Fondant au chocolat, Lava Cake, шоколадний фондан – це назви різними мовами і з різними відтінками одного і того ж десерту: нескінченно шоколадного і капризного.
Фондан вигадав Мішель Брас, шеф-кухар ресторану Лагійоль, володаря 3 зірок Мішлена. Згідно з одним із його спогадів, автору хотілося об’єднати рідкий шоколад та кекс. Коли рішення знайшли, Брас кілька років відточував майстерність. Так і з’явився один із найпопулярніших французьких десертів XXI століття.
Про те, як готувати і що обов’язково врахувати, говоримо з Лілією Литвиненко – засновницею бренду десертів ручної роботи Degustateur.
200 г чорного шоколаду з максимальним вмістом какао-бобів. Я зазвичай використовую французьку 64% шоко, але українські аналоги також підійдуть.
2 яйця
100 г вершкового масла жирністю не менше 82%
75, Цукор
50 г просіяного борошна
Читайте також: ДЕСЕРТ, ГІДНИЙ КОРОЛЯ: ПИРОЖНІ МАДЛЕН
1. З’єднуємо масло та шоколад.
2. На водяній бані топимо шоколад і олію, даємо охолонути.
3. Змішуємо віночком яйця із цукром до однорідної маси.
4. Додаємо в яєчно-цукрову суміш борошно та шоколадну масу.
5. Заливаємо у форму – на 2/3 кожної форми заповнюємо готовою масою.
6. Випікаємо 12 хвилин|мінути| при температурі 190 градусів.
– Не перетримайте кекси в духовці! Вони тоді вийдуть жорсткими і зовні, і всередині. Це також смачно, але зовсім не фондане.
— час випікання залежить від форми – що менше форма, то більше скорочуйте хвилини випікання.
– подавати найкраще з кулькою вершкового морозива та ягодами.
Приємної дегустації!