Готуємось до Великодня разом із нами! Перед вами рецепт незвичайного паски з сухофруктами, який напевно припаде вам до смаку.
На 2 паски
Для опари: 4 ч. л. сухих дріжджів, 1 ст. л. цукру, 1/2 склянки молока, 2 ст. л. пшеничного борошна. Для тест: 4 склянки (650 г) пшеничного борошна, 1 склянка цукру, 5 яєць, 1 склянка домашньої сметани (кімнатної температури), щіпка солі, ванілін (на кінчику ножа), щіпка куркуми або шафрану, 100 г суміші цукатів, 100 мл. . Для прикраси: 100 г абрикосового джему, 50 мл води, 150 г суміші горіхів та сухофруктів.
1. Щоб приготувати опару, сухі дріжджі розчинити в нагрітому молоці. Додати 1 ст. л. цукру та 2 ст. л. просіяного борошна. Всі інгредієнти добре перемішати та залишити на 20 хвилин, щоб суміш підійшла.
2. Тим часом яйця з’єднати з цукром і збити до густоти міксером. Опору, що підійшла, акуратно змішати з яйцями, сметаною, ваніліном і прянощами.
3. Просіяти борошно, що залишилося, додати в неї дрібку солі. Поступово всипати муку в опару, безперервно помішуючи ложкою.
Читайте також: ЗОЖ-Великодня: ТРИ КОРИСНІ АЛЬТЕРНАТИВИ КУЛИЧІВ
4. Замісити тісто, доки воно не почне відклеюватися від рук. Перекласти його у велику миску та накрити чистим кухонним рушником. Помістити у тепле місце, щоб підійшло. Цей процес займе приблизно 1,5-2 години.
5. Поки тісто підходить, у невеликій посудині змішати цукати з ромом або коньяком. Залишити на годину, після чого віджати рідину і дати трохи підсохнути. Коли тісто збільшиться приблизно вдвічі, обім’яти його і змішати з цукатами.
6. Розкласти формами, попередньо змащені маслом, і дати підійти ще раз. Випікати паски протягом 40-
45 хвилин у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці. Готовність можна перевірити за допомогою дерев’яної шпажки. Дістати паски з духовки та дати повністю охолонути.
7. Щоб приготувати глазур, у невеликому сотейнику змішати абрикосовий джем та воду. Довести до кипіння і дати трохи уваритися. Залишити на 5-10 хвилин, щоб суміш остигнула. За допомогою пензля тонким шаром покрити паски абрикосовою глазур’ю. Зверху прикрасити сухофруктами та горіхами, залити залишками глазурі. Ваші паски готові!
Фото: Ганна Волошина