Шість років тому бізнес-вумен з Афганістану Сіма Горяні заснувала кооператив Ghoryan Women’s Safron Association, який займається вирощуванням однієї з найдорожчих приправ у світі – шафрану. Виробництво цієї спеції – процес трудомісткий, а її ціна – близько $7 за грам – пояснюється тим, що в кожній квітці шафрану лише три рильця (тобто, щоб зібрати 100 г спеції, потрібно обробити приблизно 15 400 квіток).
Серед наслідків затяжного конфлікту на афганській землі – той сумний факт, що багато жінок залишилися вдовами, і щоб підтримати сім’ю, вони змушені працювати на нелегальних плантаціях опіуму або сподіватися на гуманітарну допомогу. Сіма забезпечила гідною роботою близько 600 вдів, а зараз об’єднала зусилля з іншим кооперативом, створивши Афганську жіночу шафранову асоціацію, яка продає шафран під загальним брендом Negin Saffron, конкуруючи з іранськими та іспанськими виробниками.
Фото: Gettyimages