UA
RU

Small Talk: Петро Бевза, художник, автор проєкту «Семантичний рай. Абетка»

Редагувати переклад
У столичному бізнес-готелі преміум-класу Hyatt Regency Kiev відкрили галерею сучасного мистецтва Forsa Gallery. Персональний проект видатного українського художника та скульптора Петра Бевзи «З вершин і низин» став її першою експозицією.

Як народилася ідея проєкту «З вершин і низин»?

Навесні цього року у залах Національного музею Тараса Шевченка відбулася виставка мого мистецького проєкту «Семантичний рай. Абетка». Для мене цей проєкт є спробою окреслити ідеал омріяної гармонії у семантичному полі української культури. Мистецька кураторка Аліса Нанавова запропонувала експонувати картини циклу «Семантичний рай» як офіційне відкриття «Forsa Gallery». Я із вдячністю погодився, оскільки мені близьке «семантичне поле» галереї. У просторі галереї ми намагалися показати один із аспектів проєкту — потребу сучасної людини у віднаходженні внутрішньої рівноваги.

Петро Бевза 1

Петро Бевза 2

Петро Бевза 4

Такі питання неможна ставти митцеві, проте: якою з робот проєкту ви найбільше пишаєтесь?

На це запитання прийнято відповідати: «Тією, яку ще не написав» (усміхається). Але така робота є. Це картина «Час чистої потенції» написана на основі нової олійної фарби компанії Rosa «Полум’яно-оранжева Петра Бевзи».

Як ввиникла необхідність створити власну фарбу? Та який колір, ви хотіли б створити в майбутньому?

До мене звернулися представники компанії українського виробника професійних матеріалів для живопису, із пропозицією створити авторський колір. Я із вдячністю погодився, оскільки мені не вистачало у роботі омріяного «полум’яно-оранжевого», який був би в розбілі червонястим, а в розмиві — сонячно-жовтим. Це квінтесенція світла, яскравого помаранчевого і вогняного. Створений з особливого пігменту, він відкриває широкі можливості для сумішей та додає виразності твору. Наразі наша співпраця дала плоди — «полум’яно-оранжевий колір Петра Бевзи».

Петро Бевза 4

Петро Бевза

Художники Арсен Савадов та Петро Бевза, мистецька кураторка Аліса Нанавова

Що вас найбільше надихає в творчості?

Для роботи мені важливо отримати первинний імпульс — сильне враження, яке межує із закоханістю. Це може бути квітка — ірис чи амаріліс. Або Буджацький лиман, чи амфітеатр Епідавру. І безумовно, жінка.

Яким твором мистецтва ви хотіли б володіти?

Ймовірно, ви маєте на увазі «мати в колекції»? Оскільки «володіти» твором мистецтва навряд чи можливо уповні. На мою думку, твори мистецтва приходять тоді, коли вони нам необхідні.
Наразі мрію про твори Карла Звіринського, Олександра Стовбура і Фіони Рей (Fiona Rae).

Фото надала прес-служба Петра Бевзи

Читайте також: SMALL TALK: НІКОЛАЙ КАРАБІНОВИЧ, ХУДОЖНИК, АВТОР ВИСТАВКИ «VUKOJEBINA» 

Статьи по теме