Закрити
UA
Життя

Капризний, але приручається: як приготувати фондан

Поділись:

Fondant au chocolat, Lava Cake, шоколадний фондан – це назви різними мовами і з різними відтінками одного і того ж десерту: нескінченно шоколадного і капризного.
posts-to-db-Фото 1

Фондан вигадав Мішель Брас, шеф-кухар ресторану Лагійоль, володаря 3 зірок Мішлена. Згідно з одним із його спогадів, автору хотілося об’єднати рідкий шоколад та кекс. Коли рішення знайшли, Брас кілька років відточував майстерність. Так і з’явився один із найпопулярніших французьких десертів XXI століття. 

Про те, як готувати і що обов’язково врахувати, говоримо з Лілією Литвиненко – засновницею бренду десертів ручної роботи Degustateur. 

Інгредієнти: 

posts-to-db-Фото 2

  • 200 г чорного шоколаду з максимальним вмістом какао-бобів. Я зазвичай використовую французьку 64% шоко, але українські аналоги також підійдуть.

  • 2 яйця

  • 100 г вершкового масла жирністю не менше 82%

  • 75, Цукор

  • 50 г просіяного борошна

Читайте також: ДЕСЕРТ, ГІДНИЙ КОРОЛЯ: ПИРОЖНІ МАДЛЕН

дії: 

posts-to-db-Фото 3

1. З’єднуємо масло та шоколад.

2. На водяній бані топимо шоколад і олію, даємо охолонути.

3. Змішуємо віночком яйця із цукром до однорідної маси.

posts-to-db-Фото 4

4. Додаємо в яєчно-цукрову суміш борошно та шоколадну масу.

posts-to-db-Фото 5

5. Заливаємо у форму – на 2/3 кожної форми заповнюємо готовою масою.

6. Випікаємо 12 хвилин|мінути| при температурі 190 градусів.

Що важливо: 

posts-to-db-Фото 6

– Не перетримайте кекси в духовці! Вони тоді вийдуть жорсткими і зовні, і всередині. Це також смачно, але зовсім не фондане.

— час випікання залежить від форми – що менше форма, то більше скорочуйте хвилини випікання.

– подавати найкраще з кулькою вершкового морозива та ягодами. 

Приємної дегустації!