UA
RU

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?

Редагувати переклад
Як знайти доросле у дитячому, та хороше у мейнстрімному?

Команди Куражу та Yakaboo з нагоди Літературного Куражу, який пройде 12-13 вересня на ВДНГ, поділилися книжками, які навряд чи очікуєш побачити у бібліотеці серйозних, зважених людей. Команди вважають, що завжди потрібно заглядати трохи глибше та знаходити позитив: можливість повернутися до улюблених героїв, насолодитися літературним суржиком чи надихнутися. 

Перелік книг, які ви, можливо, обходили стороною — від  Куражу та Yakaboo.

Анастасія Лепіхова, операційна директорка Куражу

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 1

«50 відтінків сірого«, Е. Л. Джеймс

Перше, що треба про мене знати, щоб розуміти, чому я читаю деяку категорію книжок — я обожнюю і літературні, і кінематографічні історії про кохання. І чим фантастичніші ці історії, чим віддаленіші вони від реалій життя — тим краще для мене. Інший момент — я не люблю відкриті фінали ні у книжках, ні у фільмах, тому що якщо я вже обрала для себе твір якогось автора, я вимагаю від нього зробити свою роботу до кінця та зробити повністю завершений та однозначний фінал. А тому, я виділю 2 книжки: «50 відтінків сірого» (трилогія) та неофіційне продовження книги «Звіяні вітром» — «Скарлет».

Чому вони?

«50 відтінків сірого» — просто незаконна книжка з точки зору написання, бідної мови авторки та насичення однаковими абсолютно еротичними сценами, однак я інколи люблю її перечитати саме через фантастичність стосунків головних героїв. Це як «Сутінки», але для дорослих (до речі, «Сутінки» обожнюю переглядати інколи:)

«Скарлет» — книга, яку New York Times назвав «культурним канібалізмом» через те, що єдине спільне між цією книгою та оригіналом Маргарет Мітчелл — це імена героїв. Однак, коли я вперше прочитала «Звіяні вітром», я була настільки у розпачі від того, що головні герої наприкінці розійшлися (хоч і з натяком на те, що у майбутньому вони можуть бути разом), що я готова була прочитати навіть чийсь фанфік, аби заспокоїтися та закарбувати у голові свою ідеальну картинку їхнього майбутнього.

 

Розділила з Настею інтерес і Марина Соколова, SMM Team Lead Yakaboo

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 2

«Скарлет«, Олександра Ріплі

У 7 класі, перечитавши всю домашню бібліотеку, я натрапила на книжку «Скарлет». Історія Скарлет О’Гари мене настільки захопила, що я відірвалася лише, коли мама сказала, що в нас є початок цієї розповіді. Я відклала «Скарлет», недочитавши 100 сторінок, і з радістю взялася за «Звіяних вітром». Спочатку перший том, а за ним і другий. Мені так кортіло скоріше дізнатися всю історію юної дівчини, що я читала не відриваючись. Мене вразили описи епохи, діалоги, романтичні стосунки та, як дівчину, вишукані сукні. Романи Маргарет Мітчелл мене, школярку, настільки захопили, що за 3 роки я перечитала їх 16 разів. До 10-го класу я стала 100% фанаткою книг про Скарлет О’Гару. 

Читайте також: РАЗВИВАЕМ В СЕБЕ ТВОРЧЕСТВО: ПО МОТИВАМ КНИГИ ДЖУЛИИ КЭМЕРОН «ПУТЬ ХУДОЖНИКА»

Ольга Атаманова, директор з комунікацій Yakaboo

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 3

«Країна Сонячних Зайчиків«, Всеволод Нестайко

Мені хотілося привити дочці любов до української книги. Зупинилася на Всеволоді Нестайкові та його «Країні Сонячних Зайчиків». І серце не підвело. Автор відкриває дивовижний світ, в якому важливо піклуватися про друзів, рідних і навіть про шкільних вчителів, які є справжніми чарівниками і дбають про дітей. Ця світла, весела та мудра казка, захопила не тільки дочку, а й мене. Кожного вечора я чекала, коли ми разом з донечкою вирушимо у неймовірну мандрівку за сонячними зайчиками. Я готова була полишити всі свої дорослі справи та насолоджуватися доброю і чесною історією.

Маша Маркіна, SMM-ракета Куражу

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 4

«Пісьма братана», Женя Галяс

Найчистіший суржик, який тільки можна почути. Нативно введена ненормативна лексика, яка без зайвих синонімів допомагає описати життя та ситуації героїв. Це така чесна і крута українська артхаусна сучасна література, це обличчя міста та побут, побачений крізь кепську гопівську кепку. Головне читати те, що приносить тобі задоволення. 

Юлія Близнюк, SMM-менеджер Yakaboo

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 5

«Сутінки«, Стефані Майер

Як на мене, читати книжки, якими б вони не були — важливо і корисно в будь-якому разі. Але мені, прихильниці серйозної літератури, ніяково зізнатися, що колись я, як і багато школярок, фанатіла від серії книг «Сутінки» і прочитала всі частини. Дехто вважає цю сагу низькопробною, масовою і навіть не вартою часу, але я визнаю, що отримала справжнє задоволення від прочитання. Звісно, зараз я б надала перевагу чомусь більш витонченому та інтелектуальному. 

