UA
RU

Фаїна Тедеєва, Аніта Луценко, Лілія Ребрик у фотопроєкті «Мистецтво материнства»

Редагувати переклад
Фаїна Тедеєва, Аніта Луценко, Лілія Ребрик із донбками у фотопроєкті "Мистецтво материнства" авторського бренду LOVE та Marie Claire.

  Фаїна Тедеєва, суспільна діячка, бізнес-вумен

Фаїна Тедеєва

Який звук міг стати саундтреком вашого дитинства?

Фаїна Тедеєва: Шум води, що розбивається об камені. Я родом із Осетії. Неподалік від нашого дому протікала дуже бурхлива гірська річка, яка дарувала відчуття прохолоди. Саме ці звуки переносять мої думки в безтурботне дитинство та до таких рідних моєму серцю краєвидів.

Які у вашої дитини відносини з ґаджетами?

Фаїна Тедеєва: На щастя, у моїх дівчат немає залежності від пристроїв, вони інколи навіть мені роблять зауваження: «Мамо, досить сидіти в телефоні». Старша донька в міру проводить час у  телефоні, а от менші дуже часто забувають про їх існування взагалі, і тоді я знаходжу їхні смартфони в рюкзаку та ставлю їх на зарядку.

Чи контролюєте час, проведений дитиною за ґаджетами?

Фаїна Тедеєва: Наразі у цьому немає необхідності. Адже мої дівчата не проявляють великої цікавості до телефонів.

Дотримуєтесь правил інтернет-безпеки?

Фаїна Тедеєва: Так, звичайно. Я слідкую за тим, що їм подобається, до яких каналів на youtube вони проявляють інтерес. Але в нас немає жорстоких заборон та контролю, у дівчат ще досить дитяче мислення, чому я дуже рада.

Опишіть ваш шопінг із дітьми? Як підбираєте гардероб?

Фаїна Тедеєва: Зовсім нещодавно у нас відбувся глобальний шопінг із дівчатами. Для Єви це була одна із перших самостійних спроб обирати собі одяг. Я помітила, що їй подобаються яскраві речі, а от Танечка обирає комфортніта зручні. Мої дівчатка зовсім не примхливі в одязі, я приймаю їхній вибір і дослухаюся до порад стосовно моїх образів.

Чим пахне ваше дитинство?

Фаїна Тедеєва: Осетинськими пирогами. Пам’ятаю, як мама випікала неймовірно смачні пироги, й аромат від них розносився по всьому дому. У 10 років я вперше приготувала пряники. Хотіла пригостити сусідів, тому замісилатак багато тіста, що вийшло понад 80 штук! Ними потім смакувала вся вулиця.

Фаїна Тедеєва

Аніта Луценко, телеведуча, фітнес-тренерка

Аніта Луценко

Який звук міг стати саундтреком вашого дитинства?

Аніта Луценко: Шум трамвая, що проїжджав повз наш будинок, через що не завжди можна було почути частину мультика або фільму. На трамваї я їздила до школи, на тренування та до художньої академії.

Які у вашої дитини відносини з ґаджетами?

Аніта Луценко: Мія взагалі не проявляє цікавості до них, ми можемо дати їй телефон тільки в разі тривалого перельоту, щоб відволікти мультиками або ж іграми.

Чи контролюєте час, проведений дитиною за ґаджетами?

Аніта Луценко: Мії лише п’ять років, і наразі у неї зовсім інші інтереси, вона дуже активна та допитлива дівчинка, телефон їй нецікавий. Тому, на щастя, необхідності контролювати час, проведений за ґаджетами, у нас немає.

Дотримуєтесь правил інтернет-безпеки?

Аніта Луценко: Наразі це для нас неактуально, адже Мія не проявляє абсолютного ніякого інтересу до телефону.

Опишіть ваш шопінг із дітьми? Як підбираєте гардероб?

Аніта Луценко: Якщо раніше увесь одяг купувала я сама, то останнім часом ми все частіше й частіше робимо шопінг разом. Доньці подобається робити примірки, вона навіть навчилася терпіти мої примірки (усміхається).Щоправда, Мія обирає все яскраве та блискуче, а от я збалансовую її гардероб більш базовими речами.

Чим пахне ваше дитинство?

Аніта Луценко: Олівцями, фарбами та гумкою.

Аніта Луценко

Аніта Луценко

Аніта Луценко

Лілія Ребрик, ведуча «Ранок з Україною» на каналі «Україна»

Лілія Ребрик

Який звук міг стати саундтреком вашого дитинства?

Лілія Ребрик: Шелест листя. Навіть зараз, коли ми з родиною приїжджаємо до Чернівців, я сідаю на ґанку та слухаю шум листя, згадую, як у дитинстві мама сварила мене, за те що я сиділа на порозі (усміхається). Мені змайстрували навіть спеціальну лавку, але я все одно бігла, сідала на порозі й слухала цей безтурботний шум. Шум мого дитинства.

Які у вашої дитини відносини з ґаджетами?

Лілія Ребрик: Безумовно, пристрої слугують своєрідною чарівною паличкою для батьків, й інколи це дуже нас рятує, наприклад, коли ти приходиш із дитиною на зустріч або ж коли ти на зйомках. Але я не розділяю думку батьків, які постійно скаржаться, що їхні діти проводять багато часу в телефоні. Запропонуйте своїй дитині щось цікавіше, ніж гра на телефоні, і ви відразу помітите, як їй буде цікаво з вами грати та спілкуватися. Це своєрідний челендж для батьків – стати цікавішим за ґаджети.

Чи контролюєте час, проведений дитиною за ґаджетами?

Лілія Ребрик: Так, звісно, контролюємо. Батьки мають знати, що дивляться їхні діти та чим живуть. Щоправда, я не прихильник, чітких рамок. Адже чим більше заперечень та правил, тим більше дітям хочеться їх порушувати. Бувають дні, коли діти взагалі забувають про ґаджети, а буває – коли телефон мене дуже рятує.

Дотримуєтесь правил інтернет-безпеки?

Лілія Ребрик: У Поліни телефону ще немає, а от у Діани увімкнений батьківський контроль, у мене є доступ до соціальних мереж доньки, звичайно, вона про це знає. Але взагалі, щоб бути з дітьми на одній хвилі, достатньо просто грати з ними в їхні ігри. У нас нещодавно трапилася ситуація. Я зняла відео для tiktok, яке опинилося в рекомендаціях. Діана зателефонувала й сказала: «Мамо, ти в тренді». Уявляю, як у цей момент я виросла в її очах (усміхається).

Опишіть ваш шопінг із дітьми? Як підбираєте гардероб?

Лілія Ребрик: На жаль, за карантин ми вже й забули, що це, і шопінг офлайн залишився більше мрією, аніж реальністю. Але дівчата знають, що є шопінг онлайн, можуть обирати собі одяг на картинках. Ми, до речі, великі прихильниці фемілі-луків. Поліна у нас дуже любить сукні, а Діана росте, тому стає прихильником підліткової моди – грубих кросівок, оверсайз, шкіряних легінсів, хоча, коли була меншою, то теж дуже любила «сукні принцеси».

Лілія Ребрик

Лілія Ребрик

Над проєктом працювали:

Стилізація образів: Ксенія Карпенко LOVE by Ksenia Karpenko @love.fp

Фотограф: Софія Патріна @a_portrait_of_you                                                 

Make&hair: Антоніна Манжос-Крушевська @antonina_mk«Руки-ножиці» @ruki_nozhnitsi

Статьи по теме