UA
RU

Sustainability Guide: 9 корисних звичок, щоб зробити приготування їжі більш zero waste

Варто враховувати все, щоб було легше перейти на “зелену сторону” в домашньому режимі.
Sustainability Guide: 9 корисних звичок, щоб зробити приготування їжі більш zero waste-Фото 1

Давайте згадаємо, як часто ви викидаєте їжу у смітник і чи багато відходів в результаті отримуєте від приготування улюбленої страви? Якщо ви дали два “так” на ці питання, тоді радимо разом з нами більш детально дослідити тему безвідходного або zero waste домогосподарства. На перший погляд це може здатися складною задачею, але, насправді, якщо крок за кроком дотримуватися певних рекомендацій та виконувати один і той самий алгоритм – свідоме життя стане набагато ближче. Редакція Marie Claire підготувала добірку практичних порад, котрі допоможуть зменшити господарські відходи, перестати викидати їжу та відмовитися від пластику.

Уникайте безладу в холодильнику та шафах

Перша причина, чому ми викидаємо їжу – це те, що ми про неї забуваємо або просто не помічаємо. Щоб зменшити кількість харчових відходів, спершу наведіть лад у холодильнику та продумайте певну систему збереження страв. Наприклад, продукти з тривалим строком придатності можно розмістити ближче до стінки холодильника чи в окрему комірку, а страви, які необхідно з’їсти зараз краще поставити на видне місце. Те саме стосується й свіжих овочів та фруктів: заведіть звичку раз на два дні перевіряти цей відділ і виявляти продукти, які скоро будуть псуватись.

Так само зробіть ревізію у шафах з крупами та іншою провізією та виявіть всі продукти, які потенційно закінчується строк придатності. Якщо такі є, то краще запланувати пріоритетне приготування страв саме з них.

Sustainability Guide: 9 корисних звичок, щоб зробити приготування їжі більш zero waste-Фото 2

Використовуйте прозорі контейнери 

Ще один чудовий спосіб запам’ятати, яка їжа є у вашому холодильнику — це зберігати продукти, особливо залишки, у прозорих герметичних контейнерах. Часто ми забуваємо, що кладемо в ємкості, але можливість відразу побачити може допомогти вам згадати про ваші запаси, залишені на потім.

Шукайте альтернативу

Зверніть увагу на типи їжі, які ви не можете використовувати сповна і подумайте, чи зможете знайти для неї більш довготривалу альтернативу. Наприклад, постійно викидаєте у смітник частину свіжих продуктів? Якщо ви не можете вчасно з’їсти продукти або фрукти, подумайте про перехід на заморожені фрукти чи овочі. Вони так само корисні та придатні для звичайного використання.

Якщо ви не хочете купувати заморожені продукти в поліетиленових пакетах,  можете заморозити фрукти та овочі самостійно. Це більш екологічний процес і ви точно будете знати, які овочі чи фрукти куштуєте.

Використовуйте стікери

Якщо ви зберігаєте їжу в скляних банках чи контейнерах, наліпка з датою на них допоможе вам залишатися організованими та зменшити кількість харчових відходів. 

Компостуйте

Будь-яку їжу, яка зіпсується, а також будь-які харчові залишки ви повинні викидати у  компостний контейнер, щоб перетворити ці відходи на поживне добриво для грунту. Використання компосту не тільки сприяє здоровому росту рослин, а й зменшує викиди парникових газів, не допускаючи харчових відходів на сміттєзвалища. 

Читайте також: Sustainability Guide: 10 правил как питаться осознанно и чувствовать себя хорошо

Зберігайте зелень у тканині

Дехто використовує фольгу або паперові рушники, щоб зберегти свіжість овочів, але це не є стійким рішенням. Замість цього промийте зелень і нещільно загорніть в тканинний рушник. Так ваша улюблена зелень буде довше залишатися соковитою та хрумкою.

Sustainability Guide: 9 корисних звичок, щоб зробити приготування їжі більш zero waste-Фото 3

Заморожуйте залишки страв

Якщо ви постійно викидає їжу, спробуйте зосередити свою увагу на заморожуванні, коли це можливо. Помістіть залишки їжі в контейнери і заморозьте до наступного разу. Існує багато продуктів, які добре заморожуються, навіть хліб чи улюбленні круасани можно помістити в морозильну камеру, а після розігріти в духовій шафі.

Промивайте ягоди оцтом

Цей спосіб допоможе фруктам зберігатися довше, усуваючи бактерії та спори цвілі. Додайте 1 склянку оцту і 3 склянки води в миску і помістіть туди ягоди. Зцідіть, а потім промийте, щоб видалити присмак оцту. Висушіть та насолоджуйтесь свіжими ягодами.

Не покладайтесь на позначку “Вжити до”

Багато людей викидають їжу через те, що термін придатності, але для багатьох продуктів ця дата є рекомендацією, а не правилом. Дати на упаковці просто означають, що їжа буде найвищої якості в цей період, але це не означає, що зазвичай вона більше не їстівна. Дослідіть продукт, термін дії якого вже скінчився, понюхайте або спробуйте, щоб визначити, чи можна його їсти, чи краще викинути.

Давайте разом переходити на свідоме безвідходне споживання!

Статьи по теме