Закрити
UA
Життя

Добірка незвичайних супів від Євгена Клопотенка

Поділись:

Здається, що весна вже активно протистоїть холоду і снігу, що залишився, але ми знаємо, що на вулиці ще не так тепло, як здається, тому потрібно використовувати всі можливі способи щоб зігрітися.

Супи – чудовий варіант повернути у свій світ тепло. Тому ловіть наступну добірку рецептів.

Морквяний крем-суп з імбиром та куркумою

posts-to-db-Фото 1

Ніжний яскраво-жовтогарячий суп просто створений для того, щоб зробити яскравішими сірі холодні будні. Цей рецепт підійде також для тих, хто дотримується посту. Якщо ж ви не відмовилися на 40 днів від продуктів тваринного походження, то додайте в цей суп трохи вершків – смак буде більш насиченим.

Інгредієнти на 2 порції: 250 г моркви; 100 г цибулі (невелика цибулина); 20 г імбиру; 1 ч. л. куркуми; 150 г селери; 1 лавровий лист; 500 мл води або овочевого бульйону; оливкова олія (для смаження); гілочка базиліка; сіль, перець за смаком.

Як приготувати морквяний крем-суп?

1. Моркву, селера та цибулю поріжте невеликими кубиками і обсмажте на сковороді з оливковою олією, доки цибуля не стане прозорою. Додайте дрібно порізаний імбир, куркуму і тушкуйте ще 2-3 хвилини на маленькому вогні.

2. Перекладіть овочі в каструлю, залийте водою, додайте лавровий лист і варіть 10 хвилин. Вийміть лавровий лист, перебийте занурювальним блендером до однорідного стану, додайте сіль, перець і варіть ще 2-3 хвилини. При подачі викладіть у кожну тарілку кілька гілочок базиліка.

Читайте також: ПРАВИЛЬНЕ ПОЧАТОК ТИЖНЯ

Темний м’ясний бульйон із розмарином

posts-to-db-Фото 2

Здається, нічого в цьому світі не здатне зігріти краще, ніж насичений м’ясний бульйон із хвойним розмарином.

Інгредієнти на 2-літрову каструлю: 500 г яловичих кісток; 1 велика цибулина; 1 велика морква; 50 г кореня селери; 5 горошин чорного перцю; 2 горошини запашного перцю; 1 лавровий лист; кілька гілочок розмарину; сіль за смаком.

Як приготувати м’ясний бульйон?

1. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Моркву чистимо, цибулю ріжемо навпіл, не знімаючи лушпиння, селеру теж беремо неочищену, просто промиваємо її водою. Викладаємо кістки та овочі на лист, застелений пергаментом, і відправляємо в духовку на 40 хвилин.

2. Дістаємо овочі та кістки з духовки, якщо вони трохи пригоріли – нічого страшного, так буде навіть смачніше.

3. Перекладаємо в каструлю, заливаємо 2 л води, додаємо перець, лавровий лист і сіль, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні 30 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо гілочки розмарину.

В’єтнамський суп Фо Бо

posts-to-db-Фото 3

Фо Бо – дуже популярний суп, що дуже утеплює. Він повністю про насолоду та тепло.

Інгредієнти на 2 порції: 1,4 л води; 400 г яловичих кісток; щіпка кориці; дрібка бадяна; щіпка зерен фенхелю; 3 гвоздики; щіпка перцю чилі (сушеного); 250 г рисової локшини; 50 г імбиру (половину натираємо, а другу половину нарізаємо тонкими смужками); 200 г яловичини, нарізаної тонкими слайсами; цибуля зелена – за смаком; 1 лайм (можна лимон); кінза – за смаком; сіль за смаком; 1 ч. л. рибного соусу.

Як приготувати в’єтнамський суп?

1. Ставимо на вогонь воду з яловичими кістками.

2. Додаємо корицю, бадьян, зерна фенхелю, гвоздику, перець чилі, імбир. Варимо щонайменше 40 хвилин. У нас має вийти насичений бульйон. В кінці приготування додаємо рибний соус (якщо немає рибного соусу – нічого страшного, але з ним вийде ідеально) і видавлюємо сік лайма (або лимона). Після варіння кістки з бульйону видаляємо. Найкраще процідити бульйон через сито.

