За останні 10 років на вітринах українських магазинів з’явилося багато видів сиру, які раніше можна було купити лише за кордоном. У результаті виникли нові гастрономічні тенденції, які раніше не були властиві українцям. Тому Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese, співзасновниця фестивалю сирного мистецтва ProCheese Awards, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards, розповість про сирні тренди, які увірвалися до нашого життя за останні кілька років.
Головний тренд 2021 року — менше м’яса, більше сиру та овочів. Пандемія змусила людей критично поглянути на своє здоров’я, звернути увагу на свій спосіб життя та дієту, якими багато хто часто нехтував. Адже овочі та фрукти — надійна опора для імунітету. Вони дуже позитивно впливають на травний тракт. Більшість сирів мають високу харчову цінність і містять багато клітковини, тому їх слід регулярно включати до щоденного раціону.
Вже не модно готувати мільйон різних страв для святкового бенкету. Більшість із них гості навіть не зможуть спробувати. Тому на зміну бенкету на весь світ, коли стіл ломиться від абсолютно несумісних між собою продуктів і напоїв, прийшли тематичні моно-вечірки. М’ясна, сирна, солодка (шоколадна) тощо — стильно, оригінально та нескладно у приготуванні.
Наприклад, чудова ідея осінньої сирної вечірки — фондю-або раклет-паті. Тільки уявіть: ви у колі близьких друзів або родичів за душевною бесідою макаєте хліб або шматочки м’яса в гарячий сир, що тане, запиваючи все це ігристим вином. А на десерт — виноград та скибочки улюблених фруктів (бананів, апельсинів, яблук) під тонким шаром ніжного розплавленого сиру чи шоколаду.
Просто накидати різні види сирів та овочі на дерев’яне плато, щоб подати гостям, — уже минуле століття. Тепер в основі сирної тарілки цінується яскрава ідея:
Для прикладу, це зовсім не складно: придбайте французьке вино, для плато оберіть французькі сири, увімкніть фільм, знятий у Парижі, або музику Франції. Ось уже ваш вечір — не просто вечеря, а ціла концептуальна пригода. Її атмосфера перенесе вас на батьківщину Тріумфальної арки, Лувру та Ейфелевої вежі.
Сирні композиції давно не обмежуються медом, лимоном, оливками, волоськими горіхами, помідорами чері та листям м’яти. Відтепер у моді — контраст смаків:
При поході в гості вже не прийнято купувати лише квіти чи традиційну пляшку алкоголю. Крутим і дуже корисним знаком уваги для господарів будинку буде сирний набір, що складається з незвичних сортів. Таких сирів, які рідко хтось купує і вживає щодня. Цей подарунок перетворить візит на справжнє свято, запам’ятається надовго та продемонструє вишуканий смак гостя. Господарям заходу, до яких ви прийшли з таким подарунком, буде дуже приємно, що ви вирішили побалувати їх незвичайними сирами і, тим більше, спростили створення сирного плато.
Тема харчових відходів, які вважаються одним із смертних гріхів людства, пов’язана із захистом клімату. Щорічно у світі витрачається 1,3 мільярди тонн продуктів харчування. Це величезні втрати, за якими йдуть виробничі витрати та кошти споживачів. Люди вчаться робити покупки так, щоб нічого не викидати, і планувати страви, використовуючи для їхнього приготування продукти з коротким терміном зберігання.
Вони вже перестали купувати дешевий сир кілограмами, щоб потім вигадувати, куди його використати, а частину — просто викинути. До нас прийшов тренд насолоди сиром замість хаотичного необдуманого вживання.
Багато хто прагне урізноманітнити свої сірі будні задоволенням від незвичайних смаків сиру. Адже краще віддати перевагу декільком новим для себе видам сиру в невеликій кількості, щоб продегустувати їх та отримати справжню насолоду.
Ще один гастрономічний тренд — сирний перекус, більш корисний і поживний, ніж солодощі. Він підкреслює вишукану гіркоту та аромат кави, посилює міцність і смак чаю не гірше за цукерки. Скибочка сиру добре втамовує голод, надає організму насичення та енергію. Навіть коротка обідня прогулянка набережною або зустріч з подругою в парку стане набагато теплішою, якщо з чашкою кави “to go” ви візьмете із собою сир або відвідаєте ресторан для швидкого перекусу невеликим сирним плато!
Багато чого змінилося в кулінарних звичках споживачів, але модні тенденції показують, що сир тепер означає набагато більше, ніж просто їжа! Це не тільки компонент бутербродів, салатів або нарізка для закуски спиртного, а яскравий, самодостатній продукт, який:
Не бійтеся куштувати нові смаки сиру, поєднувати його з різними продуктами, отримувати насолоду та незабутній гастрономічний досвід!