Закрити
UA
Життя

Редакція рекомендує: де поїсти у Львові

Поділись:

Сьогодні у Львові стартує одна з головних музичних подій року – фестиваль Alfa Jazz Fest. Редакція Marie Claire радить улюблені заклади у цьому місті.

1268397_431784570269671_1210595302_o

Де поснідати

Кожен заклад у Львові має свою легенду і неповторну атмосферу, проте зустрічати ранок ми віддаємо перевагу класичній обстановці. Перший за день чай або кава під звуки Моцарта і Штрауса – як глибокий вдих перед відповідальним стартом, який найкраще робити в “Штрудель Хаусе” (вул. Шевська, 6). Снідати можна одним із 16 видів штруделів – чим не альтернатива паризьким круассанам?

Якщо вам доводиться поєднувати ранковий прийом їжі та роботу, з ноутбуком під пахвою вирушайте у кафе “Куфер” (вул. Краківська, 1). Тут ясно і подають смачні сніданки. Ну а тим, кому думка про круасани і запах свіжого хліба не дає спокою, можна порадити заклад “Сімейна пекарня & кафе Пекар” (вул. Гнатюка, 12а). Замість традиційного еспресо влітку тут пропонують скуштувати сокочино — мікс із яблучного соку прямого віджиму та еспресо, звареного із зерен сортів Guatemala San Pedro або Brazil Santos.

DSC_5259

Де пообідати

Наш, мабуть, найулюбленіший заклад у Львові — це “Трапезна” у Музеї Ідей (вул. Валова, 18). Вона знаходиться у підвальному приміщенні Бернардинського костелу та спеціалізується на традиційній галицькій кухні. В освоєнні меню вам може знадобитися перекладач, зате саме тут можна відчути простий спосіб життя наших предків: сидячи на твердій дерев’яній лаві, вкритій вовняним “килимом”, який “кусається”, і поглинаючи їжу, подану на автентичному глиняному посуді. Лайфхак: нагорі біля входу можна купити чудові скляні склянки або келихи ручної роботи — найкращого сувеніру зі Львова не вигадати.

Сезонне меню від шеф-кухаря Ярослава Гуменюка, побудоване на локальних продуктах (це, слід визнати, кулінарне надзавдання), можна студіювати у закладі Lemberg Graf (вул. Братів Рогатинців, 4). За м’ясом на обід є сенс вирушити до ресторану «Чесне м’ясо» (Пл. Ринок, 28). Увага – на фірмові страви з мангалиці. Це порода волохатих свиней, яку дуже люблять наші сусіди-угорці. У м’яса мангалиці з прожилками сала особливий ніжний смак, і воно перетравлюється легше за звичайну свинину. До речі, ця порода масово вирощувалась у Карпатському регіоні у 19 столітті.

13304958_1621209348206431_5494288795709226821_o

Де випити чи перекусити на ходу

«Хумус & Фалафель» (Пл. Ринок, 29) – можна нічого не говорити, все і так ясно. Ізраїльська кухня — світовий тренд, а щоб відчути її смак у львівській інтерпретації, потрібно лише постукати у віконце цієї точки вуличної їжі.

На чашку кави варто заглянути в “Кав’ярню Леваковського” (пл. Катедральна, 3), а келих вина не поспішаючи випити в “Букете вина” (вул. Староєврейська, 15). Українські вина, місцеві сири (зокрема знаменитий “Селіський”) та невимушена атмосфера – те, що потрібно туристу, який бажає перепочити півгодини. Якщо потрібно щось міцніше, є місцеві наливки у чарочці “П’яна Вишня” (пл. Ринок, 11). Головне не захопитись, інакше піти на своїх ногах звідти буде складно.

Поєднати ненав’язливий шопінг з кавою можна на території дворика “Щось цікаве” (Площа Ринок, 13). Фактично це антикафе з милим асортиментом хіпстеру: гарними журналами, авторськими прикрасами, виробами зі скла тощо. Захочеться продовження – прокладіть маршрут на Яна Жижки, 9. Тут знаходиться Maya Showroom, заснований українським дизайнером прикрас Майєю Котельницькою, де на відвідувачів чекає приємна селекція речей made in Ukraine.

IMG_5470

Де повечеряти

Бути у Львові та пропустити трапезу у ресторації “Бачевських” (вул. Шевська, 8) недозволено. Бронювати столик краще заздалегідь, щоб не прогаяти шанс насолодитися місцевими настойками (їх трохи менше сорока) і креативною подачею страв. Ми любимо замовляти тут “Москаліка” – оселедець на грінці з теплою картоплею, буряком, маринованою цибулею та огірками, “Бо їм” – місцевий варіант гострого угорського рибного супу халасле та “Завіванці з копітками”.

Повечеряти із панорамним видом на Львів у місці, де народжується кулінарна мода цього міста – завдання для гурманів. Класичним європейським рестораном “Гармата” у готелі Citadel Inn (вул. Грабовського, 11) завідує шеф-кухар Євген Сушко. Ще один, не менш чудовий ресторан при готелі. Урожай модерн (вул. Староєврейська, 27) може похвалитися авторськими стравами від Юрія Ковриженка, який серйозно ставиться до квіткової кухні.

Слоган “Всі джазують у Львові” звучатиме у місті до 28 червня, за цей час ми почуємо наживо кубинця Артуро Сандоваля, американку Есперансу Сполдінг, кримську татарку Джамалу та багато інших цікавих джазових імен. Повну програму дивіться на сайті Alfa Jazz Fest. 

Лайфхак на завершення нашого короткого гіда Львовом: 26 червня у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відкривається виставка “Тіні забутих предків”, присвячена однойменному фільму Сергія Параджанова, яка з успіхом пройшла у Києві Її обов’язково варто відвідати!

Фото: Олена Заєць, офіц. сторінки закладів