Зима – дивовижна пора року. Тільки їй так спритно вдається зібрати за одним столом найулюбленіших, найближчих і тих, з ким ми рідко бачимося, але хочеться частіше. Та й атмосфера свята особлива.
Незабаром Старий Новий рік, а це означає, що потрібно приготувати щось дуже смачне. Тому ось добірка рецептів – неймовірних та дуже легких, які сподобаються кожному члену сім’ї.
Берете заморожене тісто. Робите найсмачнішу начинку з мідіями, шпинатом та фетою. Завертаєте. Запікаєте.
Інгредієнти на 1 штрудель (4-6 порцій): 500 г замороженого листового листкового тіста; 300 г заморожених мідій; 100 г листя шпинату; 100 г сиру фета; 20 г вершкового масла; щіпка каррі; сік половини лимона; 1 яйце (для змащування тіста); сіль, перець за смаком.
Як приготувати штрудель з мідіями:
1. Листя шпинату миємо, мідії розморожуємо, даємо воді стекти і обсмажуємо на сковорідці з вершковим маслом, додаємо щіпку солі, каррі та сік лимона. Тушимо мідії, поки вся рідина з них не випарується.
2. Додаємо половину листя шпинату в сковороду і гасимо буквально одну хвилину, поки вони не стануть м’якими. Знімаємо з вогню та відставляємо убік.
3. Листове тісто розморожуємо і розкочуємо на столі, посипаному борошном. Нам потрібно зробити тісто трохи тоншим, ніж воно було в упаковці.
4. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Викладаємо мідії зі шпинатом на тісто, що розкочує, і рівномірно розподіляємо по всій ширині. Додаємо другу половину свіжого листя шпинату та сир фета, порізаний невеликими кубиками.
5. Загортаємо тісто з начинкою в рулет, підгинаємо краї. Викладаємо штрудель на лист, застелений пергаментом, змащуємо його збитим яйцем і ставимо в духовку на 15-20 хвилин, або поки тісто не візьметься красивою золотою скоринкою. Дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, ріжемо і подаємо на стіл.
Читайте також: 5 РЕЦЕПТІВ ДЛЯ РОМАНТИЧНОЇ ВЕЧЕРІ ВІД ЄВГЕННЯ КЛОПОТЕНКА
Цей паштет – сама ніжність із пряними зернами фенхелю та солодким кагором.
Інгредієнти на 4 порції: 500 г курячої печінки; 150 г фенхелю; 1 невелика цибулина; 70 мл кагору; сіль, перець за смаком; 100 г вершкового масла|мастила|.
Як приготувати паштет з курячої печінки.
1. На сковороді з половиною вершкового масла обсмажуємо подрібнену цибулю та фенхель, додаємо трохи солі та перцю. Викладаємо курячу печінку, зачищену від жиру, і обсмажуємо рівномірно з усіх боків, поки вона стане блідо-коричневого кольору.
2. Додаємо на сковорідку з печінкою кагор і даємо йому трохи упаритися – 3-4 хвилини.
3. Знімаємо з вогню і даємо трохи охолонути, потім перебиваємо в чаші блендера до однорідної консистенції. Пробуємо на сіль і при необхідності солимо.
4. Перекладаємо паштет у невеликий лоток чи керамічну ємність. Розтоплюємо другу половину вершкового масла в невеликій каструльці та заливаємо паштет олією. Зверху паштет можна прикрасити гілочкою чебрецю або лавровим листом. Відправляємо в холодильник щонайменше на 3 години, а краще на ніч.
Лише свинина, орегано та лимон. Але це так приголомшливо. Особливо з пюре із баклажанів.
Інгредієнти: м’якуш свинини (ідеально підійде лопатка); сухий орегано; цедра одного лимона; сік одного лимона; сіль, перець за смаком; оливкова олія; баклажан та томати для гарніру.
Як приготувати свинину з орегано?
