Головна/Життя/Прості рецепти корисних пасок на Великдень
Що спекти замість традиційних пасок, до яких ми так звикли?
Сьогодні кожна дівчина слідкує за своїм харчуванням. Навіть у свята ми не дозволяємо собі лишнього, щоб не порушувати режим, адже потім буде досить складно знову повернутися у форму! Тим більше, що сьогодні є багато корисних альтернатив класичній пасці.
Ми попросили дипломованого нутриціолога, а також засновницю школи правильного харчування theBODY school Софію Рожко поділитися з редакцією Marie Claire своєю думкою, чому класична паска не так корисна і як можна мінімізувати шкоду для свого здоров’я та фігури.
Нутриціолог також поділилася рецептами, які стануть смачною альтернативою і не завдадуть шкоди вашій фігурі – від звичайної корисної паски до дієтичної паски з сухофруктами та цукатами.
З Великоднем пов’язано багато давніх традицій, і у багатьох це свято асоціюється з пасками. Але в класичній рецептурі, це – не найкорисніша страва: біле борошно, багато масла, цукру і ще дріжджі,
– каже Софія.
Зробити так, щоб паска вийшла зовсім легкою та корисною, звичайно, досить складно. Навіть за умови, якщо все вийде, ви все одно отримаєте не улюблені пасхальні ласощі, а просто ароматний хліб з цукатами. У цьому питанні все залежить від вашого бажання: пекти традиційну солодку випічку і з’їсти не більше 50 грамів за день, або спекти корисну пасхальну паску.
“Тут залежить від людини – готова вона відмовитися чи ні. Пам’ятайте – завжди можна зробити паску здоровішою! Ви можете модернізувати улюблений великодній рецепт за допомогою заміни таких інгредієнтів:
вершкове масло – будь-яка рослинна олія;
вершки, сметана – нежирний йогурт або кефір;
пшеничне борошно – борошно з високим вмістом клітковини (цільнозернове, спельтове);
білий рафінований цукор – сухофрукти та мед.
Але важливо пам’ятати, що корисна паска – це теж борошняний продукт, тому з ним теж переборщувати не варто. Можна зробити й сирну паску, це буде ще більш здоровим варіантом”, – говорить нутриціолог.
Як і обіцяли, ділимося з вами рецептами корисних пасок:
Паска корисна
Інгредієнти:
(На дві невеликі паски)
Цільнозернове пшеничне борошно – 2 склянки
Сухофрукти – 1 склянка
Рослинне (горіхове) молоко – 1.5 склянки
Сода – 1 чайна ложка
Морська сіль – 1 дрібка
Насіння анісу, кориці або шафрану – 1 чайна ложка
Лимонний сік – 2 столові ложки
Приготування:
Нагрійте духовку до 165 градусів.
Підготуйте форми: змастіть їх маслом.
У глибоку миску просійте борошно (якщо в ситі щось залишиться, поверніть це у борошно).
Додайте спеції, морську сіль, соду й вимішайте.
Додайте сухофрукти й добре перемішайте, щоб вони повністю покрилися борошном.
Влийте в миску з борошном приблизно 1,5 склянки горіхового молока і вимішайте. Якщо тісто вийде дуже крутим, з сухим борошном, додайте ще трохи. Але вливайте порціями, щоб тісто не стало рідким.
Додайте лимонний сік і ще раз обережно перемішайте.
Відразу ж розподіляйте по формах і відправляйте в піч. Випікайте близько 40 хвилин. Останні 10 хвилин можна прикривати фольгою, щоб верхівка не підгоріла.
Через 40 хвилин паски можна діставати, а після того, як охолонуть – виймати з форм.