Гід по органічним винам від екоативістки Анастасії Цибуляк
Ми ретельно підбираємо продукти для страв, які опиняться на столі. Втім, чи достатньо уважно ми підбираємо те, що наливаємо у наші келихи? Екоактивістка та засновниця компанії органічних продуктів Glossary Organic Products Анастасія Цибуляк інструктує, як варто обирати вино.
Прогулюючись напередодні новорічних свят між полицями піно-нуарів та рислінгів у магазині, окрім запитань на кшталт «хочу я біле або червоне вино» та «якого воно року», варто враховувати не менш важливу деталь – наскільки воно натуральне.
Ще 10 років тому це запитання здивувало б щирого поціновувача вин. Для більшості воно від початку є натуральним, адже зроблене з винограду, вирощеного в ґрунті, що живиться сонячними променями та дощовою водою. Однак потрібно зрозуміти, усі вина в світі умовно діляться на три категорії: індустріальне, класичне та натуральне – органічне, біодинамічне і природнє. Тож перш ніж покласти у кошик пляшку до вашого святкового столу, давайте розберемося, яка між ними різниця.
Індустріальне та класичне вино
Індустріальне виготовляється на заводах, великими об’ємами, для оброблення виноградників використовують пестициди, а для зміни смаку – домішки. Класичне виготовляєт з більш усвідомленим підходом до виробництва, проте хімічні засоби як на винограднику, так і на виробництві дозволяються. Тож з точки зору екології та бережливого ставлення до природи, варто уникати вживати його. Якщо ви купуєте пляшку вартістю п’ять євро, скоріше за все, це вино індустріального виробника.
Органічне вино
Можна здогадатися уже з назви, що для їхнього виготовлення використовують виноград, вирощений органічно. Для забезпечення хорошого врожаю не використовуються пестициди, синтетичні добрива, гербіциди. Чудово те, що виробництво органічних вин регулюється європейськими стандартами. Тобто весь процес – від вирощування до оброблення винограду – виконується відповідно до встановлених правил.
Впізнати органічне вино можна за сертифікатами на етикетці, їх дають організації, в яких завірена екологічна чистота виноградників. Утім, яке саме органічне вино ви обираєте в магазині – від індустріального чи невеликого виробника – неможливо без допомоги сомельє.
Fonseca Terra Prima Organic Porto 20%, Португалія
Багатошарова оксамитова соковита смакова композиція складається з фруктових і ягідних нот, які плавно переходять в ніжні штрихи кави і какао. Тривалий млосний післясмак має вишневий солодкий характер із пікантною кислинкою, яка відтіняє незабутній смак. Рекомендується вживати в поєднанні з шоколадними трюфелями, фонданом, ванільним морозивом та печивом.
Cava Ecologica Eco Brut 12% Codorniu, Іспанія
Кава, виготовлена з натуральних культивованих місцевих сортів із кращих органічних виноградників Панадес. Вино блідо-солом’яного кольору, з тонким перляжем. Має свіжий вишуканий смак з нотами жовтих яблук і білих квітів, вершковою текстурою і довгим післясмаком. Ігристе вино здатне підкреслити натуральні смакові якості здорової їжі без спецій, обсмажену на воку, папильот, запечені овочі, рибу на грилі або на пару, а також біле м’ясо.
Біодинамічне вино
Головна відмінність виробництва цих вин полягає в тому, що усі процеси на винограднику та виноробні відбуваються за місячним і сонячним календарем. Тобто є дні, коли підрізати виноград або збирати його можна, а є дні, коли категорично заборонено. Також на відміну від органічних виноробень, де можна використовувати будь-яку необхідну техніку для обробки, тут використовується лише ручна праця. Удобрюють виноградники лише природними матеріалами, і, звісно, – це гарантія біохімічної чистоти виноградника. Як би дивно не виглядало збирання місячного світла у пляшку, парадоксально, що все це працює – і про це вам скаже будь-який сомельє. Ці вина посідають перші сходинки профільних рейтингів.
Як знайти біодинамічне вино на полиці? Спеціальні сертифікати вказані на етикетці. Втім, не у всіх біодинамістів є час та гроші проходити усілякі сертифікації. Доводиться хіба що вірити на слово та смак. Хоча біодинаміка справді виглядає у келиху дещо інакше, також це завжди більш живі, чисті, інтенсивні аромати, іноді досить дивні і незвичні.
Blanc de Noir sekt, Чехія
Невелика сімейна виноробня Krasna Hora розташована у головному виноробному чеському регіоні – Моравії. Господарство має сертифікат органіки і дотримується біодинамічних принципів. У 2018 р. на винному конкурсі в Нью-Йорку Krasna Hora виграла титул «чеська виноробня року». Аромат розкривається відтінками бісквіту, яблук та червоних ягід. У смаку – строгість і цитрусова свіжість.
Читайте також: Сирні тренди — 2021–2022: моно-вечірки, подарунки та насолода смаком
Природні вина
Виробникам цих вин уже недостатньо просто того, щоб виноград був екологічно чистим. Тому вони пішли далі і відмовляються від використання діоксиду сірки. Це консервант, здатний зупинити бродіння, ним користуються з античних часів на різних етапах виробництва вина. Він майже нешкідливий, хіба що – його надмірне вживання може викликати головний біль наступного ранку. Тож винороби вирішили пожертвувати термінами зберігання заради максимальної натуральності.
Yggdrasil, Франція
Вино із місцевих сортів, старих лоз, з мінімальним втручанням у процес виноробства. Автентичне, самобутнє вино регіону, сповнене енергії та характеру. Елегантне, чисте, свіже, яке розливається без додавання сірки та фільтрації. Смак середньої густини, з прекрасною глибиною, соковитістю, відтінками вишні, червоних ягід та тонкими пряними тонами.
Тож що робити? Довіряти своїм смаковим рецепторам. А якщо якийсь проповідник природного вина скаже, що усі інші вина «мертві» – бігти від нього. Обираючи натуральні вина, ви обираєте не тільки смак вашого вечора, але й піклуєтеся про землю, яка виростила для нього виноград. Це найголовніше.