3. Нарізаємо яловичину тонкими слайсами і злегка відбиваємо шматочки, трохи солимо, перчимо. Рисову локшину замочуємо у холодній воді на 10 хвилин.

4. Додаємо в бульйон рисову локшину та варимо ще 3 хвилини. Знімаємо з вогню, одразу ж переливаємо у тарілку, в яку ми попередньо поклали тонкі слайси яловичини. Під температурою супу тонкі слайси яловичини приготуються.

5. Додаємо часточку лайма, кінзу, м’яту, зелену цибулю (ціле пір’я) та зелений базилік (якщо є). Чекаємо 5 хвилин, поки яловичина приготується у гарячому бульйоні, після чого можемо їсти наш в’єтнамський супчик Фо Бо.

Тосканський томатний суп

posts-to-db-Фото 4

Напевно, не існує нічого одночасно простішого у приготуванні, насиченішого, смачнішого та ситнішого, ніж цей томатний суп. Обов’язково спробуйте.

Інгредієнти на 2 порції: 30 г цибулі порею; 30 г кореня селери; 30 г моркви; 1 лавровий лист; кілька гілочок петрушки; 3 перці горошком; 100 г білої квасолі; 1 зубок часнику; 2 середні томати; кілька шматочків багету; сіль, перець за смаком.

Як приготувати тосканський томатний суп:

1. Квасолю замочуємо в холодній воді на 1 годину, після чого відварюємо у підсоленій воді практично до готовності – орієнтовно 10-15 хвилин. Воду зливаємо.

2. Готуємо овочевий бульйон. У каструлю наливаємо 600 мл води, додаємо очищені і порізані моркву, селера, порей, лавровий лист, перець горошком і гілочки петрушки. Варимо на невеликому вогні 20-25 хвилин, потім виймаємо з бульйону всі овочі, які в ньому варилися, крім моркви.

3. Додаємо в бульйон квасолю, томати, порізані кубиками, сіль та перець за смаком і варимо 1 хвилину. Знімаємо з вогню та додаємо давлений часник. Подаємо з порваними шматками хліба.

Порада: Перш ніж різати томати, зніміть з них шкірку. Зробіть невеликий хрестоподібний надріз у підставі томату, обдайте окропом, а потім холодною водою. Шкірка легко зніметься.

Читайте також: ЩО У КОРОБЦІ: ЦІКАВІ ІДЕЇ ЗДОРОВИХ СКАЧОК

Гарбузовий крем-суп із пікантною ноткою

posts-to-db-Фото 5

Гарбузовий крем-суп – це класика для холодних днів. Ніжний, німий гострий за рахунок імбиру, в міру насичений і такий смачний разом із хрумким беконом.

Інгредієнти на 2 порції: 500 г гарбуза; 35-40 г (приблизно 5 см) кореня імбиру; 150-200 мл молока; 100 мл вершків (33%); половина невеликої цибулини; 50 г сала; 30 г бекону; рослинна олія; сіль та перець (за смаком); гарбузове насіння (для подачі).

Як приготувати суп з імбиром:

1. Розігріваємо духовку до 180 ° С. Гарбуз миємо, очищаємо від шкірки, ріжемо на невеликі шматочки (насіння можна поки не видаляти), викладаємо на лист, застелений пергаментом, збризкуємо рослинним маслом і запікаємо до готовності. Займе приблизно 25 хвилин.

2. Очищаємо шматочки гарбуза від насіння, викладаємо їх у невелику каструлю і натираємо в неї очищений корінь імбиру на дрібній тертці. Половину цибулини також натираємо на дрібній тертці та додаємо до гарбуза близько половини чайної ложки цибульного соку. Солимо і перчимо.

3. Додаємо молоко та вершки та перебиваємо суп до отримання однорідної консистенції. Якщо він вам здасться дуже густим, можете додати трохи більше молока.  

4. Ставимо наш гарбузовий суп на середній вогонь, доводимо до кипіння і проварюємо 2-3 хвилини.

5. Сало ріжемо невеликими шматочками, а бекон тонкими пластинками. Обсмажуємо їх на сковороді, до появи золотистої скориночки. Розливаємо суп по тарілках і подаємо з обсмаженим салом, беконом і гарбузовим насінням.

Фото: Юлія Горін/надано прес-службою Євгена Клопотенка