Фарфалле з вершково-грибним соусом
Інгредієнти: 450 г фарфалле, 1 ст. л. вершкового масла|мастила|, 1 ст. л. оливкової олії, 1 шт. цибулі-шалоту, 200 г будь-яких грибів, 75 мл білого сухого вина, 200 мл вершків, 1/2 ч. л. чебрецю, сіль, свіжомелений чорний перець, 1 ст. л. дрібно нарізаної петрушки, тертий пармезан для подачі.
1. У глибокій сковороді розтопити вершкове масло. Потім додати оливкову олію та дрібно нарізану цибулю-шалот. Пасерувати на середньому вогні протягом 5-6 хвилин, поки цибуля не стане м’якою і прозорою.
2. Додати|добавляти| нарізані гриби, готувати помішуючи ще 8 хвилин|мінути|.
3. Тим часом відварити фарфалле у киплячій підсоленій воді. Варити до готовності al dente, як зазначено на упаковці.
4. У сковороду з грибами влити біле вино та довести до кипіння. Туди ж додати вершки та чебрець. Дати покипіти близько 2 хвилин і приправити за смаком сіллю та перцем.
5. Змішати соус з приготовленою пастою і залишити на вогні лише на одну хвилину.
6. Розкласти пасту по тарілках і подавати із зеленню та тертим пармезаном.
Для полентів: 750 мл курячого бульйону, 3/4 склянки дрібної кукурудзяної крупи, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. вершкового масла|мастила|, 1/2 склянки тертого пармезану. Для соусу: 2 ст. л. оливкової олії, 500 г очищених креветок, 2 зубчики часнику, щіпка меленого червоного перцю, 2 ст. л. лимонного соку, 1/2 ст. л. тертої цедри лимона, 2 ст. л. рубаної петрушки.
1. У невеликій каструлі довести бульйон до кипіння. Акуратно помішуючи, повільно додати|добавляти| кукурудзяну крупу, посолити. Готувати на повільному вогні близько 15 хвилин, помішуючи час від часу.
2. Коли полента стане густою та м’якою, зняти з вогню. Додати вершкове масло|мастило| і пармезан, добре перемішати.
3. Креветки приправити сіллю та червоним перцем. На сковороді розігріти оливкову олію та обсмажити креветки з обох боків. Додати нарізаний часник та готувати ще 30 секунд.
4. Зняти креветки з вогню та приправити лимонним соком, цедрою та рубаною петрушкою. Влити чайну ложку води та добре перемішати.
5. Розкласти поленту по тарілках, зверху викласти готові креветки разом із лимонним соусом.
Різотто з томатами та базиліком
Інгредієнти: 1 невелика цибулина, 2 стебла селери, 4 сл. л. оливкової олії, 2 склянки рису арборіо, 200 мл білого сухого вина, 1,75 л курячого бульйону, 2 ст. л. вершкового масла|мастила|, 1 склянка тертого пармезану, 2 зубчики часнику, 300 г помідорів чері, пучок свіжого базиліку, сіль|соль| і перець за смаком.
1. У каструлі розігріти 2 ст. л. оливкової олії. Додати нарізані цибулю та селеру, пасерувати протягом 8-10 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
2. Потім всипати рис і добре перемішати. Готувати 3 хвилини, помішуючи час від часу.
3. Влити біле вино і продовжувати помішувати, поки рис не вбере всю рідину.
4. Поступово додавати бульйон – по 250 мл регулярністю в одну хвилину, акуратно помішуючи різотто. Готувати рис ще 15-17 хвилин до al dente.
5. Додати тертий пармезан та вершкове масло. Добре перемішати різотто, накрити кришкою та дати постояти 3 хвилини.
6. Тим часом на сковороді розігріти 2 ст. л. оливкової олії. Додати подрібнений часник, готувати помішуючи протягом 15 секунд. Потім додати томати та нарізаний базилік. Готувати помідори на середньому вогні, доки вони не стануть м’якими.
7. У каструлі змішати помідори та різотто і відразу ж сервірувати. При подачі різотто краще збризкати оливковою олією, посипати пармезаном та свіжим базиліком.
Фото: Ганна Волошина