Ми ретельно підбираємо продукти для страв, які опиняться на столі. Втім, чи достатньо уважно ми підбираємо те, що наливаємо у наші келихи? Екоактивістка та засновниця компанії органічних продуктів Glossary Organic Products Анастасія Цибуляк інструктує, як варто обирати вино.
Прогулюючись напередодні новорічних свят між полицями піно-нуарів та рислінгів у магазині, окрім запитань на кшталт «хочу я біле або червоне вино» та «якого воно року», варто враховувати не менш важливу деталь – наскільки воно натуральне.
Ще 10 років тому це запитання здивувало б щирого поціновувача вин. Для більшості воно від початку є натуральним, адже зроблене з винограду, вирощеного в ґрунті, що живиться сонячними променями та дощовою водою. Однак потрібно зрозуміти, усі вина в світі умовно діляться на три категорії: індустріальне, класичне та натуральне – органічне, біодинамічне і природнє. Тож перш ніж покласти у кошик пляшку до вашого святкового столу, давайте розберемося, яка між ними різниця.
Індустріальне виготовляється на заводах, великими об’ємами, для оброблення виноградників використовують пестициди, а для зміни смаку – домішки. Класичне виготовляєт з більш усвідомленим підходом до виробництва, проте хімічні засоби як на винограднику, так і на виробництві дозволяються. Тож з точки зору екології та бережливого ставлення до природи, варто уникати вживати його. Якщо ви купуєте пляшку вартістю п’ять євро, скоріше за все, це вино індустріального виробника.
Можна здогадатися уже з назви, що для їхнього виготовлення використовують виноград, вирощений органічно. Для забезпечення хорошого врожаю не використовуються пестициди, синтетичні добрива, гербіциди. Чудово те, що виробництво органічних вин регулюється європейськими стандартами. Тобто весь процес – від вирощування до оброблення винограду – виконується відповідно до встановлених правил.
Впізнати органічне вино можна за сертифікатами на етикетці, їх дають організації, в яких завірена екологічна чистота виноградників. Утім, яке саме органічне вино ви обираєте в магазині – від індустріального чи невеликого виробника – неможливо без допомоги сомельє.
Багатошарова оксамитова соковита смакова композиція складається з фруктових і ягідних нот, які плавно переходять в ніжні штрихи кави і какао. Тривалий млосний післясмак має вишневий солодкий характер із пікантною кислинкою, яка відтіняє незабутній смак. Рекомендується вживати в поєднанні з шоколадними трюфелями, фонданом, ванільним морозивом та печивом.
Кава, виготовлена з натуральних культивованих місцевих сортів із кращих органічних виноградників Панадес. Вино блідо-солом’яного кольору, з тонким перляжем. Має свіжий вишуканий смак з нотами жовтих яблук і білих квітів, вершковою текстурою і довгим післясмаком. Ігристе вино здатне підкреслити натуральні смакові якості здорової їжі без спецій, обсмажену на воку, папильот, запечені овочі, рибу на грилі або на пару, а також біле м’ясо.
Головна відмінність виробництва цих вин полягає в тому, що усі процеси на винограднику та виноробні відбуваються за місячним і сонячним календарем. Тобто є дні, коли підрізати виноград або збирати його можна, а є дні, коли категорично заборонено. Також на відміну від органічних виноробень, де можна використовувати будь-яку необхідну техніку для обробки, тут використовується лише ручна праця. Удобрюють виноградники лише природними матеріалами, і, звісно, – це гарантія біохімічної чистоти виноградника. Як би дивно не виглядало збирання місячного світла у пляшку, парадоксально, що все це працює – і про це вам скаже будь-який сомельє. Ці вина посідають перші сходинки профільних рейтингів.
Як знайти біодинамічне вино на полиці? Спеціальні сертифікати вказані на етикетці. Втім, не у всіх біодинамістів є час та гроші проходити усілякі сертифікації. Доводиться хіба що вірити на слово та смак. Хоча біодинаміка справді виглядає у келиху дещо інакше, також це завжди більш живі, чисті, інтенсивні аромати, іноді досить дивні і незвичні.
Невелика сімейна виноробня Krasna Hora розташована у головному виноробному чеському регіоні – Моравії. Господарство має сертифікат органіки і дотримується біодинамічних принципів. У 2018 р. на винному конкурсі в Нью-Йорку Krasna Hora виграла титул «чеська виноробня року». Аромат розкривається відтінками бісквіту, яблук та червоних ягід. У смаку – строгість і цитрусова свіжість.
Читайте також: Сирні тренди — 2021–2022: моно-вечірки, подарунки та насолода смаком
Виробникам цих вин уже недостатньо просто того, щоб виноград був екологічно чистим. Тому вони пішли далі і відмовляються від використання діоксиду сірки. Це консервант, здатний зупинити бродіння, ним користуються з античних часів на різних етапах виробництва вина. Він майже нешкідливий, хіба що – його надмірне вживання може викликати головний біль наступного ранку. Тож винороби вирішили пожертвувати термінами зберігання заради максимальної натуральності.
Вино із місцевих сортів, старих лоз, з мінімальним втручанням у процес виноробства. Автентичне, самобутнє вино регіону, сповнене енергії та характеру. Елегантне, чисте, свіже, яке розливається без додавання сірки та фільтрації. Смак середньої густини, з прекрасною глибиною, соковитістю, відтінками вишні, червоних ягід та тонкими пряними тонами.
Тож що робити? Довіряти своїм смаковим рецепторам. А якщо якийсь проповідник природного вина скаже, що усі інші вина «мертві» – бігти від нього. Обираючи натуральні вина, ви обираєте не тільки смак вашого вечора, але й піклуєтеся про землю, яка виростила для нього виноград. Це найголовніше.