Писанки та крашанки: в чому різниця

Писанки і крашанки — один із символів Великодня. Але це — два різні поняття. В чому різниця між писанками і крашанками, знають у Музеї Івана Гончара.

Писанки та крашанки: в чому різниця

Цієї неділі — 16 квітня — православні українці святкують Великдень. Традиційно до свята випікають паски і прикрашають яйця. Існує легенда, за якою Марія Магдалина розповідала імператору Тиберію про Воскресіння Христове. В якості подарунка імператорові вона взяла яйце. Тиберій не повірив і сказав, що мертві не можуть воскреснути так само, як біле яйце не може стати червоним. В ту саму мить яйце змінило колір.

Це лише припущення, але в чому різниця між писанками та крашанками, відомо точно. Це знають у Музеї Івана Гончара — закладі, який зберігає і примножує українську культурну спадщину. Ось, що тут розповідають:

Що таке писанка 

Писанки та крашанки: в чому різниця

Писанка — сире яйце. Його розписують бджолиним воском та фарбують у 2-4 кольори. Для прикрашання вибирають символічні орнаменти зі змістом. Писанку не вживають у їжу. Її дарують з різними побажаннями — здоров’я, родинного щастя, врожаю тощо. Побажання залежить від орнаменту, яким прикрасили писанку.

Що таке крашанка

Писанки та крашанки: в чому різниця

Крашанка — це варене яйце. Його фарбують одним кольором. Наші бабусі робили це у цибульному лушпинні. Під час фарбування традиційно прикладали до яєць листочки петрушки, щоб виходив красивий узор. Крашанки вживають в їжу. Ними також можна грати в набитки: коли одна людина тримає одну крашанку, а інша б’є її носком другої крашанки.

Автор: Яна Панюшкіна

Фото: Dari lli / Unsplash, Σελήνη / Unsplash, Monika Grabkowska / Unsplash

Читайте також: ВЕЛИКОДНЯ ВИПІЧКА: РЕЦЕПТИ СМАЧНОЇ ПАСКИ ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА

Статьи по теме