UA
RU

PinchukArtCentre оголосив програму виставок на 2022 рік

Редагувати переклад
PinchukArtCentre оголосив програму виставок на 2022 рік.
PinchukArtCentre оголосив програму виставок на 2022 рік-Фото 1

Eglė Budvytytė in collaboration with Marija Olšauskaitė and Julija Steponaitytė, Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars (still from video), 2020

«За межами людського»

Травень – серпень 2022 року

Чи виходимо ми за межі людського у світі кліматичної кризи? Наші тіла повільно мутують разом із середовищем, що зазнає екологічних змін. За фізичних трансформацій наша людськість набуває нових ознак. Вдивляючись у сценарії майбутнього, ми перевідкриваємо можливості співіснування з іншими істотами й ставимо під сумнів, чи дійсно ми колись мали перевагу над природою.

Виставка «За межами людського» звертається до принципів екологічної етики розглядаючи кліматичні зміни, забруднення повітря, води й ґрунту, втрату біологічного різноманіття. Експозиція оприявнює напругу між двома протилежними позиціями: домінуючої на планеті людини та постгуманістичного критичного погляду, який спостерігає за появою альтернативних форм життя та відносин. 

Художни_ці: Педро Невес Маркес (Португалія), Ґабріела Муреб (Бразилія), Олександр Бурлака (Україна), Тао Нґуєн Фан (В’єтнам), Еґлє Будвітітє (Литва), Сюзанна Хаскі (Франція/США), Женг Бо (Китай), Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський (Україна) та інші.

Кураторки: Олександра Погребняк та Дар’я Шевцова.

Олександр Ройтбурд

Олександр Ройтбурд (1961-2021), «Червоніє Схід, aбо Сон поета», 2004. Полотно, олія. Колекція PinchukArtCentre. Фотографії надані PinchukArtCentre © 2021. Фотограф: Максим Білоусов.

Персональна виставка Олександра Ройтбурда

Травень – серпень 2022 року 

PinchukArtCentre представить виставку Олександра Ройтбурда, одного з творців нової хвилі українського мистецтва на початку набуття країною незалежності. Вона покаже Ройтбурда і як художника, і як громадського діяча, що боровся за незалежність і вплив мистецтва в суспільстві, співпрацюючи з владними структурами, борючись та домовляючись із ними.

Плідний і самобутній художник, чиї роботи зберігаються в музеї МоМА в Нью-Йорку, Національному художньому музеї України та московській Третьяковській галереї, Ройтбурд був також одним із найактивніших і найбільш впливових комунікаторів української культури й суспільства. Він стояв за заснуванням Центру сучасного мистецтва Сороса в Одесі та інших артінституцій, був серед тих, хто сформував початкову колекцію PinchukArtCentre. Ройтбурда не раз включали до рейтингу «Топ-100» впливових людей України. Олександр Ройтбурд помер у 2021 році через ускладнення від Covid-19.

Куратор проєкту – Костянтин Дорошенко. В 2001 році він курував першу персональну музейну виставку Ройтбурда в філії Музею історії Києва.

виставка Пінчук арт центр 2

Oleksandr Burlaka, The Big Wild Fields Draft (still from video), 2020

«Future Generation Art Prize 2021 @ Venice»

Квітень – серпень 2022 року

PinchukArtCentre та Фонд Віктора Пінчука представлять роботи 21 художника й художниці з 18 країн, що ввійшли в шортлист 6-ї Премії Future Generation Art Prize – міжнародної премії для художників та художниць у віці до 35 років.

Як частина офіційної паралельної програми 59-ї Міжнародної виставки мистецтв у Венеції – Венеційського бієнале– «Future Generation Art Prize 2021 @ Venice» проходитиме в Scuola Grande della Misericordia. Серед робіт 21 художниці й художника, відібраних з-поміж майже 12 000 заявок, поданих на конкурс, будуть представлені твори володаря головної премії Future Generation Art Prize 2021, афганського художника Азіза Хазара, а також лауреатів спеціальних премій Агати Інгарден (Польща), Міре Лі (Південна Корея) та Педро Невеса Маркес(Португалія).

Крім того, на виставці експонуватимуться роботи художниць і художників-номінантів Премії, серед яких: Алекс Бачинський-Дженкінс (Велика Британія), Вендімагейн Белете (Эфіопія), Мінья Б’яб’яні (Гваделупа), Хо Рей Ан (Сінгапур), Ріндон Джонсон (США), Бронвін Кац (ПАР), Лап-Сі Лам (Швеція), Поль Махекі(Франція), Ліндсі Мендік (Велика Британія), Генріке Науманн (Німеччина), Фріда Орупабо (Норвегія), Андрес Перейра Пас (Болівія), Тереса Солар (Іспанія), Тревор Йонг (Китай), а також мистецькі колективи: Калла Хенкел і Макс Пітегофф (США), Ярема Малащук і Роман Хімей (Україна), Ханна Квінлан і Роузі Гастінгс (Велика Британія).

Читате також: ОГОЛОШЕНО ІМ’Я ПЕРЕМОЖЦЯ ПРЕМІЇ FUTURE GENERATION ART PRIZE 2021

Виставка художників і художниць, що ввійшли в шортлист

Премії PinchukArtCentre 2022 року

Жовтень 2022 – лютий 2023 року

PinchukArtCentre представить групову виставку 20 художників і художниць, номінованих на Премію PinchukArtCentre 2022, загальнонаціональну премію в галузі сучасного мистецтва для українських художників та художниць у віці до 35 років.

Номінантки та номінанти Премії PinchukArtCentre 2022: Михайло Алексеєнко (32, Київ), Ян Бачинський (30, Львів), Юрій Білей (33, Ужгород/Вроцлав), Катя Бучацька (34, Київ), Артем Гумілевський (35, Миколаїв), Вікторія Довгадзе (29, Львів), Юрій Єфанов (31, Київ), Дана Кавеліна (26, Львів), Ніколай Карабінович(33, Київ/Брюсель), Дарія Кузьмич (30, Київ/Берлін), Катерина Лисовенко (32, Одеса/Київ), Кристина Мельник (28, Київ), Павла Нікітіна (24, Брно), Євген Нікіфоров (35, Київ), Антон Саєнко (32, Суми/Київ), Олександр Сіроус (25, Харків/Київ), Максим Ходак (20, Біла Церква/Київ), а також художні колективи: Петро Владіміров (28, Київ) та Олександра Майборода (25, Київ), Даніїл Ревковський (28, Харків) таАндрій Рачинський (31, Харків) та commercial public art (Київ/Одеса).

Серед номінанток та номінантів міжнародне журі визначить володарів головної та двох спеціальних премій. Премії будуть вручені під час церемонії нагородження в грудні 2022 року. Володар головної премії отримає 250 000 гривень, два лауреата спеціальної премії — по 60 000 гривень кожен. Крім того, переможниці та переможці зможуть пройти стажування в майстернях провідних художників світу. Володаря призу громадськості в розмірі 25 000 гривень буде визначено шляхом голосуванням відвідувачів виставки номінанток і номінантів Премії.

Фото надала пресслужба

Читайте також: Артпроєкт «Діабет не вирок»

Статьи по теме