Фестиваль українського вина пройшов у ресторані Улюблений Дядя
26 березня на другому поверсі ресторану "Улюблений Дядя" мережі First Line Group відбувся захід, присвячений крафтовим винам України. У квартирі Дяді зібралися виноробні Stakhovsky, MyWine, Shabo та Beykush, фудкорт з фінгерфудами та устрицями від шефа Дяді та діджеї.
Окрім крафтових дегустацій та приємного нетворкінгу, на гостей чекав тематичний лекторій: «Крафтове виноробство — реалії та перспективи» Едуард Городецький (власник виноробні MyWine). «Виноробство: в пошуках своєї фішки» Петро Хоружий (амбасадор виноробні Stakhovsky). «Вино та їжа. Експериментальна дегустація» Дмитро Саприкін (бренд-сомельє First Line Group). Ми розпитали представників компаній про українське виноробство та перспективи розвитку.
Гіоргі Іукурідзе, Shabo
Куди тече українське вино?
Головне звідки воно витікає. А має воно сильне джерело та підґрунтя — історичне коріння, неймовірний теруар, виноградники, талановитих та відчайдушних виноробів.
У чому суперсила місцевих сортів винограду?
Суперсила в їхній оригінальності та в унікальній землі, теруарі, кожній окремій ділянці, на якій ці сорти так вдало розкривають усю свою неповторну палітру. Переконаний, що у “тренді на ексклюзив” українські автохтони точно будуть у лідерах. Вони вже у почесних списках.
Як своєю чергою, наш Тельті-Курук потрапив до музею вин в славнозвісному Бордо чи ресторанів Мішлен Лондона та Парижа. Україні є чим здивувати найвибагливіших і ми це продовжуватимемо робити.
Що ми будемо пити у майбутні 2-3 роки?
Будемо пити переможні вина українського теруару. І вірю, що це вино скуштує увесь світ.
Якби у світі залишилося лише одне вино, що б це було?
Це питання не до винороба, який живе своєю справою та не уявляє своє життя без вина (його багатогранності), який має 1200 га з 20 сортами виноградників, думає “а які ще саджанці посадити” та яке ще вино створити (до вже сотень варіантів вин), бо має бажання робити ще й ще цікаве та неповторне.
Але вже, якщо про скорочені списки — то, безсумнівно, Тельті-Курук та Сапераві.
Едуард Городецький, MyWine
Куди тече українське вино?
Назустріч переродженню всупереч чиновникам та галузевим апологетам совєцькості (усміхається).
У чому суперсила місцевих сортів винограду?
Як на мене — тільки в їх українськості (усміхається).
Що ми будемо пити у майбутні 2-3 роки?
Одеський чорний, петнати та українське хрустке біле влітку(усміхається).
Якби у світі залишилося лише одне вино, що б це було.
Я за Шардоне (усміхається).
Петро Хорунжий, Stakhovsky
Куди тече українське вино?
Ще 5-7 років тому, на питання людей «А що в Україні з вином?» мені було складно знайти правильну та дипломатичну відповідь. Дуже багато слів з приставкою «не». Сьогодні, на мою думку, українські вина роблять потужний прорив і він відбувається в усьому: в підходах виробництва, в стилях, і найголовніше в якості.
У чому суперсила місцевих сортів винограду?
В суперунікальності. Спробувати здивувати француза винами з Мерло чи Шардоне буде надскладно. Тому саме місцеві сорти виступають тим самим маркером унікальності, немає з чим порівнювати.
Що ми будемо пити у майбутні 2-3 роки?
Безперечно курс тримається на сухі вина, і це не може не тішити. Але ще буде відігравати фактор вартості.
Якби у світі залишилося лише одне вино, що б це було?
Ізабелла (усміхається).
Світлана Цибак, СЕО Бейкуш Вайнері, Голова асоціації крафтових виноробів України
Куди тече українське вино?
На міжнародні ринки (усміхається) ми повернулись з Провайн де побачили як цікавляться українським вином в світі. Це наш час , коли ми можемо зайняти своє місці на карті виноробних країн світу. Ще є над чим працювати, але ми на првильному шляху.
У чому суперсила місцевих сортів винограду?
Це цікаво завжди всім і повсюду. Не таким цікавим є каберне, шардоне та мерло, ціка спробувати все те, що ідентифікує регіон, теруар і показує характер і унікальність місцевих сортів.
Що ми будемо пити у майбутні 2-3 роки?
Більше вин з місцевих сортів винограду, українські виноробні постійно розвиваються і вдосконалюють якість, тож я думаю що вина стануть ще кращими і цікавими для споживача.
Якби у світі залишилося лише одне вино, що б це було?
Якби у світі залишилося лише одне вино, що б це було Бейкуш Альваріньо (усміхається).
Читайте також: «УКРАЇНА. РОЗП’ЯТТЯ. ТРИБУНАЛ»: ВИСТАВКА У НЬЮ-ЙОРКУ, ЯКА ПРИБЛИЗИТЬ ТРИБУНАЛ ДЛЯ РОСІЇ