UA
RU

В Україні хочуть заборонити книгу про поета Василя Стуса

Редагувати переклад
Книгу про українського поета можуть заборонити розповсюджувати.

В Україні хочуть заборонити книгу про поета Василя Стуса-Фото 1

У 2019 році українське видавництво Vivat випустило книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Історія про українського поета-дисидента та політичного в’язня була написана у документальному форматі з архівними вставками.

Читайте також: 10 книг для чтения летом

Видавництво Vivat повідомило, що через книгу на них та її автора, Вахтанга Кіпіані, подали до суду, а 10 липня може бути винесений вирок.

Ми прогнозуємо, що це може бути останній суд у нашій справі в першій судовій інстанції і вже 10 липня може бути оголошене судове рішення — своєрідний «вирок» свободі слова та науці. У разі програшу ми будемо подавати апеляцію, адже ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це принципово для нас,

–  коментує генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова.

До суду подав депутат та державний діяч Віктор Медведчук у серпні 2019 року. Юлія Орлова порівняла цей процес із судом над Стусом та готова у разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини.

Віктор Медведчук був державним захисником поета Василя Стуса з 1980 року. Адвокат порушив професійну етику та визнав провину свого підзахисного замість нього. Василь Стус неодноразово протестував проти захисника, але у підсумку вирок був винесений без присутності поета та за закритими дверима. Помер Василь Стус 1985 року після голодування.

У соцмережах запустили флешмоб на підтримку видавництва Vivat та проти заборони книги. 

Статьи по теме