Зрозуміти на практиці, що означає модне словосполучення food pairing, можна буде на трьох сеансах гастрономів, які відбудуться в рамках фестивалю Whisky Dram у Києві. Той випадок, коли ваші з бойфрендом інтереси збігаються!
У суботу, 25 листопада, шефи найкращих київських закладів поділяться з гострономічними гостями та вечерею своїм індивідуальним баченням поєднання їжі з віскі.
Першим буде Володимир Ташаєв, бренд-шеф сім’ї ресторанів First Line Group (серед них – «ЖЗЛ», «Улюблений Дядько» та інші), який разом з Енді Беллом (The Arran Distillery), розробив сет із 4 страв та 5 віскі. «Я вважаю, що віскі – напій, що складно поєднується з їжею, – каже Володимир. – Його аромати набагато більш приховані, ніж аромати вина, і зазвичай поєднують його з простими стравами. Але нам було цікаво піти іншим шляхом. Ми вибрали 4 віскі з різними фінішами в бочках з-під порто, сотерну, амарони і мадери, і розклали їх на складові за допомогою сомельє. Скрізь отримали солодощі, але десь вона була фруктова, десь мінеральна і навіть в’ялена. У процесі постаралися це наголосити. Наприклад, під віскі з довитримкою в бочці під Амароне ми приготували ягняти з печеним пастернаком і в’яленим інжиром в соусі з ріпассо – найближчого родича цього великого вина. З одного боку, ми отримали прості та зрозумілі страви, а з іншого – гастрономічні та складні з погляду щоденного сприйняття. Точно не щодня. Нам буде дуже цікаво почути думку гостей».
Меню включатиме:
Хурма на грилі з медово-бузиновим сиропом та сиром у віскі – Arran 10 Sauternes Finished;
Сендвіч із гречаного борошна з Торшон фуа гра, білим печеним шоколадом та айвовим джемом – Arran 10 Port Finished;
Ягня з печеним пастернаком та в’яленим інжиром у соусі з ріпассо – Arran 10 Amarone Finished;
Грильяжний торт із ананасовим мусом на кокосовому молоці – Arran 10 Madeira Finished.
Купити квиток на обід (13-30-15-00): https://www.concert.ua/ru/eventpage/obed-s-viski
Другою сесією (вечерею) керуватимуть Володимир Ярославський (Lucky) и Стюарт Б’юканан (BenRiach). «Я мало п’ю, – зізнається Ярославський, – але мені цікаво експериментувати з усім, що стосується їжі та напоїв. Для себе я вивів просте правило гастрономічних поєднань: цікаво робити так, щоб аромати та смаки накладалися один на одного. Я дегустую віскі і подумки розкладаю його на складові, радячись із сомельє. Після чого поєдную схожі аромати в їжі та напоях. Міцний алкоголь чудово поєднується з теплими стравами. Наприклад, я буду готувати голову ягняти, мариновану в гірчиці і обсмажену у фритюрі з копченим яблуком. З 17-річним Benriach це буде відліт! А теплий мигдально-абрикосовий пиріг я збираюся подавати з віскі Benriach, витриманим у бочці з-під сотерну, чий ванільний смак чудово лягає на «карамельне» тісто пирога».
Меню включатиме:
Терин із овочів із козиним сиром – BenRiach Heart of Speyside;
Паштет із печінки під соусом із портвейну – BenRiach Aged Tawny Port Wood Finish;
Вітелло Тонато з тунцевим соусом та ікрою з копченого баклажану – BenRiach 10 YO;
Печінка цільна тепла на бриоше з цибулею у вині та зі свіжим яблуком – BenRiach Curiositas 10 YO;
Голова ягняти з мізками та копченим яблуком – BenRiach 17 YO;
Бабусин абрикосовий пиріг з мигдалем у парі з віскі, витриманим у бочці з-під сотерну – BenRiach Sauternes Wood Finish.
Купити квиток на вечерю (16-00-17-30): https://www.concert.ua/ru/eventpage/gastronomicheskii-uzhin
За третє гастрономічне шоу відповідальні одразу троє людей: Джейсон Янг, шеф-кухар китайського напрямку ресторану CHI, Гірдхарді Вішвакарма, які очолює індійський напрямок кухні CHI, та бренд-амбасадор Glenfiddich Олександр Івченко. На думку останнього, існує два способи поєднання віскі та їжі: поєднувати схожі смаки та аромати (наприклад, 12-річний Glenfiddich з нотами ванілі та груші в парі зі стравою з цими ж двома інгредієнтами) або грати на контрасті (до солодкого віскі зі Спейсайду з ароматом крем-соди подати солону устрицю).
Меню включатиме:
Севиче з лосося та креветки з соусом Юзу – Glenfiddich 12;
Качка по-пекінськи з огірком та манго – Glenfiddich 15;
Мутон батер масалу – Glenfiddich 18;
Шоколадний фондан із сичуаньським перцем – Glenfiddich 21.
Придбати квитки на вечерю (18-30-20-00): https://www.concert.ua/ru/eventpage/viski-i-aziatskaja-kuhnja
Щоб потрапити на ці гастрономічні сесії, окрім квитка на вечерю потрібно обов’язково купити квиток на Whisky Dram: https://www.concert.ua/ru/eventpage/whisky-dram