЙГІРША ЛЮДИНА У СВІТІ», FEMALE GAZE ТА РІВНІСТЬ У КІНЕМАТОГРАФІ: КОЛОНКА СЕРГІЯ ГРЕКОВА, КІНО ПІАРНИКА

Статьи по теме