Small Talk: Джамала про участь у фільмі “Смак свободи”
Українська романтична комедія «Смак свободи» перемогла у міжнародній програмі французького фестивалю «Silence Ça Touille — Food and Movie Festival». Стрічка «Смак свободи» присвячена Ользі Франко — відомій дослідниці старовинної української кухні, авторці легендарної книжки «Перша українська загально-практична кухня» (1929 рік) та дружині Петра Франка, сина Івана Франка. Ідея фільму — показати кулінарні традиції України. Роль Ольги Франко втілила відома актриса Ірма Вітовська. Ще однією яскравою героїнею фільму стала співачка Джамала, яка виконала одну з головних ролей у стрічці «Смак свободи». Більше про участь у проєкті вона розповіла журналістці Крістіні Цап.
Яка була ваша роль у цьому фільмі і як ви готувались до неї?
У фільмі я грала саму себе, співачку Джамалу, яка приходить у ресторан і не знає, що її згодом очікує. Не буду спойлерити, але думаю, вам буде цікаво спостерігати за цією історією. Я отримала свою роль від режисера і, мабуть, як всі актори фільму, вчила її та надихалась самим сценарієм фільму.
Які аспекти української культури, відображені у фільмі, ви вважаєте найцікавішими для глядачів?
Дуже цікавий факт того, що це про українську кухню, про те, що можна і потрібно подавати традиції з повагою, обережно, але не боятися інтерпретувати по-своєму. Бо коли ми подаємо якісь автентичні елементи, але через сучасність — вони продовжують життя, бо так, вони можуть залишитися в музеях. Наша історія має бути привабливою і цікавою сучасності.
Які навички та знання ви отримали, в процесі роботи над фільмом?
Я вам скажу, що кожна моя робота у кіно, маленька чи велика, така як Ольга Левицька у фільмі «Поводир», це дійсно величезний досвід і співпраця з професійними акторами. Так як я не закінчувала акторський факультет чи інші курси. У мене у консерваторії були обов’язкові уроки акторської майстерності, бо кожен оперний співак має ними володіти. Адже оперний артист зазвичай грає у театрі, так оперному, але це ж теж театр, де ти маєш володіти акторською грою. Тому, можу сказати, що у процесі роботи над фільмом отримала тільки позитивний досвід.
Чи маєте ви особисті улюблені страви з української кухні, які ви спробували завдяки цьому фільму?
Я дуже люблю і борщ, і деруни, і вареники, і пиріжки з картоплею та м’ясом, все дуже люблю. Інша справа, що я не завжди можу собі це дозволити, тому що намагаюсь харчуватися без вуглеводів. Але все куштувала і це дійсно дуже смачно. До речі, сама готую чудовий борщ, як я кажу, з любов’ю, він у мене виходить якийсь особливий.
Які аспекти української гастрономії ви вважаєте особливо цікавими для іноземної аудиторії?
Всім іноземцям, яким я готувала борщ, вони були вшоці, бо він їм дуже сподобався. Для них це було дивиною, оскільки супи інших країн рідко коли смакують, до прикладу як мені: не люблю цибулевий суп чи багато інших традиційних супів інших країн. Я люблю до прикладу, щоб суп був наваристим, от як шурпа, курячий бульйон, український борщ. Тому, дійсно вважаю, що борщ — це наша така от цікава для іноземців історія.
Розкажіть про ваші кулінарні вподобання. Що ви готуєте з особливого приводу?
Я готую дуже прості страви. До прикладу можу приготувати індичку з салатом, або чоловіку з дітьми готую гречку або рис і запікаю курку чи рибу у духовці, або ж можу їх посмажити. Я дуже люблю кримськотатарську кухню: плов, чебуреки, манти, янтихи. Всі ці страви потребують від тебе дуже багато часу для приготування, тому я вибираю швидко, смачно і корисно. А от вже мої батьки чи чоловіка, можуть нас побалувати стравами кримськотатарської кухні.
Авторка інтерв’ю: Крістіна Цап
Побачити кулінарне фентезі «Смак свободи» у кіно можна буде вже з 29 лютого 2024 року.
Читайте також: ПʼЯТЬ ПРИЧИН ПОДИВИТИСЯ «КОРОЛІВСТВО ТВАРИН» ТОМА КАЙЄ