UA
RU

1938 об’єктів культурної інфраструктури постраждало через російську агресію

Редагувати переклад

Станом на 25 січня 2024 року 1938 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію.

1938 об’єктів культурної інфраструктури постраждало через російську агресію-Фото 1

Міністерство культури та інформаційної політики України оновило інформацію щодо кількості культурних об’єктів, які постраждали через російську агресію. Станом на 25 січня 2024 року збитків зазнали 1938 об’єктів культурної інфраструктури. Ця цифра не враховує пам’ятки культурної спадщини. З 1938 культурних об’єктів 314 було знищено.

Найбільше втрат і збитків — у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та м. Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях. Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти на території 277 територіальних громад. 

Найчисельнішою групою постраджалих об’єктів є клубні заклади. Вони складають 48% від загальної кількості. Загалом постраждало 929 клубних закладів, 689 бібліотек, 154 заклади мистецької освіти, 113 музеїв та галерей. Театрів, кінотеатрів та філармоній – 38; парків, зоопарків, заповідників – 12; цирків – 3.

У МКІП зазначають, що наразі не можуть підрахувати точну кількість постраждалих об’єктів. Станом на кінець січня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. 

Автор: Яна Панюшкіна

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Читайте також: 20 ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ — ПІД ПОСИЛЕНИМ ЗАХИСТОМ ЮНЕСКО

Статьи по теме