UA
RU

Small Talk: художниця ZINAIDA, авторка проєкту «ТЕМНИЙ РАЙ»

Редагувати переклад
Унікальна онлайн-виставка про життя Чорнобильського Полісся «ТЕМНИЙ РАЙ» триває на сайті Національного центру «Український дім». Авторка і кураторка проєкту «Чорнобильське Полісся. Темний рай»— художниця, культурна діячка ZINAIDA розповіла про проєкт та його створення Marie Claire Ukraine.

Зінаїда Ліхачева

Розкажіть чому варто приділити увагу онлайн проєкту?

Тема Чорнобиля із його територіями, історичною та культурною цінністю близька насамперед нам, українцям, зокрема киянам. Виставка надасть можливість доторкнутися до життя цього краю. Чорнобильське Полісся — унікальна територія, протягом останніх 36 років після його спустошення та руйнації, спричинених аварією на ЧАЕС, вона була зачинена для життя й дослідження, але життя там продовжувало існування…

Як виникла ідея його створення?

Тема пізнання Чорнобильського Полісся зародилася під час подорожей в Чорнобиль, відвідування самоселів, тутешні люди добре пам’ятають традиції та глибоко укорінені зі своєю землею. За декілька років експедицій та завдяки вивченню матеріалів, у нас зібралося вдосталь життєдайної інформації. Тому я вирішила зробити виставку «Темний Рай» не про трагедію, а про життя.

ZINAIDA

ZINAIDA 1

ZINAIDA 3

ZINAIDA 2

Про Чорнобиль вже не мало сказано, чим керувалися ви, беручись за тему? Та, на вашу думку, що вам вдалося привнести?

Багато інформації в контексті трагедії на ЧАЕС та радіації, а нами зібрані матеріали саме про життя та культуру цього краю: архітектуру, орнаменти, вишивку, живопис, природу, традиції бортництва, а також фотографії, відео та аудіозаписи розмов місцевих жителів.

Виставка «ТЕМНИЙ РАЙ» — дотик, нагадування очевидних, простих та зрозумілих кожному емоцій та речей.

Сьогодні ми маємо можливість зберегти й дослідити Чорнобильське Полісся — мікросвіт, який наочно демонструє перемогу здорового глузду над тенденціями сучасного світу, серед яких: надмірне споживацтво, неощадливе використання природних ресурсів, байдужість до кліматичних змін, небажання людей зберігати пам’ять про своє коріння.

Оберігаючи природу Полісся, допомагаючи жителям Чорнобилю, ми можемо сприяти не тільки збереженню та відновленню краю, архівації, переосмисленню й презентації традицій його мешканців художніми засобами у виставкових і музейних просторах України, а й демонстрації міжнародній спільноті приклада раціонального споживання людьми природних ресурсів після техногенних катастроф.

Укорінені

«Укорінені», ZINAIDA

темний рай 3

«Нарциси», Ігорь Руденя

темний рай 4

«Квіти Чорнобиля», Юрій Соломко

темний рай 5

«Традиції Дикої Природи», ZINAIDA

темний рай 28

Проект «Спогад». Над інсталяцією працювали: Віталій Татарчук, Вальдемарт Клюзко, Наталка Лещенко, Владислав Цуман.

Якось письменник Габрієль Гарсія Маркес пожартував, що написав «Сто років самотності», аби привернути увагу до «Полковнику ніхто не пише». Якби ви могли розподілити з цієї позиції про ваші проєкти?

Настали часи, коли у більшості населення планети неймовірно швидко руйнуються мрії, стереотипи, джерела енергії, змінюються життєві орієнтири, цінності та плани на майбутнє. Події останніх десятиліть сприяли спотворенню фундаментальних знань та історично досвіду, що завжди допомагали людству в дослідженні давніх традицій у прагненні до збереження балансу з природою. Територія Чорнобиля є належним прикладом.

Фото надала прес-служба

Читайте також: НІЩО НЕ ЗАБУТО: ФІЛЬМИ ТА СЕРІАЛИ ПРО ЧОРНОБИЛЬ

Статьи по теме