Прості рецепти корисних пасок на Великдень

Що спекти замість традиційних пасок, до яких ми так звикли?

Сьогодні кожна дівчина слідкує за своїм харчуванням. Навіть у свята ми не дозволяємо собі лишнього, щоб не порушувати режим, адже потім буде досить складно знову повернутися у форму! Тим більше, що сьогодні є багато корисних альтернатив класичній пасці. 

Ми попросили дипломованого нутриціолога, а також засновницю школи правильного харчування theBODY school Софію Рожко поділитися з редакцією Marie Claire своєю думкою, чому класична паска не так корисна і як можна мінімізувати шкоду для свого здоров’я та фігури.

Нутриціолог також поділилася рецептами, які стануть смачною альтернативою і не завдадуть шкоди вашій фігурі — від звичайної корисної паски до дієтичної паски з сухофруктами та цукатами.

З Великоднем пов’язано багато давніх традицій, і у багатьох це свято асоціюється з пасками. Але в класичній рецептурі, це — не найкорисніша страва: біле борошно, багато масла, цукру і ще дріжджі,

— каже Софія.

Зробити так, щоб паска вийшла зовсім легкою та корисною, звичайно, досить складно. Навіть за умови, якщо все вийде, ви все одно отримаєте не улюблені пасхальні ласощі, а просто ароматний хліб з цукатами. У цьому питанні все залежить від вашого бажання: пекти традиційну солодку випічку і з’їсти не більше 50 грамів за день, або спекти корисну пасхальну паску.

«Тут залежить від людини — готова вона відмовитися чи ні. Пам’ятайте — завжди можна зробити паску здоровішою! Ви можете модернізувати улюблений великодній рецепт за допомогою заміни таких інгредієнтів:

  • вершкове масло — будь-яка рослинна олія;
  • вершки, сметана — нежирний йогурт або кефір;
  • пшеничне борошно — борошно з високим вмістом клітковини (цільнозернове, спельтове);
  • білий рафінований цукор — сухофрукти та мед.

Але важливо пам’ятати, що корисна паска — це теж борошняний продукт, тому з ним теж переборщувати не варто. Можна зробити й сирну паску, це буде ще більш здоровим варіантом», — говорить нутриціолог.

Як і обіцяли, ділимося з вами рецептами корисних пасок:

Паска корисна

Інгредієнти:

(На дві невеликі паски)

  • Цільнозернове пшеничне борошно — 2 склянки
  • Сухофрукти — 1 склянка
  • Рослинне (горіхове) молоко — 1.5 склянки
  • Сода — 1 чайна ложка
  • Морська сіль — 1 дрібка
  • Насіння анісу, кориці або шафрану — 1 чайна ложка
  • Лимонний сік — 2 столові ложки

Приготування:

  1. Нагрійте духовку до 165 градусів.
  2. Підготуйте форми: змастіть їх маслом.
  3. У глибоку миску просійте борошно (якщо в ситі щось залишиться, поверніть це у борошно).
  4. Додайте спеції, морську сіль, соду й вимішайте.
  5. Додайте сухофрукти й добре перемішайте, щоб вони повністю покрилися борошном.
  6. Влийте в миску з борошном приблизно 1,5 склянки горіхового молока і вимішайте. Якщо тісто вийде дуже крутим, з сухим борошном, додайте ще трохи. Але вливайте порціями, щоб тісто не стало рідким.
  7. Додайте лимонний сік і ще раз обережно перемішайте.
  8. Відразу ж розподіляйте по формах і відправляйте в піч. Випікайте близько 40 хвилин. Останні 10 хвилин можна прикривати фольгою, щоб верхівка не підгоріла.
  9. Через 40 хвилин паски можна діставати, а після того, як охолонуть — виймати з форм.

Паска дієтична на кефірі

Інгредієнти:

  • Кефір — 500 мл
  • Мед — 3 столові ложки
  • Яйця — 3 курячих або 9 перепелиних
  • Сода — на кінчику чайної ложки
  • Оцет — 1 столова ложка
  • Цільнозернове борошно — 400 гр
  • Сухофрукти, горіхи — за бажанням

Приготування:

  1. Змішуємо кефір, яйця, соду (погашену оцтом!), топлений мед.
  2. Тепер необхідно додати борошно. Все добре вимісити, щоб не було грудочок.
  3. Підготувати сухофрукти та горіхи, які потрібно подрібнити у блендері.
  4. Все змішати, вилити у форми для пасок і випікати у духовці (180-200°С) 40-45 хвилин.
  5. Можна полити кремом з меду, нежирного йогурту і какао.

Дієтична паска з сухофруктами та цукатами

Інгредієнти:

  • Нежирний сир (до 5%) — 1 кг
  • Грецький йогурт 2,5-10% — 0,5 склянки
  • М’який сир — 150 гр
  • Мед — 2 столові ложки
  • Сухофрукти та цукати — за бажанням

Приготування:

  1. Беремо сир і кладемо його на 3-4 години під вагу, щоб стекла зайва рідина.
  2. Потім протираємо через сито.
  3. М’який сир перетираємо з цукровою пудрою і додаємо до сиру. Туди ж викладаємо сметану або йогурт, сухофрукти і цукати.
  4. Все ретельно перемішуємо, викладаємо в спеціальну форму, в яку попередньо кладемо вологу марлю.
  5. Потім витримуємо 12 годин на холоді.
Статьи по теме
Читайте также