Настав час кинути виклик звичному святковому меню і здивувати всіх чимось незвичним і дуже смачним – радить Євген Клопотенко.
Зазвичай усі святкові столи однакові. Ті самі страви, за тими самими рецептами. Але ж це нудно. Адже світ їжі безмежний. Тому давайте зробимо Великдень особливим і приготуємо не те, що завжди.
Божественний, ніжний, що ризикує стати улюбленою вашою стравою. З легкою алкогольною ноткою, яку може надати лише коньяк. Ідеальний на хрумких тостах.
Інгредієнти на 2 порції: 400-500 г курячої печінки; 120-150 г крем-сиру; 70 мл коньяку; 30 г вершкового масла; 1 невелика цибулина; 1 зубчик часнику; кілька гілочок чебрецю; сіль та перець за смаком.
Як приготувати крем-паштет з курячої печінки?
1. Курячу печінку зачистіть від жиру та плівок. На сковороді з вершковим маслом обсмажте подрібнену цибулю та часник доти, доки цибуля не стане м’якою. Додайте щіпку солі та гілочки чебрецю.
2. Додайте на сковорідку курячу печінку і обсмажуйте, доки вона не стане коричневою. Влийте коньяк і дайте йому випаруватись протягом декількох хвилин. Зніміть з вогню і дайте трохи охолонути.
3. Видаліть гілочки чебрецю, перекладіть печінку в чашу блендера, додайте крем-сир і перебийте до однорідної маси.
Читайте також: ДО Великодня готова: як живитися в святкові дні і не набрати +5 кг
Яйця. Фаршировані. Без майонезу. Нереально смачні. Пастою з авокадо. Паста з бринзою. Паста з оселедцем та цибулею. Начинка із консервованого тунця.
Інгредієнти на 4-6 порцій: 12 яєць; 1 авокадо; 100 г бринзи; 100 г філе оселедця; 80 г консервованого тунця; 50 г очищеної цибулі; 1 ст. л лимонного соку; 80 г вершкового масла|мастила|; 2-3 гілочки чебрецю.
Як приготувати фаршовані яйця?
1. Яйця відваріть круто. Охолодіть у холодній воді, очистіть та поріжте на 2 частини. Відокремте жовтки і розділіть їх на 4 рівні частини.
2. Першу частину жовтків змішайте з очищеним від шкірки та кісточки авокадо, щіпкою солі та лимонним соком, добре перемішайте. Другу частину змішайте з перебитим у блендері оселедцем з половиною цибулі та 30 г вершкового масла. Третю частину змішайте з натертою на крупній тертці бринзою та 30 г вершкового масла. Четверту частину жовтків змішайте з консервованим тунцем, половиною дрібно порубаної цибулі, що залишилася, і 20 г вершкового масла.
3. Нафаршуйте половинки яєць начинками. При подачі на стіл посипте яйця подрібненими листочками чебрецю.
Овочі та фрукти разом – це безумовне кохання. А якщо ще й з острівкою, що контрастує з буряково-яблучною ніжністю, заправкою, то стає нестерпно смачно.
Інгредієнти на 1 порцію: 1 невеликий буряк; половина яблука; половина лимона; 30 мл зеленого чаю; 10 г білого хрону; 1/2 ст. л. кунжутної олії; 1 ст. л. соєвого соусу; 100 г цибулі порею; гілочка чебрецю.
Як приготувати салат з буряком, яблуком та пореєм:
1. Буряк відваріть або запікайте в духовці до готовності. Можна використовувати вже готові відварені буряки.
2. Нижню частину цибулі порію наріжте кільцями, товщиною 2-3 сантиметри, обсмажте на сковороді з оливковою олією, додайте трохи води та тушкуйте 2 хвилини. Порей викладіть на тарілку і на цій же сковороді обсмажте яблуко та лимон, допоки вони не стануть м’якими.
3. Приготуйте соус. Заваріть зелений чай, відміряйте необхідну кількість, додайте соєвий соус, кунжутну олію та хрін, перемішайте.
