
Хліботерапія і 50 унікальних рецептів: виходить книга «Baking Bread»
Видання про сучасну пекарську культуру України.
Видавництво Creative Publishing випускає новинку: книга “Baking Bread | Випікання крафтового хліба в Україні” присвячена темі хліба, борошна й закваски та досліджує крафтовое хлібопечення в Україні.

Книга розповідає про українських пекарів.
Видання розповідає про професійний шлях українських пекарів, їхні історії та відданість улюбленій справі. Авторки книги – видавчиня Люсія Бондар і дослідниця їжі Юлія Аврора Огородник.
Герої книги: від “Завертайло” до “Кримського дворика”
У книзі представлені 24 учасники, які поділяють спільну пристрасть до хлібопечення. Серед них відомі пекарні:
- “Марчук Хліб”,
- “Спельта»”,
- Bakehouse,
- “Завертайло”,
- DOU,
- Flora Fermented,
- пекарський напрямок у ресторані Marigold під керівництвом Ігоря Мезенцева.

Географія дослідження охоплює широке коло регіонів України.
До видання також увійшли матеріали від талановитих індивідуальних пекарок та пекарів-ентузіастів. Географія дослідження охоплює широке коло регіонів України, зокрема Буковель, Львів, Київ, Тернопіль, Кривий Ріг, Харків, Бучу, Одесу, Хмельницький, Дніпро, Кропивницький, Луцьк. У книзі також представлені традиційні рецепти кримськотатарської кухні, які Лєране Хайбуллаєва відтворює у львівському “Кримському дворику”.
Хліботерапія та 50 оригінальних рецептів
У книзі пекарі поділилися своїми 50 оригінальними рецептами. Серед них – різноманітні види хліба – з льоном, білими грибами, томатами, яблуками, а також гречаний, цибулевий, мелайняний та інші. Також представлені рецепти традиційної паски, короваю, пиріжків, булочек та бубликів.

Робота з тістом – джерело натхнення і справжня хліботерапія.
Багато учасників пройшли значний професійний шлях на кухні, перш ніж присвятити себе випіканню хліба. Інші почали займатися хлібопеченням після початку повномасштабної війни, знайшовши у роботі з тістом джерело натхнення і справжню хліботерапію.
Видання містить експертні статті, що дають історичні підґрунтя:
- Ботанік і дослідник Олексій Коваленко розповідає про спельту та інші зернові культури. Найдавніші свідчення культивування спельти походять саме з території України.
- Вадим Назаренко, експерт з історії їжі, поділився історичною інформацією про розвиток пекарства в Україні, приділивши особливу увагу обрядовому хлібу українців – пасці.

Книга доступна за передзамовленням.
Багато ілюстрацій до книги, включно зі світлиною на обкладинці, були створені фуд-фотографом Дмитром Бахтою.
Книга доступна за передзамовленням на сайті видавництва Creative Publishing
Фото: Дмитро Бахта, Ігор Мезенцев / Creative Publishing
Більше від
- «Лісова пісня»: у новорічній постановці легендарного балету вперше пролунає «Щедрик»
- Які українські фільми стали найкращими у 2025 році: вибір кінокритиків
- Північне сяйво та ельфи: який вигляд і програму матиме “Резиденція Санти” на ВДНГ
- Допрем’єрний показ чорної комедії «Останній вікінг» із Мадсом Міккельсеном у головній ролі
- «До світла / Into the Light»: у Києві відбудеться виставка Костянтина і Влади Ліберових