UA
RU

Карі — кулінарний скарб з історією

Карі може бути сумішшю спецій. Може бути екзотичною стравою. А може — кулінарним скарбом з історією в майже 4000 років. 

Карі — кулінарний скарб з історією-Фото 1

Індійська суміш спецій почала завоювання світу ще на початку 18 ст. Поки колонізатори вивозили з Індії тканини, коштовності та порцеляну, карі швидко знаходило місце на святкових столах англійських господинь і вже невдовзі набуло статусу ледь не національної страви Британії. Що казати, якщо навіть Кейт Мідлтон нещодавно зізналася: карі — її улюблена страва. 

Традиційну суміш карі готували з кореня куркуми, імбиру та часнику. Сьогодні ж цей список залежить лише від фантазії кухаря й може доповнюватися чорним та червоним перцем, кардамоном, хмелі-сунелі, коріандром, кмином та іншими прянощами. В Індії карі називають фактично будь-яку страву з бобів, овочів або/та м’яса в пряному соусі, яку яку подають до рису. 

Така популярність  карі засвідчена навіть у священних індійських книгах — Ведах. У них сказано, що усі страви діляться на три групи, що відповідають трьом станам природи: доброта, пристрасть та невігластво. Невігластво використовує занадто гостру, жирну, дуже холодну чи гарячу їжу. Їжа пристрасті — занадто гострі й перенасичені страви. Їжа доброти — енергетично збалансована, у ній всього в міру. Саме до останнього типу й відносять карі. 

Спробувати національну індійську страву можна в багатьох ресторанах Києва. Проте потрібно пам’ятати: справжнє індійське карі має готуватися правильно.

Карі — кулінарний скарб з історією-Фото 2

Наприклад, карі-бар Delhi Delhi (вул. Велика Васильківська, 34) привозить спеції безпосередньо з Індії у зернятах. Кухарі-індуси перемелюють їх відразу перед приготуванням страви, щоб надати їй унікального індійського колориту. Діапазон смаків та інгрідієнтів карі в ресторані дозволяє кожному обрати своє: вегетаріанське чи м’ясне, ніжне чи пікантне, традиційний чи європейський варіант — карі з качкою конфі та лічі, карі з креветками чи карі з куркою й цвітною капустою та блакитним рисом, приготованим на основі священної в Індії квітки Анчан. 

Читайте також: Пам’ятка для власниць чутливої шкіри: як діагностувати, доглядати та не нашкодити

Карі завоювало любов всього світу: від Туманного Альбіону до Японії. Прийшов час підкорювати серця й кулінарні вподобання українців.  

 

Статьи по теме