4. Викладіть овочі на тарілку, заправте соусом і посипте подрібненим чебрецем.
Якщо і готувати м’ясо на Великдень, то лише найсмачніше. Ніжно-пряна буженина з хвойним розмарином та яблучним конфітюром. Краще нікуди.
Інгредієнти на 4 порції: 600 г свинячої корейки; 2-3 зубчики часнику; цедра половини лайма; сік 1 лайма; 200 г яблук; 100мл води; 2-3 гілочки розмарину; 50 г цукру; 50 г меду; 1 зірочка анісу; сік половини лимона; велика морська сіль; перець; 2 ст. л. оливкової олії; лавровий лист.
Як приготувати буженину з яблучним конфітюром?
1. М’ясо солимо, перчимо, змащуємо оливковою олією, поливаємо соком лайма та посипаємо цедрою.
2. Начиняємо м’ясо зубчиками часнику та гілочками розмарину. Гілочки можна встромити прямо в м’ясо, а часник закласти в складки або в невеликі надрізи, зроблені ножем.
3. Змащуємо м’ясо зверху медово-лимонним соусом з анісом за допомогою кулінарної кисті.
4. Викладаємо м’ясо у форму для запікання та готуємо при температурі 180 градусів протягом 30-40 хвилин.
5. Поки м’ясо запікається, готуємо яблучний гарнір. Викладаємо в сотейник яблука, очищені від шкірки та насіння і нарізані невеликими кубиками.
6. Додаємо до яблук воду, цукор, гілочку розмарину, лавровий лист. Варимо на середньому вогні 10-15 хвилин.
7. Дістаємо м’ясо з духовки, розрізаємо на шматочки, викладаємо зверху яблука та подаємо на стіл.
Читайте також: ПІДБІРКА НЕЗВИЧАЙНИХ СУПІВ ВІД ЄВГЕННЯ КЛОПОТЕНКА
Напевно, це найкращий рецепт, якщо ви готуєте великодні кекс вперше. Або якщо дуже хочете домашню паску, але не хочете довго возитися з тестом. Або якщо ви не любите дріжджове тісто. Смачно, ніжно, просто.
Інгредієнти на 3-4 кекси (залежно від розміру форм): 300 г сиру; 600 г борошна; 160 мл молока: 120 мл соняшникової олії; цедра одного лимона; 2 яйця; 150 г цукру; 5 г ванільного цукру; 3 краплі ромової есенції; 20 г розпушувача для тіста.
Як приготувати кекс з сиром?
1. Сир перетріть через дрібне сито, щоб у кексі не було грудочок. Змішайте у великій мисці сир, молоко, олію, яйця, цукор, ванільний цукор, лимонну цедру і ромову есенцію. Вимішайте до однорідного стану. Ідеально, якщо це зробити міксером.
2. Борошно просійте через сито і змішайте з розпушувачем окремої ємності. Додайте|добавляйте| муку|борошно| до сирної суміші і вимісіть тісто протягом 10 хвилин|мінути|. Тісто має вийти досить щільним. Духовку розігрійте до 180 градусів.
3. Викладіть тісто на дно форм для випікання, змащених вершковим маслом або маргарином. Ідеально випікати такий кекс у металевих розбірних формах, але можна використати і паперові. Форми можна заповнити тестом до половини.
4. Випікайте кекс у духовці протягом 60 хвилин. Рекомендуємо використовувати для такої випічки режим нижнього нагріву та ставити кекси на середній рівень, якщо вам дозволяє висота духовки та форм. Якщо випікаєте на режимі нижнього та верхнього нагріву, встановлюйте форми на нижній рівень, а для того, щоб верхівки не почали пригоряти, можете через 30 хвилин початку випічки накрити фольгою форми.
5. Дістаньте випічку, дайте формам трохи охолонути та охолодіть кекс на решітці або дерев’яній дошці. За бажання можете прикрасити кекс глазур’ю.
Приємних свят!
Фото: Юлія Горін/надано прес-службою Євгена Клопотенка