Закрити
UA
Життя

Некисло: п’ять страв з додаванням лимону

Поділись:

Готуємо смачні страви з додаванням основних джерел вітаміну С – лимона та лайма.

ЛАЙМОВА ГРАНІТА З АНАНАСОМ-ГРИЛЬ І ЛИМОНЧЕЛЛО

лаймова граніта з ананасом-гриль та лимончелло

На 4 порції: 175 г цукру, сік 4 лайма, цедра 1 лайма, 1 лайм, нарізаний на тонкі часточки, 100 мл вершків, 100 г йогурту, 1 ст. л. меду, 1 маленький ананас, очищений та нарізаний півкільцями, 1-2 ст. л. оливкової олії, 80 мл лимончелло.

1. Доведіть цукор до кипіння із 70 мл води. Перевірте, чи він повністю розчинився. Охолодіть, потім додайте в сироп сік 4 лаймів і перемішайте. Перелийте в плоску металеву форму і заморожуйте щонайменше 4 години, ретельно перемішуючи вилкою кожні 30 хвилин, щоб не утворилося великих шматків льоду.

2. Збийте до густої піни вершки, додайте йогурт, мед та цедру лайма. Тримайте крем у холодильнику безпосередньо до подачі.

3. Обсмажте в сковороді-гриль на оливковій олії ананас по 2 хвилини з кожного боку.

4. Візьміть 4 високі склянки. Налийте у кожен по 20 мл лимончелло, зверху викладіть крем. За допомогою ложки розбийте заморожену граніту та помістіть її на крем. Подавайте з часточкою лайма та кількома шматочками ананаса.

Читайте також: 5 улюблених коктейлів редакції Marie Claire

ЛИМОННЕ РІЗОТТО ІЗ СКУМБРІЄЮ І ЧИПСАМИ З ПАРМЕЗАНУ

лимонне різотто зі скумбрією та чіпсами з пармезану

На 4 порції: 200 г подрібненого пармезану, 3 ст. л. оливкової олії, 1 дрібно нарізана цибулина, 1 дрібно нарізаний зубчик часнику, 350 г рису, 150 мл сухого білого вина, сік і цедра 2 лимонів, 1 нарізаний часточками лимон, 1 л овочевого бульйону, 2 стебла дрібно на 2 чебрецю, 125 г вершків, 45 г чорних оливок, 1 невелика скумбрія холодного копчення, очищена від шкіри та кісток та розділена на великі шматки.

1. Для приготування чіпсів із пармезану розігрійте духовку до 220 °C. Вистеліть лист паперу для випічки. Насипте сир тонким шаром у вигляді кіл, залишаючи між ними невеликі проміжки. Помістіть в духовку приблизно на 5 хвилин, поки сир не розтане і не набуде світло-коричневого відтінку. Вийміть лист з духовки і залиште сирні чіпси остигати. Пізніше зніміть їх з паперу і помістіть на залізні ґрати, щоб чіпси затверділи і стали хрусткими.

2. Для приготування нагрійте різотто на сковороді 2 ст. л. оливкової олії, обсмажте в ній цибулю та часник протягом 1-2 хвилин до прозорості. Додайте рис і швидко обсмажте, потім додайте вино та лимонний сік. Протягом наступних 15-20 хвилин поступово додавайте бульйон, ретельно помішуючи, поки різотто не набуде кремової консистенції. Обсмажте на змащеній оливковою олією сковороді-гриль часточки лимона, після чого перекладіть їх на тарілку.

3. За 5 хвилин до кінця приготування різотто додайте селеру, чебрець, цедру та вершки. Посоліть і поперчіть до смаку. Викладіть різотто у тарілки, зверху покладіть скумбрію та оливки. Подавайте з сирними чіпсами та лимоном-гриль.

КАРТОПЕЛЬНА ТОРТИЛЬЯ З ЛИМОНОМ

картопляна тортилья з лимоном

На 4 порції: 2 ст. л. оливкової олії, 750 г дрібно нарізаної картоплі, 2 середні цибулини, нарізані кільцями, 6 яєць, 3 ст. л. свіжого дрібно нарізаного чебрецю, 2 зубчики часнику, цедра та сік 1 лимона, нарізаний на часточки лимон.