Минулого року я ридала над книгою «Життя і мета собаки». Я усвідомлюю, що це звичайна масова література, але історія настільки добра, зворушлива та по-доброму дитяча, що почуття беруть гору. Ніколи не ставте собі рамок, не переймайтесь, що подумають інші, читайте у своє задоволення!

Анастасія Рибалко — френд-менеджерка Куражу

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 6

«Підсвідомості все підвладно«, Джон Кехо

Ця книга потрапила до мене в руки років в 12, і тоді світ підлітка могли перевернути навіть перші слова заголовка.

Далі я дізнавалася, що таке афірмації, як вони працюють, що дошка візуалізації не завжди просто вигадка, а будувати думки без частинки «НЕ» можна і навіть потрібно.

У ці ж 12 років я почала складати списки своїх бажань, планів, цілей. Залишала їх у блокнотах, на маленьких стікерах і просто на якихось папірцях, які потім були закинуті далеко і надовго.

Зараз, звичайно, багато фактів оскаржуються досвідом або якимись новими думками, і я вже не можу сказати, що це най-най моя книга. Але вона точно причетна до того, що я знаю зараз, як думаю і з яким настроєм намагаюся дивитися на ситуацію. Мріяти і слухати себе всередині ніколи не пізно)

До того ж, знаходити листи самої себе в майбутнє і списки з бажаннями з 2012 дуже зворушливо і приємно.

Читайте також: КАК МЫСЛИ ФОРМИРУЮТ НАШУ РЕАЛЬНОСТЬ (ПО МОТИВАМ КНИГИ ДЖОНА КЕХО «ПОДСОЗНАНИЕ МОЖЕТ ВСЕ»)

Катерина Дмитрієва, трейд-маркетолог Yakaboo

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 7

«Тimeless«, Керстін Гір

Моя книга-несподіванка знайшла мене під час карантину, коли було неймовірно багато роботи та мало сил для прочитання серйозної класичної літератури чи чергової книги з саморозвитку. Мозок вимагав чогось легкого, що не потребувало роздумів. Серія книжок «Тimeless» стали справжньою розрадою. Це романтично-детективна історія про подорожі у часі. Розповідь про різні епохи, дружбу, першу закоханість, сімейні таємниці та гарні сукні — 14-річні дівчата мають бути у захваті. Усю трилогію прочитала за тиждень, адже книжки надзвичайно легкі та позитивні.

Якщо вам хочеться суто споглядати за сюжетом і не робити жодних висновків — раджу одну з книг з серії «Тimeless» або відразу всю трилогію. Хепі-енд гарантовано!

Валерія Борисенко, дизайнерка Куражу

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 8

«Алхімік» Пауло Коельйо

Зізнаюся!

Крінжово згадувати, але за часів, коли ще ніхто не користувався словом «мейнстрім», я була підлітком, якому довелося прочитати цей шедевр.  І, звичайно: раз або два я репостила цитатки з твору Пауло Коельйо «Алхімік» на свою стінку у ВК, хоч і ні слова з цієї книжки не зрозуміла 🙂 Однак, це не змінює того, що на той час мені це подобалося. 

Любов Ляшко, копірайтер Yakaboo

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 9

«Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами«, Іван Малкович, Софія Ус

У 6, 8 і навіть 10 років мене було дійсно важко вразити якось книгою, а змусити її самостійно прочитати — взагалі неможливо. Тільки книги видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» були безпрограшним варіантом. Для сина я теж часто вибираю їхні книжки. «Велике місто, маленький зайчик, або мед для мами» — оповідь, яку ми з сином перечитували безліч разів. У цій історії маленький зайчик іде купувати мед для мами, у якої болить горло. Він знає, що мед — найкращі ліки для хворого горла. Мандрівка зайчика містом триває занадто довго, він блукає вулицями допізна та не може згадати дорогу додому. А мама чекає та переймається, куди поділась її малеча. Дивно, але я хвилювалася за зайчика разом із його мамою, навіть після десятого перечитування історії. 

Аліна Погоріла, черіті-менеджерка 

Не суди книжку по обкладинці. Що читають команди Кураж х Yakaboo?-Фото 10

«Аліса в країні див«, Льюїс Керролл

Цю книгу варто прочитати заради дивовижних персонажів, які живуть на сторінках. Знову познайомитися з гусінню, стежити за роботою прекрасного Капелюшника, бути присутнім на дивному чаюванні, ближче пізнати Шалтая-Болтая і повторювати за королевою Черв’яків: «Відрубайте йому голову!».

«Аліса в країні див» — цілий світ, в якому повинен побувати кожен з нас, щоб знову і знову зануритися в дитинство і прекрасну казку.

Статьи по теме