4 кіно аргументи, чому варто відвідати «Київський тиждень критики»

4-й міжнародний фестиваль "Київський тиждень критики" пройде з 22 по 28 жовтня у кінотеатрі «Жовтень».  Українські глядачі зможуть познайомитися з найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. Тож саме вони нам надали своїх 4 кіно аргументи, чому варто цей кінофестиваль варто відвідати.

Станислав Битюцкий

Станіслав Битюцький

Окрім знаних хітів в основній програмі я б виділив фільм «Повільна машина» – найкращий, на мою думку, дебют цього року. Це доволі незвичне кіно. Воно одночасно схоже не знакові фестивальні та авангардні стрічки (привіт одночасно експериментам Енді Ворхола та моторошним трилерам Девіда Лінча), а разом з тим має унікальний авторський стиль, дивує, бентежить, звертається до нашої уяви і врешті-решт, якщо і не пояснює щось про наш дивний-дивний світ, проте дає чудову можливість поглянути на цей світ під іншим кутом, відкривши щось не тільки в ньому, але й в самому собі.

«Повільна машина» / Slow machine, Джо Денардо, Пол Фелтен, 2020

Дарья Бадьор

Дарія Бадьйор (фото: С. Моргунов)

Обрати один фільм з нашої програми насправді дуже складно, але стрічка, яку ви можете пропустити, а не варто – це «Парк покарань» Пітера Воткінса з ретроспективи. Це мок’юментарі 1971 року скептики критикували як параноїдальні фантазії, мовляв, ніколи такого, як у фільмі, не може бути в реальності, проте 2020 рік з протестами у Білорусі та рухом Black Lives Matter довів, що буває й гірше. Гострий коментар про поліцейське насилля в Штатах, про безправність протестувальників і соціальну нерівність, яка продовжує не лише існувати, а й домінувати в країнах, які претендують на звання демократичних.

«Парк покарань» / Punishment Park, Пітер Воткінс, 1971

Сергей Ксаверов

Сергій Ксаверов

«Ширлі»! Це кіно про токсичні стосунки, жіночу безвихідь та дуже незвичний погляд на творчий процес, бо присвячений він все-таки епізоду з життя однієї з найбільш відомих письменниць літератури жахів XX століття – Ширлі Джексон. Це дуже нервове за стилем кіно. Такі фільми часто зовсім інакше виглядають у великому масштабі та є непередбачуваними за тим, яке враження викликають у глядача. «Ширлі» вразив мене на малому екрані, тому я особливо чекаю його на великому.

«Ширлі» / Shirley, Жозефін Декер, 2020

Анна Дацюк

Анна Дацюк

Дуже чекаю прем’єру на великому екрані повнометражного дебюту грузинки Деї Кулумбегашвілі «Початок». Він вже отримав кілька нагорд у Сан-Себаст’яні, взяв приз Discovery від FIPRESCI в Торонто і мав би бути в Каннах, тому я впевнена, що і там би картину також відзначили нагородою. В «Початку» прослідковується ось ця традиція повільного споглядального кіно десь аж від Тарковського, до сучасного фестивального тренду. Але разом з тим я бачу тут чітке авторське бачення Кулумбегашвілі, яка закладає в пейзажність свого кіно очевидний релігійний мотив, де шокуючі сцени межують з медитативністю і немовби «мовчазністю» вищих сил.

«Початок» / Dasatskisi, Деа Кулумбегашвілі, 2020