Емі Вайнгауз – музична бунтарка, яка має машину часу. Пригадуємо головні хіти, які ми всі наспівували.

Редагувати переклад
У широкий прокат вийшов байопік про легендарну британську співачку Емі Вайнгауз. У чому феномен зірки та як її творчість вплинула на музичну індустрію розповідає Саня Димов – популярний український діджей та музичний редактор телеканалу М1.
Емі Вайнгауз прем'єра

Фото: CC BY-SA 2.0 FR DEED / Вікіпедія

Найпопулярніший кліп Емі Вайнгауз на ютубі вийшов 14 років тому і зараз нараховує 1 089 983 169 переглядів. Безумовно ця пісня не потребує представлення, бо це Back To Black. Доречі, однойменний біографічний фільм почав свій показ в українських кінотеатрах на цьому тижні. Давайте згадаємо музичне надбання володарки Греммі.

Чорно-біле відео, музика, яка повертає нас у часи Америки 1960-х років, Емі ніби помилилася часом і вимушено жила у 2000-х, як біла ворона, не схожа на інших. Музичне сплетіння соул, джаз та R&B у поєднанні із сатиричною, але вишуканою картиною кліпу віднесе кожного, мов на машині часу, в якусь дивовижну історію:

Передивляючись кожне відео Емі, вона розповідає нам свою історію. Чи знали ви, що вона не хотіла бути співачкою? У дитинстві мріяла бути офіціанткою на роликах, але вже у 10 років заснувала власну реп-групу. І якщо б доля на неї не мала б свої плани, можливо б ми не мали змогу чути таку Емі Вангауз, як у пісні You Know I’m No Good?

Зрозуміло, що Емі — бунтарка. Вона не вписувалася у канони шоу-бізнесу і не могла наслідувати правилам. Наприклад, не змогла виконати як потрібно саундтрек до фільму про Джеймс Бонда. Тупо забила на це. Хоча її запрошували у 2008 році записати головну пісню до кінострічки. Її важкий характер та спосіб життя все ж дозволяв створювати такі хіти як Rehab, який крутили на всіх радіостанціях у світі і,  навіть, українських. Якщо ви зараз включите Rehab — ви 100% будете його наспівувати! Давайте перевіримо?

Емі Вангауз не змогла потрапити на церемонію Греммі, де вона отримала одразу 5 статуеток у 2008 році. Їй просто не дали візу у США. І у цей час давала концерт у Лондоні, де і дізналась з новин про такий результат. Все у стилі Емі. Кожна пісня, кожен відеокліп зараз у 2024 році сприймається ніби міні-фільм, така приємна, лампова подорож у минуле, куди нас запрошує співачка. Послухайте і подивиться ще раз Tears Dry On Their Own, зверніть увагу на деталі:

Емі Вангауз ніби була вигадана сценаристом, який з самого початку вирішив, яким буде фінал. «Клуб 27» – тільки за запрошенням когось «з-верху». Важливі музичні постаті, які зробили виклик світу і шоу-бізнесу. А творчість Емі, як дорогий сухий мартіні з горілкою, який хочеться ще і ще… але завтра рано вставати на роботу. Постать, про яку хочеться знати більше і яка, насправді, залишила багато загадок після себе, але й залишила вагомі пісні, як Tears Dry On Their Own.

А можливо Емі Вангауз просто мала машину часу і повернулася у свою епоху? Дивіться стрічку «Емі: Back to black» вже у кінотеатрах.

Читайте також: 8 ЗАПАЛЬНИХ, ГУЧНИХ І СУМНИХ ФІЛЬМІВ ПРО МУЗИКАНТІВ 

Статьи по теме