1. Шматок м’яса промиваємо, витираємо воду паперовим рушником і робимо глибокі поперечні надрізи, солимо і перчимо.
2. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Поступово змащуємо м’ясо оливковою олією, натираємо цедрою лимона і рясно сухим орегано. Поливаємо лимонним соком і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (до готовності).
3. Для гарніру запікаємо повністю баклажан в духовці 30 хвилин або поки він не стане м’яким, знімаємо шкірку, солимо, поливаємо оливковою олією, додаємо трохи томатів і подаємо разом з м’ясом.
Усім відома мімоза, але з тунцем, фенхелем, кремовим жовтком та без майонезу.
Інгредієнти на 2 порції: 2-3 великі картоплі; 2 яйця; 1 морква; 150 г консервованого тунця (у своєму соку); 1 невелика цибулина; 1 ст. л. великих панірувальних сухарів; 3 ст. л. оливкової або соняшникової олії; кілька гілочок фенхелю (можна замінити кропом); сіль, перець (за смаком).
Як приготувати салат мімоза з тунцем і фенхелем:
1. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Картопля та морква запікаємо в духовці до готовності (хвилин 30-40). Очищаємо, моркву трьом на тертці, а картопля ріжемо крупно. Цибулю ріжемо півкільцями і обдаємо окропом, щоб він був не дуже різким.
2. Яйця відварюємо протягом 4-х хвилин – потрібно, щоб жовток був досить м’яким. Охолоджуємо в холодній воді, чистимо і ріжемо на 2 частини.
3. Салат збираємо безпосередньо на тарілці – викладаємо картоплю, моркву, цибулю, тунець, яйця та гілочки фенхелю. Солимо, перчимо на смак, додаємо панірувальні сухарі і поливаємо оливковою або олією.
Читайте також: НЕЗВИЧАЙНІ РЕЦЕПТИ ДЛЯ НОВОРІЧНОГО СТОЛУ ВІД ЄВГЕННЯ КЛОПОТЕНКА
М’яке тісто, карамелізовані мандарин, горіхи та кремове коньячне просочення. Дуже по-зимовому.
Інгредієнти на 1 порцію: 124 г борошна; 125 г цукру; 150 г вершкового масла|мастила|; 150 г міксу з горіхів; 3 яйця; 4 мандарини; 1 ч. л. розпушувача; шоколад – за смаком.
Інгредієнти для “Бейліса”: 200 г молока, що згущує|згущає|; 50 г коньяку; 2 яєчні жовтки
Як приготувати кекс з мандаринами?
1. Частки мандаринів викладаємо в сковороду та посипаємо цукром (3 ст.л.). Карамелізуємо мандарини, щоб із них виділився сік: якщо цукор почне пригоряти, доливаємо трохи води.
2. Яйця збиваємо із цукром до білого.
3. Просіюємо в миску борошно.
4. Яєчно-цукрову суміш з’єднуємо з олією та перемішуємо. Нагріваємо суміш на водяній бані, поки олія не розтопиться. Додаємо в яєчно-масляну суміш борошно.
5. Додаємо мікс з горіхів та мандарини. Перемішуємо.
6. Форму для кексу змащуємо олією та викладаємо в неї тісто.
7. Випікаємо кекс у розігрітій до 180 ° С духовці 30-40 хвилин. Готовність кексу перевіряємо дерев’яною шпажкою
Коли кекс готовий, поливаємо його зверху кремом.
Процес приготування “Бейлісу”:
1. Згущене молоко заварюємо з жовтками на водяній бані, постійно помішуючи.
2. Коли маса загусне, вливаємо коньяк і добре перемішуємо.
Подаємо соус “Бейліс” до мандаринового кексу.
Готуємо декор з мандаринів: Топимо на паровій лазні шоколад. Після того занурюємо в шоколад часточки мандаринів з одного боку і викладаємо на пергамент: коли шоколад застигне, декор готовий.
Фото: Юлія Горін/надано прес-службою Євгена Клопотенка