UA
RU

Про стиль Лесі Українки — куратор виставки «Леся Українка — лицарівна Belle Époque»

Редагувати переклад
До святкування 150- річчя з Дня народження Лесі Українки Victoria Museum відкрив виставку «Леся Українка — лицарівна Belle Époque», де представлено експонати «в стилі» видатної поетеси, які були актуальні за часи її життя. Експозиція дозволила поглянути на Лесю Українку, насамперед, як звичайну жінку, вбрання якої завжди відповідало її соціальному статусу. Науковий куратор виставки, історик моди Мирослав Мельник розповідає, що саме очікує на відвідувачів під час експозиції та яким був стиль видатної поетеси.
Мирослав Мельник

Як виникла ідея експозиції?

Власниця Victoria Museum Вікторія Лисенко запропонувала провести виставку, присвячену ювілею Лесі Українки. Я погодився одразу. Зрозумів, що це можливість показати поетесу в призмі моди. Для мене вона — представниця аристократичної культури України світового масштабу. В першу чергу на думку спала назва та ідея експозиції — «Леся Українка — лицарівна Belle Époque» — і лицар, і царівна своєї епохи одночасно.

Складно було збирати експонати для виставки? Який саме найцінніший для вас?

Усі експонати належать до приватної колекції Victoria Museum. Ми змогли підібрати максимально схожі по стилю Лесі Українки предмети колекції: сукні, костюми та аксесуари. Мені дуже подобається сіро – блакитна сукня: вона є посиланням до твору Лесі «Камінний господар». Найбільш цінний експонат – сурдут статського радника з позолоченими гудзиками та золотими погонами. Саме такий носив батько Лесі, а мати – Олена Пчілка, зажди була для неї еталоном бездоганного смаку.

Розкажіть, яким був стиль Лесі Українки, її вподобання?

Стиль поетеси – це аристократичний мінімалізм. Вона любила чорний колір, носила його навіть вдома. Леся не намагалася одягатися за останньою модою, та значення «пристойного вбрання» не зменшувала. Для неї сукня була наче броня: високий воріт, все затягнуто, мінімум декору. Такий благородний лаконізм свідчив про надзвичайну самодисципліну та силу волі Лесі Українки.

виставка Belle Époque

выставка Леся Украинка

как одевалась Леся Украинка

стиль Belle Époque

Читайте також: ЩО НАВЧИЛА ЖІНОК ПОЕТЕСА ЛЕСЯ УКРАЇНКА

А якою була мода тих часів? В яких саме джерелах можна дізнатись про це?

Це «Прекрасна епоха». Моду диктувала Франція, тому навіть найкращі місцеві ательє рекламувались як «останні новинки з Парижу». Українки дотримувались світових трендів в одязі завдяки модним журналам. Докладніше прочитати про стиль жінок того часу можна в монографії «Мода в Україні ХХ століття» Зеновії Тканко, професору кафедри дизайну костюму Львівської національної академії мистецтв. До речі, моя дисертація теж містить розділ, присвячений українській моді.

Ваші поради з приводу того, на що саме слід звернути увагу пересічному відвідувачу, котрий в силу своєї необізнаності, може оминути увагою?

На експозиції кожний побачить для себе щось своє, зафіксує в пам’яті те, що найбільше вразило. Крій, оздоблення, деталі…Словом, загальні риси стилю Belle Époque.
Взагалі, завжди є можливість, прийшовши додому, підчитати, розібратися докладніше та повернутись. Чим більше знаєш, тим більше побачиш і навіть, якщо пропустив дещо важливе, – все одно розшириш своє бачення. Запрошую всіх на свою авторську екскурсію, де проведу за руку, не минаючи жодного експоната, закцентую на важливому та відповім на всі питання. Ну і читати Лесю Українку обов’язково!

Автор: Катерина Семенова

Фото: Олена Борисенко

выставка Belle Époque

гардероб Леся Украинка

женщины Belle Époque

гардероб Belle Époque

Бель Эпок

 Belle Époque

Леся Українка - лицарівна Belle Époque

Belle Époque

Читайте також: КУДИ ПІТИ В БУДНІ: 1-5 БЕРЕЗНЯ

Статьи по теме