
Разом з Валерією Садович розбираємося, що таке нутриціологія насправді
Нутриціологія – наука, яка вивчає поживність продуктів, розбираючи їх на нутрієнти та усі можливі поживні речовини. Донедавна єдиною причиною звернення до цієї науки було бажання схуднути. Однак нині нутриціологія є шляхом запобігання захворюванням на кшталт деменції та хвороби Альцгеймера, а також відтермінуванням старіння. Цими напрямками нутриціології займається Валерія Садович – відома в Україні нутриціологиня та експертка з превентивної медицини та антивікового харчування. Нам Валерія розповіла про свій шлях в нутриціології та про те, чому присвячена ця наука у сучасному світі.
Про Валерію Садович
“Нутриціологія не лише про правильне харчування, вона про науково підтверджений підхід”, – каже Валерія у численних інтерв’ю. Валерія активно працює у нутриціології з 2018 року. Вона створює програми харчування клієнтам та викладає нутриціологію майбутнім фахівцям. У тому ж 2018 році Валерія Садович стала співавторкою програми з клінічної нутриціології у Міжнародному інституті інтегративної нутриціології – модуль називається “Технологія роботи з комплексними порушеннями здоров’я”. Нині нутриціологиня активно працює над розвитком наукових досліджень у галузі нутрігеноміки, антивікового харчування та превентивної медицини. Метою Валерії є розробка персоналізованих стратегій харчування, заснованих на аналізі метаболіки, епігенетики та мікробіома.
“Нутрігеноміка – це наука, яка вивчає те, як гени впливають на процес засвоєння організмом поживних речовин, а епігенетика, якщо просто, вивчає зміни в генах”, – пояснює Валерія.
Як у доробку Валерії Садович з’явилися настільки серйозні плани на фахові терміни? Цьому передували роки навчання та підвищення кваліфікацій. Садович закінчила одні з найпрестижніших університетів світу: Університет у Маямі, Єльський та Нью-Йоркський університети. “Для мене було пріоритетом навчатися у закладах, де проводяться дослідження згідно зі світовими стандартами, де є наукова база та вільний доступ до неї. Це все я отримала у закладах, де здобувала освіту”, – пояснює Валерія.
Отримані знання стали для Садович поштовхом створювати ефективні стратегії харчування, які не просто корегують вагу, а уповільнюють старіння. “У роботі з клієнтами мені важливо донести, що харчування – це не лише про зовнішність, а про функціонування організму на клітинному рівні.”
Хоча спочатку Валерія й сама прийшла у нутриціологію зацікавлена методиками корегування ваги, досить швидко вона усвідомила, що важливо не те, яку кількість та чого ми з’їдаємо, а які наслідки ця їжа має для організму. “Саме антивікова нутриціологія та превентивна медицина розглядають харчування як ключовий фактор, який визначає здоров’я, молодість та довголіття”, – завважує Садович.
У 2022 році Валерія отримала премію від журналу Cosmopolitan як інноваторка в антивіковій нутриціології – ця відзнака стала визнанням її підходу до персоналізованого харчування. Тоді ж вона очолила напрям у Mindful Eating School, де фокус змістився на баланс нутрієнтів та психоемоційного здоров’я. Також у 2024 році Садович запросили до NAN Academy створити інноваційний департамент та програму антивікової нутриціології, а раніше вона очолювала кафедру антивікової нутриціології у Всеукраїнській академії нутриціології.
Валерія Садович є членкинею Незалежної асоціації нутриціологів та дієтологів України, асоціації Nutritionists and Health Coaches, асоціації World Public Health Nutrition Association, American Society of Nephrology та спільноти High School Teachers European Society.
Усі ці досягнення нині сприяють тому, аби Валерія Садович могла авторитетно створювати новітні програми харчування, які поліпшуватимуть якість життя, а також надаватимуть охочим важливу інформацію про те, як використовувати їжу собі на користь.
Валерія Садович про сучасну нутриціологію
“Головним актуальним трендом у нутриціології зараз є популярність персоналізованого харчування, коли ми створюємо для людини раціон, згідно з повноцінним анамнезом, до якого входять аналіз генетики, гормонального фону, метаболічних процесів та індивідуальних особливостей організму”, – розповідає Валерія.

За словами нутриціологині ще одним гучним трендом є біохакінг – використання нутриціології, а саме знань про нутрієнти, протизапальне харчування, антиоксиданти на інші необхідні речовини задля складання раціону, який уповільнюватиме процес старіння.
Якщо ж ви хочете дізнатися, що можна і не можна їсти, коли хочеться схуднути або просто гарно себе почувати, Валерія поспішає з поясненням: “Важливо усвідомити, що правильне харчування не має бути складним та сильно вас обмежувати. Правильне, здорове харчування дійсно доступне кожному і легко стає частиною повсякденного життя”.
Річ в тому, що те, що ви їсте, є вашим усвідомленим вибором. Тому змінивши харчування у більш збалансований та поживний бік, ви отримаєте відтерміноване старіння та хронічні хвороби, гарну якість життя та добре самопочуття.
Також Валерія вкотре нагадує, що сучасна нутриціологія – про функціонування організму в цілому. Тож якщо ви прагнете схуднути або набрати вагу, але з цим є проблеми, обов’язково пройдіть повний чекап організму. Як тільки ви налагодите усі процеси в організмі, як-от закриєте дефіцити вітамінів, збалансуєте гормони та мікроелементи, ваше тіло почне змінюватися у ліпшу сторону разом зі здоров’ям та якістю життя.
Текст: Тамара Ткаченко
Більше від
- Marie Claire питає: український військовослужбовець, льотчик Андрій Онуфрак
- Перший народився! Біля станції “Академік Вернадський” з’явилося пінгвінятко
- Відповідь хаосу: Pantone назвав Cloud Dancer кольором 2026
- Чи вміють дорослі грати: Barbie, Hot Wheels та інші іграшки, які ви захочете подарувати собі та рідним
- «Я вірю, що музика — це терапія»: інтерв’ю з ведучою Music Box Валерією Шатською