1. Розігрійте духовку до 200 °C. Обсмажте картоплю на змащеній олією добре розігрітій сковороді під кришкою протягом 10 хвилин, періодично помішуючи. Додайте|добавляйте| цибулю і продовжуйте смажити ще 3-4 хвилини. Збийте яйця з чебрецем, часником, лимонним соком та цедрою. Посоліть і поперчіть до смаку.

2. Перекладіть картопля у форму для випічки, залийте яйцями та помістіть у духовку на 20 хвилин. Вийміть тортиль з форми, наріжте на порційні шматки, перед подачею посипте зеленню і цедрою.

ТРЕСКА З ЛИМОНОМ, ЗЕЛЕНОЮ ФАСОЛЮ І ФЕНХЕЛЕМ

тріска з лимоном, зеленою квасолею та фенхелем

На 4 порції: 4 філе тріски приблизно по 180 г кожне, 250 г зеленої квасолі, 1 дрібно нарізаний молодий корінь фенхелю, 4 крупно нарізаних стебла зеленої цибулі, 1-2 дрібно нарізаних зубчика часнику, 2-3 гілочки кропу, 1 на 1 нарізаний на тонкі дольки лайм, 4 ст. л. оливкової олії, 100 мл сухого білого вина.

1. Розігрійте духовку до 175 °C. Відріжте 4 шматки паперу для випічки розміром 30х30 см. Помістіть по центру кожного шматка паперу філе, зверху викладіть овочі, часник, кріп, лимон та лайм. Посипте великою морською сіллю та чорним перцем, полийте кожну порцію 1 ст. л. оливкової олії.

2. Підніміть краї паперу і налийте трохи білого вина в кожен конверт. Ретельно загорніть папір та запікайте рибу протягом 15-20 хвилин. Подавайте зі свіжою чіабаттою.

Читайте також: Три страви з норвезької сьомги від шеф-кухаря Гуннара Йенсена

ЛИМОННЕ ЖЕЛЕ З ЛАЙМОВОГО ТОФУ І КРЕВЕТКАМИ

лимонне желе з лаймовим тофу та креветками

На 4-6 порцій: 250 г відварених та очищених креветок, половинка червоної цибулини, нарізаної тонкими кільцями, листя свіжого коріандру. для желе: 3 пластинки желатину, сік половинки лимона, 200 мл яблучного соку, 1/4 ст. л. крупно нарізаного сушеного чилі, 1 ст. л. рибного соусу. для тофу: 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. херес, 1 ст. л. меду, 250 г тофу, 2 ст. л. кунжутної олії. для лаймового соусу: 150 мл овочевого бульйону, 2 ст. л. меду, сік 1,5 лайма, 0,5 ст. л. цедри лайма, 2 ст. л. кукурудзяного борошна.

1. Замочіть желатин у холодній воді. Змішайте лимонний та яблучний сік, чилі та рибний соус, доведіть до кипіння. Злийте зайву воду з желатину та розчиніть його в гарячій суміші. Процідіть суміш, вилийте у прямокутну форму, вистелену харчовою плівкою. Поставте на 2:XNUMX в холодильник, щоб желатин застиг.

2. Змішайте мед, херес та соєвий соус. Помістіть маринад тофу, нарізаний на кубики по 2 см, і залиште на 30 хвилин. Розігрійте на сковороді кунжутну олію та обсмажте тофу з усіх боків до коричневого кольору.

3. Щоб приготувати соус, доведіть до кипіння бульйон, змішаний із медом, соком та цедрою. Розведіть кукурудзяне борошно з|із| 1 ст. л. води, після чого втручайте її в бульйон. Прокип’ятіть і додайте тофу. Наріжте желе на кубики по 3 див.

4. Викладіть у порційні ложки зі шматочком тофу та креветкою, прикрасьте кільцем цибулі та листочком коріандру. Перекладіть ложки на велику тарілку із часточками лайма.

Фото: souvlakiforthesoul.com, twobluelemons.com