UA
RU

Коло традиції: Чи можна носити старий автентичний одяг?

Редагувати переклад
Креативні індустрії, що працюють із артефактами і традиціями народної культури, - тема нашого спецпроекту «Коло традиції», який ми започаткували спільно з онлайн-курсом про традиційну культуру «Знай свою Україну».

коло традицій 2

Чи можна носити старий автентичний одяг, що залишився у спадок від бабці чи діда, чи краще замовити репліку старої бабиної сорочки у майстрів/инь? Якщо ви купили на базарі красиву столітню сорочку, керсетку, плахту, чи можна їх перешивати й інтегрувати в новий одяг чи купити для неї манекен і поставити як прикрасу? А, може, зробити реконструкцію ансамблю, що сподобався?

Оленка Дідик

Своїми думками щодо цього поділилася Оленка Дідик, майстриня, дизайнерка та стилістка, засновниця @Творча майстерня Оленки Дідик.

Біла  сорочка традиційного крою — наш етномастхев

Якщо говорити про один предмет традиційного строю, я вибираю білу сорочку традиційного крою без вишивки. Ми називаємо її етномастхев. Загалом біла сорочка — це базова річ у будь-якому гардеробі. Якщо ж людина любить етностиль, то така сорочка — це сучасна стилізована основа, до якої можна додавати інші елементи. Залежно від речей, з якими поєднувати цю сорочку (сучасними чи етнічними), образ набуватиме різних відтінків і варіантів. Приміром, якщо її одягти із джинсами чи широкими брюками, то образ буде більш сучасним. А якщо ж білу сорочку поєднати із рясною спідницею і намистом, то це навпаки додасть колоритності. З такою сорочкою можна не боятися перенасичення образу і з нею легше створювати образи.

коло традицій 6

Чому я це роблю

 Майстерня — це не справа одного дня чи миттєвої ідеї. Все почалося з того, що я шила традиційне і стилізоване вбрання для себе. Репліки автентичного одягу треба були для виступів із фольклорним колективом, а стилізовані — для повсякденного і святкового ужитку. Фольклор та етнографія спершу були моїми глибокими захопленнями, далі стали стилем життя і основною роботою. Спершу почали замовляти друзі та знайомі, а потім зверталися люди за порадою друзів. Лише через кілька років з’явилися окремі сторінки Майстерні. Зараз замовляють різні люди: фольклористи або причетні до цього кола, митці, які люблять яскраву індивідуальність і вони хочуть одразу увесь запропонований одяг, це також і серйозні діячі із бізнес-сфери, яким імпонують окремі речі. Часом хтось замовляє одну річ, а згодом змінює під неї майже увесь гардероб.

 Визначити цей бренд як нішевий чи артизанальний складно, наразі є два напрямки роботи: відшиття ексклюзивних реплік автентичних зразків і створення стилізованого сучасного етно.  Майстерня розвивається з кожним новим замовленням і з кожним клієнтом, адже у нас індивідуальний підхід до кожного. Звісно, ми робимо повтори деяких речей, але все одно орієнтуємось на бажання клієнта стосовно кольору, відтінку, фактури тканини, а також враховуємо особливості фігури, постави, роду зайнятості. Хтось одразу знає, що хоче, а з кимось треба певний час поспілкуватися, розповісти особливості запропонованих тканин, догляду за ними. Хтось хоче відшити точну копію прабабусиної сорочки, а хтось хоче стилізовану запаску чи поясну кишеню. Нам цікаві обидва ці напрямки творчості, які грунтуються на дослідженнях давнини і адаптації традиційного до модних трендів.

коло традицій

коло традицій 5

Ми також постійно акцентуємо увагу на тому, що важливо не переробляти давні автентичні речі чи зношувати їх, а набагато краще і приємніше мати для себе нові речі, пошиті за вашими розмірами і вподобаннями. Нехай давні речі слугують нам взірцем і натхненням, а не новою торбиною, пошитою з рушника чи рукавів сорочки . Краще лишіть їх музеям, приватним колекціям чи зберігайте в родині для майбутніх поколінь. Сучасні люди інакші, аніж ті, які жили до нас і ми не можемо повторити їхнє життя, але ми можемо пронести крізь час і простір нашу національну ідентичність.

Фото надані прес-службою «Коло традицій»

Читайте також: КОЛО ТРАДИЦІЙ: БОРЩ ЯК КУЛІНАРНИЙ КВЕСТ

Статьи по теме