Прості рецепти корисних пасок на Великдень
Що спекти замість традиційних пасок, до яких ми так звикли?
Сьогодні кожна дівчина слідкує за своїм харчуванням. Навіть у свята ми не дозволяємо собі лишнього, щоб не порушувати режим, адже потім буде досить складно знову повернутися у форму! Тим більше, що сьогодні є багато корисних альтернатив класичній пасці.
Ми попросили дипломованого нутриціолога, а також засновницю школи правильного харчування theBODY school Софію Рожко поділитися з редакцією Marie Claire своєю думкою, чому класична паска не так корисна і як можна мінімізувати шкоду для свого здоров’я та фігури.
Нутриціолог також поділилася рецептами, які стануть смачною альтернативою і не завдадуть шкоди вашій фігурі — від звичайної корисної паски до дієтичної паски з сухофруктами та цукатами.
З Великоднем пов’язано багато давніх традицій, і у багатьох це свято асоціюється з пасками. Але в класичній рецептурі, це — не найкорисніша страва: біле борошно, багато масла, цукру і ще дріжджі,
— каже Софія.
Зробити так, щоб паска вийшла зовсім легкою та корисною, звичайно, досить складно. Навіть за умови, якщо все вийде, ви все одно отримаєте не улюблені пасхальні ласощі, а просто ароматний хліб з цукатами. У цьому питанні все залежить від вашого бажання: пекти традиційну солодку випічку і з’їсти не більше 50 грамів за день, або спекти корисну пасхальну паску.
«Тут залежить від людини — готова вона відмовитися чи ні. Пам’ятайте — завжди можна зробити паску здоровішою! Ви можете модернізувати улюблений великодній рецепт за допомогою заміни таких інгредієнтів:
- вершкове масло — будь-яка рослинна олія;
- вершки, сметана — нежирний йогурт або кефір;
- пшеничне борошно — борошно з високим вмістом клітковини (цільнозернове, спельтове);
- білий рафінований цукор — сухофрукти та мед.
Але важливо пам’ятати, що корисна паска — це теж борошняний продукт, тому з ним теж переборщувати не варто. Можна зробити й сирну паску, це буде ще більш здоровим варіантом», — говорить нутриціолог.
Як і обіцяли, ділимося з вами рецептами корисних пасок:
Паска корисна
Інгредієнти:
(На дві невеликі паски)
- Цільнозернове пшеничне борошно — 2 склянки
- Сухофрукти — 1 склянка
- Рослинне (горіхове) молоко — 1.5 склянки
- Сода — 1 чайна ложка
- Морська сіль — 1 дрібка
- Насіння анісу, кориці або шафрану — 1 чайна ложка
- Лимонний сік — 2 столові ложки
Приготування:
- Нагрійте духовку до 165 градусів.
- Підготуйте форми: змастіть їх маслом.
- У глибоку миску просійте борошно (якщо в ситі щось залишиться, поверніть це у борошно).
- Додайте спеції, морську сіль, соду й вимішайте.
- Додайте сухофрукти й добре перемішайте, щоб вони повністю покрилися борошном.
- Влийте в миску з борошном приблизно 1,5 склянки горіхового молока і вимішайте. Якщо тісто вийде дуже крутим, з сухим борошном, додайте ще трохи. Але вливайте порціями, щоб тісто не стало рідким.
- Додайте лимонний сік і ще раз обережно перемішайте.
- Відразу ж розподіляйте по формах і відправляйте в піч. Випікайте близько 40 хвилин. Останні 10 хвилин можна прикривати фольгою, щоб верхівка не підгоріла.
- Через 40 хвилин паски можна діставати, а після того, як охолонуть — виймати з форм.
Паска дієтична на кефірі
Інгредієнти:
- Кефір — 500 мл
- Мед — 3 столові ложки
- Яйця — 3 курячих або 9 перепелиних
- Сода — на кінчику чайної ложки
- Оцет — 1 столова ложка
- Цільнозернове борошно — 400 гр
- Сухофрукти, горіхи — за бажанням
Приготування:
- Змішуємо кефір, яйця, соду (погашену оцтом!), топлений мед.
- Тепер необхідно додати борошно. Все добре вимісити, щоб не було грудочок.
- Підготувати сухофрукти та горіхи, які потрібно подрібнити у блендері.
- Все змішати, вилити у форми для пасок і випікати у духовці (180-200°С) 40-45 хвилин.
- Можна полити кремом з меду, нежирного йогурту і какао.
Дієтична паска з сухофруктами та цукатами
Інгредієнти:
- Нежирний сир (до 5%) — 1 кг
- Грецький йогурт 2,5-10% — 0,5 склянки
- М’який сир — 150 гр
- Мед — 2 столові ложки
- Сухофрукти та цукати — за бажанням
Приготування:
- Беремо сир і кладемо його на 3-4 години під вагу, щоб стекла зайва рідина.
- Потім протираємо через сито.
- М’який сир перетираємо з цукровою пудрою і додаємо до сиру. Туди ж викладаємо сметану або йогурт, сухофрукти і цукати.
- Все ретельно перемішуємо, викладаємо в спеціальну форму, в яку попередньо кладемо вологу марлю.
- Потім витримуємо 12 годин на холоді.